Ειδήσεις

Παρίσταναν τους δικηγόρους και εξαπατούσαν ηλικιωμένους

Μέχρι και τους δικηγόρους προσποιούνταν για να παράσχουν τη νομική τους βοήθεια σε τροχαία ατυχήματα που δήθεν συνέβαιναν σε οικεία πρόσωπα των θυμάτων τους, που δεν ήταν άλλοι από ηλικιωμένα άτομα της ευρύτερης περιοχής των Χανίων.

Ο λόγος για μια εγκληματική ομάδα αποτελούμενη από έναν άνδρα και μία γυναίκα, οι οποίοι μέχρι χθες αναζητούνταν, αλλά κι έναν 26χρονο Βούλγαρο, ο οποίος και συνελήφθη προχθές στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και σήμερα στις 10 το πρωί αναμένεται να απολογηθεί στον ανακριτή. Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περισσότερα από 21.000 ευρώ!

Η εξιχνίαση δύο υποθέσεων απάτης και 12 περιπτώσεων απόπειρας απάτης έγινε ύστερα από μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανιών. Η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα την περασμένη Δευτέρα και την Τρίτη επικοινωνούσε τηλεφωνικά με ηλικιωμένα άτομα σε διάφορες περιοχές των Χανίων.

Είτε ο 26χρονος, είτε τα άλλα δύο άτομα, τα οποία αναζητούνται, προσποιούμενοι ακόμη και το δικηγόρο και με το πρόσχημα της παροχής νομικής βοήθειας για το δήθεν τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε οικείο πρόσωπο των ηλικιωμένων κατάφερναν να τους αποσπάσουν διάφορα χρηματικά ποσά.

Οι δράστες επικοινώνησαν συνολικά με 14 ηλικιωμένα άτομα και κατάφεραν να αποσπάσουν το συνολικό χρηματικό ποσό των 22.000 ευρώ από δύο γυναίκες, ηλικίας 85 και 69 ετών.

Από τη συνεχιζόμενη προανάκριση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων και κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων προέκυψε ότι ένας από τους δράστες της ομάδας που είχε διαπράξει τις απάτες σε βάρος της 85χρονης και της 69χρονης είναι ο 26χρονος. Η ίδια εγκληματική ομάδα επιχείρησε ανεπιτυχώς να εξαπατήσει ακόμη 12 άτομα στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων.

Μετά τη διαπίστωση από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων ότι 26χρονος είχε μεταβεί την περασμένη Τρίτη στο Ηράκλειο, ενημερώθηκε άμεσα η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου, αστυνομικοί της οποίας εντόπισαν τον 26χρονο και τον οδήγησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων.

Στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 21.780 ευρώ, προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες, ενώ τα χρηματικά ποσά που επιχείρησαν να αποσπάσουν τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας ανέρχονται στο ύψος των 220.000 ευρώ.

Προς εν δυνάμει θύματα...

Με τις αυξημένες απόπειρες εξαπάτησης ηλικιωμένων, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης συνιστά:

«Μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας "πλησιάζουν" ως γνωστοί συγγενικών-φιλικών προσώπων ή άτομα τα οποία προφασίζονται διαφόρους λόγους για να σας αποσπάσουν χρήματα ή προσωπικά σας στοιχεία.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στο σπίτι σας (π.χ. με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού-φιλικού προσώπου ή εμφανιζόμενοι ως υπάλληλοι δημόσιας υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε προηγουμένως εσείς καλέσει), ή να προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού.

Μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.), μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με άγνωστα άτομα.

Μη δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας βοηθούν προκειμένου πραγματοποιήσετε ανάληψη χρηματικού ποσού από ΑΤΜ και να μη φανερώνετε προσωπικούς σας κωδικούς (PIN) σε άλλους.

Μη δίνετε προσωπικά έγγραφα (εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών κ.τ.λ.).

Έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.ά.).

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών».

Η μεθοδολογία της απάτης...

Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ. ενημερώνει τους πολίτες ότι οι δράστες επιλέγουν κυρίως ηλικιωμένα άτομα, για τα οποία πληροφορούνται με οποιανδήποτε τρόπο τα στοιχεία ταυτότητας τόσο των ίδιων όσο και προσφιλών συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών ή των εγγονιών τους.

Τους προσεγγίζουν "δήθεν" ως απεσταλμένοι των συγγενών τους και με το πρόσχημα άμεσης και επείγουσας ανάγκης χρημάτων, επιδιώκουν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η προσέγγιση συνήθως γίνεται κατά την έξοδο ή λίγο πριν την είσοδο στην κατοικία τους, έξω από τράπεζες ή εμπορικά καταστήματα, ακόμη με τηλεφωνική επικοινωνία κ.λπ.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούν οι δράστες για να πείσουν τους ηλικιωμένους να τους δώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των οικείων τους είναι ο αιφνιδιασμός και η παρουσίαση μιας αληθοφανούς οικονομικής ανάγκης, που πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς αναβολή. Με τον τρόπο αυτό, αλλά και με την αναφορά σε συγγενικά πρόσωπα με ιδιαίτερη οικειότητα, επιδιώκουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και να μην αφήσουν περιθώρια δεύτερης σκέψης.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράστες για να ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματά τους προσποιούνται πως τηλεφωνούν στα οικεία πρόσωπα για να επιβεβαιώσουν την οικονομική ανάγκη, πλην όμως οι ηλικιωμένοι μέσα στην αναστάτωσή τους δεν αντιλαμβάνονται ότι συνομιλούν με συνεργούς των δραστών και όχι με τους συγγενείς τους.

Οι λόγοι που επικαλούνται οι δράστες για να αποσπάσουν χρήματα είναι συνήθως η εξόφληση ενός χρέους, η πληρωμή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, η αγορά ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λπ., για λογαριασμό δήθεν συγγενικών προσώπων, με το πρόσχημα νομικής βοήθειας, προσποιούνται τους δικηγόρους, για δήθεν τροχαίο ατύχημα που έχει προκληθεί από οικείο (σε αυτούς) πρόσωπο.

Τα χρηματικά ποσά που ζητούν οι δράστες κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες ευρώ, ποσά τα οποία μεταβάλλονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τη δεκτικότητα και ευπιστία των ηλικιωμένων.

Για όλα αυτά είναι καλό να ενημερώνονται συχνά οι ηλικιωμένοι από τους οικείους τους.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια