default-image

Νταβούτογλου: "Οι βομβιστές συνδέονταν με το Ισλαμικό Κράτος ή το PKK"

Κόσμος
Νταβούτογλου: "Οι βομβιστές συνδέονταν με το Ισλαμικό Κράτος ή το PKK"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πληροφορίες για τις μέχρι τώρα έρευνες των τουρκικών Αρχών, σε σχέση με την επίθεση αυτοκτονίας που στοίχισε τη ζωή σε 97 ανθρώπους στην Άγκυρα, έδωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι ορισμένοι από τους υπόπτους είχαν ζήσει για πολλούς μήνες στη Συρία και πως μπορεί να συνδέονται με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ή με τους Κούρδους μαχητές.

«Ερευνούμε δύο τρομοκρατικές οργανώσεις, το Νταές (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) και το PKK, επειδή έχουμε ασφαλείς ενδείξεις ότι οι βομβιστές αυτοκτονίας συνδέονταν με το Νταές αλλά είχαν και κάποιους δεσμούς με ομάδες του PKK», ανέφερε ο Νταβούτογλου και πρόσθεσε πως «ορισμένοι από τους υπόπτους βρίσκονταν στη Συρία για πολλούς μήνες».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός γνωστοποίησε επίσης ότι διεξάγεται έρευνα για το αν υπήρξαν παραλείψεις από τις υπηρεσίες πληροφοριών ή ασφάλειας κατά την περίοδο πριν από τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στην καρδιά της πρωτεύουσας, τη χειρότερη που έχει σημειωθεί ποτέ σε τουρκικό έδαφος.

Ο Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει η Άγκυρα, μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου (DHKP-C) εκπαιδεύτηκαν στο Ιράκ για να γίνουν βομβιστές αυτοκτονίας και στάλθηκαν στην Τουρκία. Το DHKP-C είχε αναλάβει την ευθύνη για μια επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη τον Αύγουστο.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τόνισε ακόμη ότι η χώρα του έχει το δικαίωμα να αμύνεται απέναντι στους εντεινόμενους κινδύνους που προέρχονται από τη Συρία μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας η οποία, όπως είπε, αν μη τι άλλο, δείχνει πόσο έχει αποδυναμωθεί ο Σύριος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Ως γειτονική χώρα, ανησυχούμε πολύ και έχουμε ορισμένα δικαιώματα (...) με βάση τη διεθνή νομοθεσία να προστατεύσουμε την ασφάλεια της πατρίδας μας. Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι κίνδυνοι στη Συρία απ' ότι στο παρελθόν, μετά από αυτές τις επεμβάσεις. Όμως στο τέλος, ο συριακός λαός θα πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του», δήλωσε, όπως μεταδίδει το antenna.gr.

Όταν ρωτήθηκε αν η Τουρκία σκοπεύει να εξοπλίσει τους μετριοπαθείς Σύριους αντάρτες για να αντιμετωπίσουν μια επίθεση με επικεφαλής τη Ρωσία, ο Νταβούτογλου απάντησε ότι αυτό το θέμα αφορά τη διεθνή κοινότητα και όχι μόνο τη χώρα του. «Δεν είναι μόνο δικό μας πρόβλημα, είναι πρόβλημα της διεθνούς κοινότητας. Είναι ντροπή που η διεθνής κοινότητα δε σταματά τα εγκλήματα πολέμου του συριακού καθεστώτος και δε σταματά αυτή τη βάρβαρη οργάνωση, το Νταές», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφτηκε σήμερα τον τόπο της διπλής βομβιστικής επίθεσης για να αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News