default-image

Ζητούν την ενίσχυση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. στο Λασίθι

Κρήτη
Ζητούν την ενίσχυση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. στο Λασίθι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη απέστειλε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου, ζητώντας την ενίσχυση των υπηρεσιών του νομού.

«Σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης όπου η εγκληματικότητα καλπάζει, ο ρόλος της Αστυνομίας είναι σημαντικότερος από ποτέ, και πρέπει να ενισχυθεί η προστασία του πολίτη. Έχοντας ως βάση αυτό, η Ένωσή μας, αφουγκραζόμενη τις ανησυχίες των συναδέλφων αλλά και των τοπικών κοινωνιών του Λασιθίου, οι οποίες προέκυψαν και με αφορμή το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, σχετικά με την κατάργηση-συγχώνευση υπηρεσιών του Λασιθίου, ύστερα από πρόταση της Διεύθυνσης Αστυνομίας στο Νομό, νιώθει το καθήκον να εκφράσει την αντίθεσή της σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης Αστυνομικών Υπηρεσιών, αλλά και να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα που θα προκαλέσει η εφαρμογή μιας τέτοιου τύπου αναδιάρθρωσης», αναφέρει στην εισαγωγή της επιστολής διαμαρτυρίας που στέλνει στον υπουργό η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Λασιθίου.

«Όσον αφορά τις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Ιεράπετρας, που βρίσκονται στον τέταρτο μεγαλύτερο δήμο της Κρήτης, υπάρχει επίσημη προφορική ενημέρωση ότι πρόταση της υπηρεσίας είναι η κατάργηση όλων των τμημάτων (Αστυνομικού Τμήματος, Τμήματος Ασφάλειας και Τμήματος Τροχαίας) και η δημιουργία ενός και μόνο μικτού Αστυνομικού Τμήματος Ιεράπετρας.

Μετά την κατάργηση της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Ιεράπετρας που έγινε με την αναδιάρθρωση του 2014, η οποία απ' ότι απέδειξε ο χρόνος, δεν επέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, οι πολίτες της Ιεράπετρας δεν αντέχουν περαιτέρω υποβάθμιση στις παρεχόμενες υπηρεσίες και ειδικότερα δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν οποιαδήποτε υποβάθμιση στο ύψιστο αγαθό της ασφάλειας. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι υπηρεσίες αυτές στεγάζονται σε οίκημα του Δημοσίου, οπότε δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση της Υπηρεσίας από πλευράς καταβολής ενοικίων», προσθέτει η Ένωση.

Ο Αστυνομικός Σταθμός Κουτσουρά, που αστυνομεύει την περιοχή του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού, με Π.Δ. έχει αναβαθμιστεί σε Αστυνομικό Τμήμα, πλην όμως δεν έχει γίνει εφαρμογή του. Οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ σε ετήσια βάση και για μεγάλο χρονικό διάστημα φιλοξενείται σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής υψηλού επιπέδου τουρισμός. Η λειτουργία ενός Αστυνομικού Σταθμού στην εν λόγω περιοχή δεν μπορεί να προσφέρει επαρκή και ουσιαστική αστυνόμευση, για τους παραπάνω τομείς, που αποτελούν πυλώνες για την οικονομία της χώρας μας. Όσον αφορά τη λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας, ο Δήμος Ιεράπετρας έχει παραχωρήσει οίκημα για τη στέγασή της, οπότε και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου.

«Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε πως δεν πρέπει να συγχωνευτεί ούτε να καταργηθεί καμία υπηρεσία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου, αλλά αντίθετα πρέπει να ενισχυθούν όλες και να λειτουργήσουν όπως προβλέπεται. Η Ένωσή μας, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Κρήτης, με μία πλήρως αιτιολογημένη επιστημονική μελέτη, που αφορά στην αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Κρήτης, έχει προτείνει λύσεις για τη λειτουργία της Αστυνομίας με αποκλειστικό γνώμονα το όφελος του πολίτη και σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και ανάγκες της κάθε τοπικής κοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η όποια προσπάθεια για αναδιάρθρωση θα πρέπει να γίνει μόνο με τη μορφή διαλόγου όλων των φορέων της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας και όχι με πρόταση ενός και μόνο ανθρώπου, σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας. Εξάλλου, αυτή είναι η επιθυμία και η προεκλογική δέσμευση των βουλευτών του Λασιθίου», αναφέρει στην επιστολή διαμαρτυρίας της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Λασιθίου, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρός της κ. Ηλίας Νταραράς και ο γραμματέας κ. Νίκος Τζουμάκας.

Στο μεταξύ η ευρύτερη Ιεράπετρα δεν αστυνομεύεται όπως πριν μερικά χρόνια όταν το προσωπικό της τοπικής Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης ξεπερνούσε τα 70 άτομα, από τα οποία σήμερα έχουν μείνει γύρω στα 33, τη στιγμή που η εγκληματικότητα μεγαλώνει και ο πολίτης δεν έχει πια το αίσθημα της ασφάλειας.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News