default-image

Στα 1,8 δις ευρώ τα χρέη του ΕΟΠΥΥ

Κρήτη
Στα 1,8 δις ευρώ τα χρέη του ΕΟΠΥΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτός ελέγχου βρίσκονται πλέον οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ.

Μιλώντας στο 6ο Pharma & Health Conference, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Κοντός, παραδέχθηκε δημοσίως ότι τα συνολικά χρέη μέχρι και τον Αύγουστο φτάνουν συνολικά τα 1,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 750 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές προς τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Παράλληλα, η υστέρηση εισφορών από τα ασφαλιστικά ταμεία για τους πρώτους οκτώ μήνες ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ, ενώ αν σε αυτό προστεθούν και προηγούμενα χρέη των ταμείων το ποσό διαμορφώνεται στα 1,5 δισ. ευρώ με τον κ. Κοντό να υπογραμμίζει ότι αν αυτά είχαν τελικά αποδοθεί, ο ΕΟΠΠΥ θα ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του.

Όπως αναφέρει το Capital.gr, εντυπωσιάζουν τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος του οργανισμού σχετικά με υπερβάσεις για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής (πρόκειται για ειδικά φάρμακα που είναι απαραίτητα για τη διαιτητική αγωγή των πασχόντων από παθήσεις που ορίζονται στον ενιαίο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ) και για τα επιθέματα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, το κόστος για τα ειδικά σκευάσματα μέχρι και τον Ιούνιο άγγιξε τα 17 εκατ. ευρώ, όταν όλο το 2013 είχαν δαπανηθεί μόλις 2,5 εκατ. ευρώ. Από την άλλη περίπου 117 χιλ. ασφαλισμένοι βάζουν επιθέματα κάθε μήνα, με το ετήσιο κόστος να υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ.

Όπως σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Κοντός, γίνεται μεγάλη προσπάθεια να προχωρήσουν οι πληρωμές προς τις επιχειρήσεις υγείας. Παρόλα αυτά φαρμακευτικές, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές δεν θα πληρωθούν για τον Ιούνιο και το Μάιο, καθώς τα ποσά αυτά θα συμψηφιστούν με το ποσό του claw back (ο μηχανισμός αυτόματων επιστροφών).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News