Ειδήσεις

"Καθίζηση" των οικονομικών αδειών στην Κρήτη

Μείωση κατά 31% στον αριθμό οικοδομικών αδειών κατέγραψε για το μήνα Ιούλιο η ΕΛ.ΣΤΑΤ., σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Συνολικά, εκδόθηκαν 1.028 οικοδομικές άδειες που αντιστοιχούν σε 438,7 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας. Την ίδια ώρα, ζωή αποκτούν ξανά πολλά χωριά του Ηρακλείου, με αρκετούς πολίτες που μαστίζονται από την κρίση να επιστρέφουν στο πατρικό, το οποίο ανακαινίζουν μετά από χρόνια εγκατάλειψης, λόγω της ανεργίας και των μεγάλων εξόδων που απαιτεί η ζωή στις μεγαλουπόλεις.

Αυτό φωτογραφίζεται και από τις εκδόσεις αδειών της Πολεοδομίας Ηρακλείου για ανακαινίσεις παλαιών κτηρίων σε οικισμούς, όπου παράλληλα εμφανίζεται να υπάρχει κινητικότητα και για την επανάχρηση παλιών βιοτεχνιών ιδίως στον τομέα των τροφίμων. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία έκδοσης αδειών, σε σύγκριση με την πόλη, οι οικοδομικές άδειες είναι περισσότερες στα χωριά. Συμπερασματικά, το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερα παλιά κτίσματα ανακατασκευάζονται ή ανακαινίζονται στα χωριά του δήμου Ηρακλείου, σε σχέση με αυτά που χτίζονται ή ανακαινίζονται στην πόλη.

Καθίζηση του κλάδου

Μάλιστα, στην ανατολική Κρήτη, η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας αγγίζει το 90%, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιάννη Χαρωνίτη, ο οποίος παράλληλα περιγράφει την καθίζηση του κλάδου αλλά και τα δεινά που έπονται.

«Η οικοδομική δραστηριότητα έχει μειωθεί κατά περίπου 80-90% στην ανατολική Κρήτη και αυτή τη στιγμή τα στοιχεία που έχουμε και από τις Πολεοδομίες είναι ότι περισσότερο λειτουργεί το κομμάτι της αναπαλαίωσης και της ανακαίνισης" τόνισε ο κ. Χαρωνίτης. «Στους οικισμούς εκδίδονται πολύ πιο πολλές άδειες για νέες κατοικίες σε σχέση με την πόλη του Ηρακλείου. Και αυτό διότι είναι πιο φθηνή η διαδικασία του να χτίσει κάποιος σπίτι σε έναν οικισμό όπου μπορεί να αξιοποιήσει ένα οικόπεδο ή το πατρικό του σπίτι.

Έτσι, όπως παρατηρείται, πολύς κόσμος επιστρέφει ειδικά σε οικισμούς που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την πόλη. Το καλό λοιπόν της κρίσης είναι ότι γίνεται σωστότερη κατανομή των κτισμάτων και αξιοποίηση των παλιών κελυφών. Δεν εννοείται σε μια χώρα με τόσο μεγάλο οικονομικό πρόβλημα να παραμένουν εγκαταλελειμμένα παλιά κελύφη, που έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον σε σχέση με το να χτίζονται συνεχώς καινούργιες οικοδομές», είπε ο αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας Δήμου Ηρακλείου Γιάννης Αναστασάκης.

Την ίδια στιγμή, παλιές βιοτεχνίες χρησιμοποιούνται και πάλι από νέους επαγγελματίες, ενώ ζωηρό είναι το ενδιαφέρον για την έκδοση αδειών είτε για νέες άδειες ξενοδοχείων είτε για ανακαινίσεις. «Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις είτε για ανακαίνιση ξενοδοχείων, είτε για νέες μονάδες. Επίσης, λόγω της κρίσης, πολλές βιοτεχνίες και βιομηχανίες έκλεισαν, με συνέπεια να υπάρχει ένα αδιάθετο βιοτεχνικό υπόλοιπο, οπότε μπορεί πολύ εύκολα ένας επιχειρηματίας να το χρησιμοποιήσει για όποια χρήση επιθυμεί. Μάλιστα, βλέπουμε ότι η τάση αφορά κυρίως τον τομέα των τροφίμων», πρόσθεσε ο κ. Αναστασάκης.

Αναλυτικότερα, στην Πολεοδομία Ηρακλείου, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, εκδόθηκαν 374 άδειες είτε για νέες οικοδομές, είτε για προσθήκες, είτε για αλλαγές στη χρήση, με το συνολικό αριθμό, όπως εκτιμάται, να υπερβαίνει τις 460 άδειες μέχρι το τέλος του έτους. Από την άλλη, οι αναθεωρήσεις και οι τροποποιήσεις ανέρχονται σήμερα σε 72, ενώ 136 είναι οι εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

13/10/2015

ΝΕΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ (ΝΕΕΣ ΟΙΚΟΔ.-ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ-ΑΛΛΑΓΕΣ ΧΡΗΣΗΣ)

457

374

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙΣ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

71

72

ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΦΑΚΕΛΟΥ

2

3

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΕΡΑΙΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛ/ΝΙΑΣ (ΝΕΕΣ-ΝΟΜ/ΣΕΙΣ-ΤΡΟΠ.)

40

24

ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΔΟΜΗΣΗΣ (ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΘΕΙ ΑΔΕΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ)

4

13

ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΕΙΣ Ν.4178/13

-

7

ΧΩΡΙΣ ΝΕΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΔΕΙΑΣ

117

119

ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ

257

136

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟ 48 ΩΡΩΝ

272

268

ΕΞΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

230

196

2014

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια