default-image

Προβληματισμός για το "φαινόμενο της μαγκούρας"

Κρήτη
Προβληματισμός για το "φαινόμενο της μαγκούρας"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαστισμένη παραμένει η εκπαιδευτική κοινότητα της Κρήτης για την άγρια επίθεση με μαγκούρα εναντίον διευθυντή γυμνασίου μέσα στο σχολείο.

Οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ειδικά στο Ρέθυμνο πλέον φοβούνται ότι είναι απολύτως εκτεθειμένοι σε τέτοια βίαια επεισόδια. Από την άλλη, δεν μπορούν να πιστέψουν πως μια "νόμιμη και δίκαιη" τριήμερη αποβολή ενός 13χρονου μαθητή όπλισε με μαγκούρα το χέρι του 23χρονου αδελφού του, ο οποίος όχι μόνο εισέβαλε στο Γυμνάσιο Συβρίτου, στην Αγία Φωτεινή του δήμου Αμαρίου, αλλά και χτύπησε με δύναμη τον επί 11 χρόνια διευθυντή του σχολείου κ. Βαγγέλη Ανυφαντάκη, τραυματίζοντάς τον τελικά στο χέρι.

Χθες, μία ημέρα μετά το περιστατικό, πραγματοποιήθηκε τρίωρη στάση εργασίας από την ΕΛΜΕ, ενώ ακολούθησε συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας και συμπαράστασης προς το πρόσωπο του διευθυντή του σχολείου Συβρίτου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης του Ρεθύμνου. Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην κινητοποίηση ήταν πολύ μεγάλη.

«Συμμετείχαν όλοι οι εκπαιδευτικοί του Ρεθύμνου και άλλος κόσμος, όπως γονείς και μαθητές. Γενικά ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί, γιατί είμαστε απολύτως εκτεθειμένοι σε τέτοια βίαια επεισόδια», ανέφερε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο αιρετός εκπρόσωπος των καθηγητών στο τοπικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Ρεθύμνου κ. Ευθύμης Καρουζάκης, υπογραμμίζοντας πως έχουν σημειωθεί στο πρόσφατο παρελθόν και άλλα παρόμοια περιστατικά σε άλλα σχολεία.

Θυμίζουμε, όπως είχε γράψει η "Νέα Κρήτη", ότι ακόμη και εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε σκουπίδια είχαν τοποθετήσει μαθητές σε αυλή σχολείου της Κρήτης, με αποτέλεσμα αυτός να εκραγεί λίγο πριν ξεκινήσει το μάθημα και να προκληθούν ευτυχώς μόνο υλικές φθορές.

«Πέρυσι υπήρξαν καταστροφές αυτοκινήτων καθηγητών σε άλλο σχολείο του Ρεθύμνου, αλλά και άλλα περιστατικά που δεν έχουν καταγγελθεί επισήμως, όπως προπηλακισμοί εναντίον καθηγητών, ως αντίδραση σε απολύτως νόμιμες και δίκαιες τιμωρίες μαθητών.

Η τελευταία περίπτωση με το σχολείο Συβρίτου είχε να κάνει με δημοσίευση διαφόρων περιπαικτικών βίντεο για τους καθηγητές από τη ζωή στην τάξη, για τα οποία ο μαθητής τιμωρήθηκε με αποβολή τριών ημερών. Αυτή τη στιγμή, οι συνάδελφοι στο εν λόγω σχολείο είναι υπό το κράτος του φόβου και υπάρχει κίνδυνος για την ίδια την ύπαρξη του σχολείου».

Και διερωτάται: «Ποιος εκπαιδευτικός θα δεχτεί να πάει να κάνει μάθημα εκεί, και μάλιστα ποιος θα αναλάβει χρέη διευθυντού;».

Η Πολιτεία και οι διωκτικές Αρχές, όπως τόνισε ο κ. Καρουζάκης, θα πρέπει να λάβουν μέτρα που θα εξασφαλίσουν την ύπαρξη και καλή λειτουργία του σχολείου. «Αναμένουμε και την υγιή αντίδραση της τοπικής κοινωνίας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

Σαν συνδικαλιστικό κίνημα είμαστε συνεχώς δίπλα τόσο στο συνάδελφο, όσο και στο σύλλογο των καθηγητών του σχολείου. Οι αντιδράσεις δε θα σταματήσουν μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως το κλίμα ασφάλειας στο συγκεκριμένο σχολείο», σημείωσε ο κ. Ευθύμης Καρουζάκης.

Το σοβαρότατο και καταδικαστέο απ' όλους περιστατικό στο σχολείο της Συβρίτου αναμένεται να τεθεί την ερχόμενη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι στα Ανώγεια, στην προγραμματισμένη από την ΕΛΜΕ συνάντηση για τα κενά των σχολείων, όπου θα βρίσκεται και ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Τερζάκης.

Αξίζει να τονιστεί ότι δύο λεωφορεία από το Ρέθυμνο θα κατευθυνθούν σε σχολεία του Σπηλίου και του Αμαρίου, αλλά και από την περιοχή του Μυλοποτάμου, παίρνοντας μαζί τους διευθυντές σχολείων, εκπροσώπους των Δήμων και εκπροσώπους των 15μελών των σχολείων. Όλοι θα καταλήξουν στα Ανώγεια, όπου εκεί υπάρχει οξύ πρόβλημα με τις ελλείψεις σε καθηγητές.

