default-image

15 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα του "Λευκού Μπαστουνιού"

15 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα του "Λευκού Μπαστουνιού"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα του "Λευκού Μπαστουνιού" έχει καθιερωθεί στις 15 Οκτωβρίου με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινωνίας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης στη μετακίνησή τους καθημερινά αλλά και την προσπάθειά τους για ανεξαρτησία.

Ένας άνθρωπος μπορεί να γεννηθεί με προβλήματα όρασης (ΣΠΟ) ή να τα αποκτήσει κατά την διάρκεια της ζωής του. Η μερική ή ολική απώλεια της όρασης επηρεάζει την ψυχολογία ενός ατόμου. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε όσους έχουν χάσει πρόσφατα την όρασή τους και λιγότερο στους εκ γενετής τυφλούς, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τη σημασία του αγαθού που έχασαν.

Η αποδοχή του προβλήματος από την οικογένεια του ατόμου με πρόβλημα όρασης είναι σημαντική, αλλά καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η ίδια η προσωπικότητα του ατόμου όσον αφορά την ψυχοκοινωνική του ωριμότητα. Το πόσο καλά ένα άτομο αντιλαμβάνεται και αποδέχεται το πρόβλημα όρασης μπορεί να καθοριστεί από την επίγνωση των αναγκών σε αυτό τον τομέα, όπως να γνωρίζει την οφθαλμολογική του κατάσταση, να είναι σε θέση να εξηγεί τις ανάγκες σχετικά με το πρόβλημά του σε άλλους, να αντιλαμβάνεται και να αποδέχεται τους σωματικούς περιορισμούς εξαιτίας του προβλήματος και να δέχεται τη χρήση εναλλακτικών μεθόδων στο κομμάτι των αισθητηριακών πληροφοριών.

Γενικά, τα άτομα με αναπηρία και ειδικότερα με προβλήματα όρασης, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ασθενείς μόνο από τον ειδικό γιατρό και τους επαγγελματίες των υπηρεσιών υγείας. Παλαιότερα οι στάσεις των ανθρώπων ήταν πιο αρνητικές λόγω της άγνοιας που υπήρχε. Ωστόσο, η δράση του κινήματος των τυφλών, η επαγγελματική αποκατάσταση πολλών ανθρώπων με προβλήματα όρασης και η συνεχής παρουσία των τυφλών σε δραστηριότητες και γενικότερα στην κοινωνική ζωή έχουν ως αποτέλεσμα την διαμόρφωση πιο θετικών στάσεων. Σε αυτό έχει συμβάλλει η ευρύτερη ενημέρωση για τις ικανότητες που διαθέτουν αυτοί οι άνθρωποι.

Πολλά προγράμματα έχουν δημιουργηθεί για τα άτομα με προβλήματα όρασης που αφορούν την γνωστική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, αφορούν την ανάπτυξη της απτικής αντίληψης, τον γραμματισμό και την εκμάθηση του κώδικα Braille, την χρήση νέων τεχνολογιών καθώς και την καλλιέργεια ακουστικών δεξιοτήτων.

Για τα τυφλά παιδιά, η σπουδαιότητα της καλλιέργειας της απτικής αντίληψης είναι πολύ μεγάλη και είναι σημαντικό να μην αμφισβητείται αλλά αντιθέτως να αναγνωρίζεται από όλους τους εκπαιδευτικούς. Προβλήματα που έχουν σημειωθεί είναι η απουσία κατάλληλου απτικού εκπαιδευτικού υλικού, όπως και η μη σαφής ανάγλυφη αναπαράσταση των εικόνων που εμπεριέχονται στα βιβλία των βλεπόντων μαθητών και οι οποίες καθορίζονται για τη σύνθεση των βιβλίων των μαθητών με τύφλωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα βιβλία που απευθύνονται στα παιδιά με ΣΠΟ χρειάζονται μεγάλη επεξεργασία, καθώς είναι αναγκαίο να μεταγραφούν σε κώδικα Braille - ένα ανάγλυφο σύστημα γραφής και ανάγνωσης- και έπειτα να ενσωματωθούν ανάγλυφες παραστάσεις και εικόνες, ανάγλυφα διαγράμματα, ενέργειες που χρήζουν αρκετό χρόνο και εξειδικευμένο προσωπικό. Ιδιαίτερα χρήσιμες, ως εναλλακτικός τρόπος μελέτης, είναι οι διάφορες μορφές ηχητικού υλικού, κυρίως όταν οι μαθητές πρέπει να διαβάσουν πλήθος σελίδων σε κώδικα Braille.

Λόγια τυφλού:

«Δεν μπορώ να δω ούτε και με νοιάζει αν ο άλλος είναι κοντός ή ψηλός, άσχημος, όμορφος. Για μένα όμορφος είναι αυτός που είναι αληθινός με τον εαυτό του και με τους άλλους. Η συμπεριφορά και ο χαρακτήρας κάποιου τον κάνει στα μάτια της ψυχής μου πανέμορφο...».

* Το παραπάνω άρθρο γράφτηκε από την Ειρήνη Κόρχατζη και την Άννα Μαυρόκωστα, τελειόφοιτες Ψυχολογίας, και την Ολυμπία Μαυρόκωστα, φοιτήτρια της Ειδικής Αγωγής, για τα άτομα με προβλήματα όρασης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα "Λευκού Μπαστουνιού" που είναι στις 15 Οκτωβρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News