default-image

Χωρίς γιατρούς παρά τις εξαγγελίες το Νοσοκομείο Ιεράπετρας

Κρήτη
Χωρίς γιατρούς παρά τις εξαγγελίες το Νοσοκομείο Ιεράπετρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό της μεταφοράς με το τζιπ του Λιμεναρχείου, στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, ενός Ιταλού τουρίστα, που έπαθε ανακοπή στην προβλήτα πριν επιβιβαστεί στο καραβάκι για τη νήσο Χρυσή, έρχονται ξανά στην επιφάνεια οι ελλείψεις στο προσωπικού του ΕΚΑΒ, που δεν έχει οδηγούς για την επάνδρωση δεύτερου ασθενοφόρου, καθώς και η επείγουσα ανάγκη πρόσληψης δύο ακόμη παθολόγων για να παραμένει ανοικτή η Παθολογική 30 μέρες το μήνα, αλλά και τεχνολόγων για το Ακτινολογικό και Μικροβιολογικό, έτσι ώστε να γίνονται εξετάσεις στα Επείγοντα και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Λίγο μετά τις 10 το πρωί της Τετάρτης είχαμε ένα περιστατικό με έναν Ιταλό τουρίστα που έπαθε ανακοπή, ενώ ήταν έτοιμος να επιβιβαστεί στο καραβάκι για τη Χρυσή. Εκείνη την ώρα δεν είχαμε ασθενοφόρο για να σπεύσει να τον παραλάβει, καθώς το μοναδικό ασθενοφόρο της βάρδιας βρισκόταν σε διακομιδή άλλου ασθενούς προς τον Άγιο Νικόλαο και έτσι έγινε η μεταφορά του με το τζιπ του Λιμενικού. Το τελευταίο δίμηνο, λόγω συνταξιοδότησης δύο συναδέλφων, δεν έχουμε τη δυνατότητα να βγάζουμε δύο ασθενοφόρα στη βάρδια. Έχουμε μόνο ένα όλο το 24ωρο. Ζητούμε συνεχώς να μας στείλουν προσωπικό. Χρειαζόμαστε άλλα 6 άτομα για να λειτουργούμε κανονικά, και αυτά τα άτομα τα έχει ζητήσει ο διευθυντής μας εγγράφως», μας είπε ο υπεύθυνος του ΕΚΑΒ Ιεράπετρας κ. Γιώργος Αγγελάκης.

«Για να ακριβολογούμε όμως, θα πρέπει να πούμε ότι το πρόβλημα δημιουργείται λόγω της υπολειτουργίας του νοσοκομείου. Σήμερα 15 Οκτωβρίου κλείνει η Παθολογική Κλινική γιατί δεν έχει τους 4 παθολόγους που χρειάζεται προκειμένου να λειτουργεί όλο το μήνα. Εμείς λοιπόν με το ένα ασθενοφόρο που έχουμε, αντί να καλύπτουμε τα επείγοντα περιστατικά, κάνουμε μεταφορές ασθενών προς τα όμορα νοσοκομεία της Σητείας και του Αγίου Νικολάου, που έχουν παθολόγους, ή ακόμα και προς τα νοσοκομεία του Ηρακλείου. Αν δε στελεχωθεί πλήρως η Παθολογική και αν δεν έχουμε όλο το μήνα αξονικό τομογράφο, Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό εργαστήριο, θα υπάρχουν πάντα τέτοια προβλήματα, ακόμα και με δύο ή τρία ασθενοφόρα στη βάρδια», πρόσθεσε ο κ. Γιώργος Αγγελάκης.

Η ταλαιπωρία είναι πολύ μεγαλύτερη για τους ηλικιωμένους, που δεν έχουν την ευκολία ούτε να πληρώνουν ιδιώτες γιατρούς, ούτε να ταξιδεύουν στον Άγιο Νικόλαο ή το Ηράκλειο για να κάνουν τις εξετάσεις ή τις θεραπείες τους.

«Πλήρωνα 40 χρόνια στο ασφαλιστικό μου ταμείο για να έχω μια σύνταξη και πρόσβαση στη δωρεάν δημόσια υγεία. Δυστυχώς, στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, λόγω των ελλείψεων που συνεχίζουν να υπάρχουν στις διάφορες κλινικές, δεν εξυπηρετούμαι και αναγκάζομαι να πληρώνω τις επισκέψεις μου στους ιδιώτες γιατρούς ή να ταξιδεύω, στην ηλικία μου, στον Άγιο Νικόλαο ή το Ηράκλειο, όταν αντιμετωπίζω πιο σοβαρά προβλήματα υγείας», μας είπε ο 79χρονος συνταξιούχος κ. Δημήτρης Μπαλοθιάρης.

