default-image

"Προσφυγόπουλα σε βρώμικα κελιά με εγκληματίες στην Κω"

Ελλάδα
"Προσφυγόπουλα σε βρώμικα κελιά με εγκληματίες στην Κω"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«"Ορφανά" προσφυγόπουλα κλειδώνονται σε "μεσαιωνικές" φυλακές μαζί με ενήλικες εγκληματίες στο ελληνικό νησί της Κω», είναι ο τίτλος του σημερινού δημοσιεύματος του βρετανικού Independent. Η εφημερίδα κάνει λόγο για παιδιά μέχρι 11 ετών στην Κω που κρατούνται συστηματικά σε βρώμικα κελιά της αστυνομίας μαζί με ενήλικες εγκληματίες.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, τα παιδιά που φτάνουν στο νησί χωρίς τους γονείς τους ή άλλους ενήλικες συγγενείς κρατούνται επί εβδομάδες σε βρώμικα κελιά μαζί με ενήλικες εγκληματίες, έως ότου να αποφασιστεί η μετεγκατάστασή τους από τις ελληνικές αρχές. Μάλιστα για το ζήτημα έχει χρειαστεί να παρέμβει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες μετά από καταγγελίες για άθλιες συνθήκες.

Οι ελληνικές αρχές, σημειώνει το δημοσίευμα, υποστηρίζουν πως πρέπει να κρατήσουν τα παιδιά για τη δική τους ασφάλεια. Εθελοντές μη κυβερνητικής οργάνωσης στο νησί όμως που επισκέπτονται το αστυνομικό τμήμα της Κω δηλώνουν «σοκαρισμένοι» από τις «μεσαιωνικές» συνθήκες που επικρατούν εκεί.

«Τους παρέχεται μόνο ένα γεύμα την ημέρα, μαζί με φρέσκα φρούτα και νερό που τους προσφέρουν φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανώσεις. Σε μία περίπτωση, παιδιά έμειναν για δύο ημέρες χωρίς φαγητό. Δεν τους επιτρέπεται να βγουν έξω και τους φορούν χειροπέδες αν χρειαστεί να μεταφερθούν σε άλλο σημείο, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες».

«Είναι πραγματικά βρώμικα», δήλωσε ένας εθελοντής στην Independent και πρόσθεσε: «Υπάρχουν γυμνά καλώδια που εξέχουν από το ταβάνι… Υπάρχουν περιττώματα στο πάτωμα. Παίρνουν το φαγητό τους μέσα από τα κάγκελα. Αυτή η εικόνα δεν είναι φυσιολογική για την Ευρώπη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News