Τη στιγμή πάντως που επαρχιακά σχολεία ήδη είναι μισοάδεια από καθηγητές, όπως τονίζει η πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Δέσποινα Νικολάου, «ανά διαστήματα σε σχολεία της επαρχίας σημειώνονται διάφορα περιστατικά κυρίως δολιοφθορών απέναντι σε καθηγητές». Για το τελευταίο περιστατικό επισήμανε ότι παραμένει η έκπληξή τους σε τέτοια έκτασης βία.

«Καταδικάζουμε τη δολοφονική επίθεση σε βάρος συναδέλφου. Ελπίζουμε ότι αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό και ευχόμαστε να μην ξανασυμβεί», τόνισε εξάλλου μετά τη χθεσινή κινητοποίηση.

Όπως είπε στη "Νέα Κρήτη" η κ. Νικολάου, το θέμα αφορά την τοπική κοινωνία. «Αυτά τα σχολεία τα κρατάμε με το ζόρι ανοικτά, γιατί είναι μικρά και απομακρυσμένα σχολεία. Αν η τοπική κοινωνία δεν τα στηρίξει, θα υπάρξει πρόβλημα. Αν συνεχιστούν τα προβλήματα, το σχολείο θα κλείσει και για λόγους οικονομικούς, αλλά κυρίως επειδή πλέον οι καθηγητές φοβούνται».

Επιπλέον διευκρίνισε ότι «ο διευθυντής είναι 11 χρόνια στο σχολείο. Δεν είναι χθεσινός. Το κρατούσε με τα δόντια. Είμαστε απέναντι στο κλείσιμο των σχολείων, αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τους συναδέλφους να πάνε εκεί.

Ο Σύλλογος Γονέων ετοιμάζεται να βγάλει κάποια ανακοίνωση, απ' ό,τι έχω μάθει. Και από τους μαθητές θα υπάρξει ανακοίνωση, αλλά θα πρέπει όμως η τοπική κοινωνία να κινητοποιηθεί, αν θέλει να μείνει ανοικτό το εν λόγω σχολείο». Και υπογράμμισε ότι αλλιώς το σχολείο θα κλείσει όχι με ευθύνη της Πολιτείας πια, αλλά με ευθύνη της τοπικής κοινωνίας. Και ο λόγος; Γιατί δε θα υπάρχουν πλέον καθηγητές να δηλώνουν ότι θα διδάσκουν εκεί.

«Ήδη πάρα πολλοί συνάδελφοι δε δηλώνουν για το σχολείο αυτό», πρόσθεσε.

Οι μαγκούρες έχουν γίνει... μόδα

Πώς όμως από τη φονική επίθεση στο Αντισκάρι φτάσαμε να μπούνε οι μαγκούρες ακόμη και στα σχολεία; Όλο τα χρονικό των βίαιων επιθέσεων από το 2014 μέχρι σήμερα.

Θλιβερή καθημερινότητα έχουν γίνει για την Κρήτη οι επιθέσεις με μαγκούρες μετά το θάνατο του 51χρονου βιοπαλαιστή ναυτικού το 2014, που χτυπήθηκε θανάσιμα με μαγκούρες.

Μετά το έγκλημα που εκτυλίχθηκε στο Αντισκάρι, έχουν έρθει στο προσκήνιο αρκετοί "καπετάνιοι" της Κρήτης, που νομίζουν ότι με τα νταηλίκια και τους τσαμπουκάδες ορίζουν την τύχη του τόπου τους.

Πριν λίγο καιρό, σε χωριό του Αμαρίου και συγκεκριμένα στο Άνω Μέρος δέχτηκε επίθεση με μαγκούρες ένας 18χρονος από τρία νεαρά αδέλφια-συγχωριανούς του, τη στιγμή που βρισκόταν μέσα στο αμπέλι του. Αιτία;

Είχαν μεταξύ τους σοβαρές οικογενειακές διαφορές από το παρελθόν. Το περιστατικό ήταν το τέταρτο στη σειρά που έχει σημειωθεί στην Κρήτη μέσα σε ένα μήνα και είχε να κάνει με μαγκούρες.

Το προτελευταίο είχε σημειωθεί στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, όπου στο... παρά πέντε μιας νέας τραγωδίας σταμάτησε η άγρια επίθεση που δέχτηκε ένας 47χρονος βιοπαλαιστής και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, ενώ τα δύο προηγούμενα είχαν γίνει στο Σοκαρά, όπου είχε δεχτεί επίθεση ένας 54χρονος κτηνοτρόφος, και στην Πυργού, όπου κατέληξε στο νοσοκομείο με πολλαπλά τραύματα ένας 46χρονος.

Και στο Καλαμάκι του δήμου Φαιστού δύο αδέλφια από το Ζαρό χτυπήθηκαν σοβαρά με μαγκούρες για εκφοβισμό ενόψει δίκης για υπόθεση ζωοκτονίας.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News