Ειδήσεις

Τουριστικός οδηγός με γεύσεις από το Λασίθι

Η προβολή του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου των τριών δήμων του νομού Λασιθίου επιχειρείται μέσα από έναν πολύ ενδιαφέροντα τουριστικό οδηγό (σε ηλεκτρονική μορφή) μαζί με χάρτη (σε έντυπη μορφή), εγχείρημα το οποίο εκπονείται από τη Μ.Κ.Ο Διεθνή Βιοπολιτική Οργάνωση με στόχο κυρίως την προσέλκυση επισκεπτών και τους δώδεκα μήνες του χρόνου.

Ο τουριστικός οδηγός και ο χάρτης πρόκειται να διατεθούν εντελώς δωρεάν για την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών αυτών και την προώθηση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου τους ως κίνητρο για δωδεκάμηνο τουρισμό.

Μια μικρή γεύση από το σπουδαίο αυτό εγχείρημα είναι και το άρθρο που ακολουθεί για τις γεύσεις από το Λασίθι:

«Όλοι γνωρίζουν ότι η κρητική κουζίνα είναι ένας βασικός λόγος να επισκεφθεί κανείς το νησί, οι Λασιθιώτες όμως υποστηρίζουν ότι οι δικές τους συνταγές είναι ξεχωριστές και δεν έχουν άδικο! Όπου και να πάτε στο Λασίθι αξίζει να δοκιμάσετε τις ομαθιές, τους μπουρμπουριστούς "χοχλιούς", τα διάφορα άγρια χόρτα με τα οποία φτιάχνονται και χειροποίητες βρουβρόπιτες, τα τοπικά τυριά, όπως το "τυρί της Δίκτης", τα χειροποίητα ζυμαρικά σ(χ)ιουφιχτά (ή σκυφομακαρούνες), τις "νεράτες" μυζηθρόπιτες, τα στειακά καλτσούνια και τα ξεροτήγανα, μαγειρεμένα με το ελαιόλαδο της Σητείας, το πιο πολυβραβευμένο στον κόσμο. Και όλα αυτά με τη συνοδεία της ρακής.

Το Κάτω Χωριό, η Βασιλική και το Μοναστηράκι είναι μόνο μερικά από τα γραφικά χωριά του Λασιθίου όπου μπορείτε να απολαύσετε το βράδυ στην πλατεία τη ρακή σας μαζί με λαχανοπιτάκια, ομελέτες με άγρια σπαράγγια, γίδα βραστή και άλλες λιχουδιές. Τα κρητικά πανηγύρια αλλά και άλλες γιορτές που διοργανώνονται κάθε χρόνο στο Λασίθι είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να δοκιμάσετε τις τοπικές συνταγές σε συνδυασμό με άφθονο χορό και κρητικά τραγούδια.

Αν βρεθείτε στις Λίμνες τον Αύγουστο τιμήστε την καθιερωμένη "Γιορτή της Ρακής" που πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Δοκιμάστε παραδοσιακούς μεζέδες στα "Μαγεροτσικαλιάσματα" στην Κριτσά, στα "Παχειναμιώτικα Μαγειρέματα" στην Παχιά Άμμο και στη Βραδιά Σαρδέλας στα Φέρμα Ιεράπετρας.

Για κάτι διαφορετικό πηγαίνετε στη Γιορτή του Φτάζυμου (ψωμιού) στον Κρούστα ή στη Γιορτή του Χαρουπιού στις Πινές του Αγίου Νικολάου για να δοκιμάσετε λιχουδιές φτιαγμένες με τη "σοκολάτα της κατοχής".

Από τον Οκτώβριο μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου μη χάσετε τα "Καζανέματα", τη διαδικασία της παραγωγής της ρακής στα "καζάνια" που συνοδεύεται πάντα από ένα μικρό γλέντι με φαγητό, την Πρωτοχρονιά δοκιμάστε ανεβατά κουλουράκια, τηγανοπίταρα και γαλατερά (τα κρητικά τσουρέκια), ενώ το καλοκαίρι, αν είστε τυχεροί, θα παρακολουθήσετε την "αναβίωση του Παραδοσιακού Γάμου"».

Σχόλια