Ειδήσεις

Πρώτη συνάντηση ενημέρωσης για την Ομάδα "Στηρίζω"

Η πρώτη συνάντηση ενημέρωσης και γνωριμίας της Ομάδας "Στηρίζω" πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο.

Η Ομαδα "Στηρίζω" απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας και προσφέρει ένα ασφαλές και εχέμυθο περιβάλλον μέσα από το οποίο επιδιώκεται η συναισθηματική υποστήριξη και αποκατάσταση των συμμετεχόντων με τη βοήθεια και τη διακριτική καθοδήγηση των ειδικών ψυχολόγων και συντονιστών της ομάδας.

Η επιστημονικά υπεύθυνη της ομάδας κ. Παναγιώτα Μπουντή καθώς και οι δύο συντονίστριες της Ομάδας "Στηρίζω", Εύα Αδαμάκη και Ισμήνη Κοψαχείλη, υποδέχτηκαν και ενημέρωσαν τους ενδιαφερόμενους που συμμετείχαν στην πρώτη αυτή συνάντηση, αλλά και τους επαγγελματίες υγείας οι οποίοι παραβρέθηκαν και τις τίμησαν με την παρουσία τους.

Η κ. Παναγιώτα Μπουντή, η οποία είναι ψυχολόγος Υγείας και υπεύθυνη σχεδιασμού των υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής παρέμβασης του Options For Life Network, παρουσίασε αρχικά την εταιρεία, της οποίας είναι και ιδρυτικό μέλος, ως μια πρωτοβουλία η οποία επικεντρώνεται στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων με τη μορφή ομάδων υποστήριξης για σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και προβλήματα. Όσον αφορά τις ομάδες υποστήριξης η κ. Μπουντή επισήμανε πως λειτουργούν ανοιχτά στην κοινότητα με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να μοιραστούν την κοινή τους εμπειρία και να εμπλακούν σε μια ομαδική πορεία συναισθηματικής αποκατάστασης από τις αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις του προβλήματος που βιώνουν. Η φιλοσοφία των ομάδων υποστήριξης δίνει έμφαση στην αφήγηση της προσωπικής εμπειρίας του κάθε συμμετέχοντος, τη διερεύνηση νέων τρόπων κατανόησης του βιώματος και την "οργανική" και υποστηρικτικά εξελίξιμη λειτουργία της ομάδας με οδηγό το ότι "το βίωμα διδάσκει".

Στη συνέχεια η κ. Εύα Αδαμάκη, η οποία είναι γνωσιακή ψυχοθεραπεύτρια, μίλησε για τις συναισθηματικές, διαπροσωπικές και κοινωνικές δυσκολίες που πιθανόν να αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με προβλήματα υπογονιμότητας. Συγκεκριμένα, η κ. Αδαμάκη μίλησε για την πολυπλοκότητα των συναισθημάτων που βιώνουν οι άνδρες και οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της αντιμετώπισης των προβλημάτων υπογονιμότητας, από τη συνειδητοποίηση του προβλήματος, μέχρι την κοινή απόφαση του ζευγαριού για την διερεύνηση επιλογών και λύσεων, τη διαδικασία της θεραπείας και ακόμη και μέχρι και την εγκυμοσύνη ή την αποδοχή του ενδεχομένου ατεκνίας και των επιλογών που προκύπτουν από αυτήν. Η κ. Αδαμάκη τόνισε πως ένας από τους στόχους της Ομάδας "Στηρίζω" είναι η έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων που συνοδεύουν την υπογονιμότητα προκειμένου η εμπειρία των προβλημάτων αυτών να βιωθεί με έναν όσο το δυνατόν ομαλότερο τρόπο, εξασφαλίζοντας ομαλότερη εναλλαγή συναισθημάτων, αλλά και μια ωριμότερη αντιμετώπιση των όσων επιφυλάσσει το μέλλον.

Η δεύτερη συντονίστρια της Ομάδας "Στηρίζω", η κ. Ισμήνη Κοψαχείλη, η οποία είναι ψυχολόγος με ειδίκευση στις ψυχοκοινωνικές προσεγγίσεις αποκατάστασης και επανένταξης και διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στη λειτουργία ομάδων υποστήριξης τα τελευταία 6 χρόνια για τους βασικούς στόχους της ομάδας, αναφέρθηκε στη βασική επιδίωξη της Ομάδας "Στηρίζω" η οποία είναι να δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να μιλήσουν για τη δική τους εμπειρία υπογονιμότητας και για τους τρόπους με τους οποίους έχει επηρεαστεί η ζωή τους, η προσωπική τους ισορροπία, αλλά και η σχέση τους με το σύντροφό τους. Μέσα από την ομαδική πορεία διερεύνησης των συναισθημάτων και των σκέψεων που συνοδεύουν την υπογονιμότητα οι συμμετέχοντες καλούνται να βρουν νέους τρόπους κατανόησης και διαχείρισης της κατάστασης την οποία βιώνουν.

Η Ομάδα "Στηρίζω" μπορεί να βοηθήσει:

• στην έκφραση συναισθημάτων που συνοδεύουν την υπογονιμότητα

• στη διερεύνηση των προσωπικών και των κοινωνικών παραγόντων που καθιστούν την υπογονιμότητα μια δύσκολη κατάσταση στη ζωή της γυναίκας και του άνδρα

• στην επεξεργασία επιλογών και τη λήψη αποφάσεων σε σχέση με ιατρικές θεραπείες

• στην αποδοχή της πιθανότητας για ατεκνία

• στην ανάκτηση της αίσθησης ελέγχου και αυτοσυγκρότησης, που ίσως να έχει κλονιστεί λόγω της διάγνωσης της υπογονιμότητας

• στη διευκόλυνση της επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι για θέματα που αφορούν την υπογονιμότητα και τις επιπτώσεις στην κοινή τους ζωή και τη σεξουαλική τους σχέση.

Η Ομάδα "Στηρίζω" πραγματοποιείται κάθε Δεύτερη Τετάρτη του μήνα στο Ηράκλειο Κρήτης στις 6:15 μ.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ομάδα "Στηρίζω", την τοποθεσία, αλλά και για να συζητήσετε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή με τις συντονίστριες της ομάδας επικοινωνήστε μαζί τους στο email: info@optionsforlife.net και στα τηλ. 6941575776 & 6946713267.

Σχόλια