«Με υπεράνθρωπες προσπάθειες το προσωπικό του νοσοκομείου αγωνίζεται για το καλύτερο. Εξυπηρετούμαστε, αλλά όχι στον ικανοποιητικό βαθμό που πρέπει, λόγω του ότι υπάρχουν ελλείψεις και σε ιατρικό και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα λόγω του ότι το μισό μήνα είναι κλειστή η Παθολογική Κλινική», μας είπε ο συνταξιούχος του Δημοσίου κ. Κώστας Νοτάκης.

Παρά τη σχετική βελτίωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στη Χειρουργική Κλινική, στην Ορθοπαιδική και στην Παθολογική (το πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα), τροχοπέδη στην καλύτερη λειτουργία του Νοσοκομείου Ιεράπετρας αποτελούν οι ελλείψεις τεχνολόγων στο Ακτινολογικό και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο.

«Το πρόβλημα στην κάλυψη των εργαστηρίων της νυχτερινής βάρδιας παραμένει. Από τον περασμένο Μάρτη δεν μπορούμε να βγάλουμε μια ακτινογραφία μετά τις 11 τη νύχτα μέχρι τις 7 το πρωί ή να κάνουμε απαραίτητες εξετάσεις αίματος, για παράδειγμα σε ένα επείγον περιστατικό που έρχεται στα εξωτερικά ιατρεία. Βελτίωση έχουμε με τον ένα παθολόγο που διορίστηκε στην Παθολογική Κλινική, η οποία τώρα μπορεί να μένει ανοικτή για 15 συνεχόμενες μέρες. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο και χρειαζόμαστε άλλους δύο παθολόγους για να είμαστε ανοικτοί 30 μέρες το μήνα.

Φανταστείτε το άγχος των γιατρών και των ασθενών που ξέρουν ότι μετά τις 14 του μηνός η κλινική κλείνει για να ξανανοίξει την πρωτομηνιά. Άμεσα πρέπει να καλυφθούν οι κενές θέσεις στο Ακτινολογικό και το Μικροβιολογικό, για να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο. Φανταστείτε να έχουμε τροχαίο τα μεσάνυκτα με κατάγματα, να έχουμε ορθοπαιδικό να το αντιμετωπίσει και να μην έχουμε Ακτινολογικό ανοικτό για να κάνουμε μια ακτινογραφία ή μικροβιολογικό για να πάρουμε έναν αιματοκρίτη να δούμε αν ο τραυματίας χάνει αίμα. Έτσι αναγκαζόμαστε να στέλνουμε τον τραυματία στον Άγιο Νικόλαο ή στο Ηράκλειο με το μοναδικό ασθενοφόρο που έχουμε», μας είπε ο κ. Μανόλης Μπουνιαλέτος, γενικός γιατρός του νοσοκομείου και μέλος της τριμελούς επιτροπής των γιατρών.

Κραυγή απόγνωσης εκ μέρους των κατοίκων - 5 χρόνια αγωνίας για ανοιχτό νοσοκομείο

Η ιεραπετρίτικη κοινωνία, με την επιτροπή αγώνα στην πρώτη γραμμή, αγωνίζεται 5 χρόνια να κρατήσει ανοικτό το Γενικό Νοσοκομείο Ιεράπετρας.

«Πέντε χρόνια παλεύουμε να κρατήσουμε το νοσοκομείο μας ανοικτό, να το στελεχώσουμε και να εξασφαλίσουμε τα χρήματα που χρειάζονται για να λειτουργεί σαν κανονικό νοσοκομείο. Εξακολουθούμε να έχουμε νοσοκομείο με τους αγώνες μας. Δε βρίσκεται όμως σε καλή κατάσταση, όπως και πολλά νοσοκομεία ανά την Ελλάδα. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης και χρηματοδότησής του.

Το ΕΚΑΒ είναι υποχρεωμένο να διακομίζει απλά περιστατικά, που θα έπρεπε να κρατούνται για νοσηλεία στην Ιεράπετρα, αν ήταν στελεχωμένες όλες οι κλινικές 30 μέρες το μήνα.

Είναι απαράδεκτο, ένας Δήμος που εξυπηρετεί το καλοκαίρι πάνω από 50.000 ανθρώπους να έχει ένα τέτοιο νοσοκομείο σε αυτήν την κατάσταση, και να χάνουμε ανθρώπους. Φανταστείτε με το προχθεσινό περιστατικό τι εικόνα δώσαμε στους ξένους επισκέπτες για την πόλη μας, που θέλει να λέγεται και τουριστική», μας είπε, μεταξύ άλλων, η εκπαιδευτικός κ. Μαρία Κτιστάκη, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι η Παθολογική Κλινική, με τον έναν παθολόγο που διορίστηκε, μένει ανοικτή μόνο δύο εβδομάδες και κλείνει στις 15 κάθε μήνα, για να διακομιστούν οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτήν σε άλλα νοσοκομεία.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_d0or47b8/

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News