default-image

Βουλή: Ένταση για ενδεχόμενη παραγραφή της λίστας Λαγκάρντ

Ελλάδα
Βουλή: Ένταση για ενδεχόμενη παραγραφή της λίστας Λαγκάρντ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, με επίκεντρο τη λίστα Λαγκάρντ. Εξηγήσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη προκάλεσε νωρίτερα σήμερα το ζήτημα της προοπτικής να μη δοθεί παράταση, πέραν της 31ης/12/2015 και για έναν χρόνο, στη δυνατότητα συνέχισης των φορολογικών ελέγχων επί της λίστας Λαγκάρντ.

«Είναι πολιτική βούληση της κυβέρνησης να μην υπάρξει καμία παραγραφή», σημείωσε με έμφαση ο κ. Αλεξιάδης, και επανέλαβε πως είναι υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως είναι αντικείμενο πίεσης εκ μέρους των εταίρων να μη δοθεί άλλη παράταση στους φορολογικούς ελέγχους. «Δεν υπάρχει περίπτωση να οδηγηθεί σε παραγραφή οποιαδήποτε υπόθεση», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας πως αναφέρεται σε υποθέσεις οι οποίες είτε τελούν υπό εισαγγελική παραγγελία, είτε θα έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου έως την τελευταία ημέρα του τρέχοντος έτους.

Οι τελευταίες αυτές αναφορές του κ. Αλεξιάδη προκάλεσαν την άμεση παρέμβαση του πρώην υπουργού Γ. Βρούτση από τη Νέα Δημοκρατία: «Να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί ο υπουργός», είπε με έμφαση ο κ. Βρούτσης, επιδιώκοντας με επίσημο τρόπο να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μείνουν εκτός «ρύθμισης» για έλεγχο ονόματα τα οποία υπάρχουν στην επίμαχη λίστα.

«Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι σαφέστατη, να παραταθεί κατά ένα έτος η παραγραφή», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, συμπληρώνοντας ότι σχετική αναφορά είχε κάνει και κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Διευκρίνισε δε πως η εισαγγελική παραγγελία αφορά το σύνολο της λίστας Λαγκάρντ και όχι κάποιες από τις υποθέσεις που εμπεριέχει», δηλαδή ότι και οι 2.062 υποθέσεις είναι υπό έλεγχο.

Με αφορμή δε την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση και τις φωνές της αντιπολίτευσης που αφήνουν να εννοηθεί πως η κυβέρνηση μεθοδεύει παραγραφή για κάποιους από εκείνους που πρέπει να ελεγχθούν, είπε: «Θα έπρεπε να στηθούν ειδικά δικαστήρια για το πώς φτάσαμε στην ελεγκτική απαξίωση. Να κάνουμε αναλυτική συζήτηση για το τι κάναμε από το Φεβρουάριο και μετά, σε σύγκριση με το τι έκαναν οι προηγούμενοι. Πρέπει να κλείσουμε τις υποθέσεις των λιστών της ντροπής, και μετά να πάμε στις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής».

Όπως εξήγησε, υπάρχουν δύο διαδικασίες παραγραφής. Η μία αφορά την ποινική δίωξη και τη Δικαιοσύνη και δεν υπάρχει θέμα παραγραφής, και η άλλη είναι για τους ελέγχους φορολογικής διοίκησης για την οποία υπάρχει ζήτημα παραγραφής τέλος του έτους.

«Άλλη χρονική διάρκεια έχει η παραγραφή στη φορολογική διοίκηση και άλλη στην τακτική δικαιοσύνη. Γι' αυτό και στη λίστα Λαγκάρντ, έχουμε παράταση παραγραφής. Και για να είμαστε λογικοί δεν μπορούμε να πάμε σε μια επιχείρηση μετά από 15 χρόνια και να λέμε "φέρε το ένα, φέρε το άλλο". Πρέπει να κλείσουμε το θέμα των λιστών της ντροπής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.

Λίγο αργότερα, το κλίμα πυροδοτήθηκε όταν ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος επιτέθηκε στον κ. Αλεξιάδη, υποστηρίζοντας ότι έριξε "βόμβα" με αυτά που είπε, αφού η εντολή για παράταση παραγραφής θα αφορά, σύμφωνα με τον πίνακα που κατέθεσε της λίστας Λαγκάρντ, μόνο 481 υποθέσεις, και άρα, όπως είπε, οι υπόλοιπες 1.581 θα οδηγηθούν σε παραγραφή.

«Δεν ντρέπεσαι;», σχολίασε εκείνη τη στιγμή ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Κουτσούκου.

«Μαζέψου, Μαντά. Αλλού αυτά, όχι σε μένα. Να είσαι κόσμιος και ευπρεπής. Εσύ να ντρέπεσαι που είσαι και γραμματέας ενός κόμματος και καλύπτεις το "πόθεν έσχες" υπουργών με ένα εκατομμύριο», αντέτεινε σε έντονο ύφος ο κ. Κουτσούκος.

Από την πλευρά του, ο κ. Μαντάς ζήτησε συγνώμη, τονίζοντας ότι δε συνηθίζει να επιτίθεται επί προσωπικού και διευκρίνισε ότι ήταν πολιτική η αντιπαράθεσή του.

«Ήταν πολιτικό και όχι προσωπικό το σχόλιο», σημείωσε, και πρόσθεσε ότι αναφερόταν στο γεγονός ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να εγκαλούν το ΣΥΡΙΖΑ για το επίμαχο θέμα, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο εκείνα τα κόμματα το χειρίστηκαν όσο ήταν στην κυβέρνηση.

«Είμαστε αρκετά υποψιασμένοι όλοι γύρω από αυτό θέμα. Η κακή αντίδρασή μου είχε να κάνει με το ότι δεν είναι δυνατό, "μπάστα", να μας εγκαλούνε για ένα ζήτημα αυτοί που φέρουν τεράστια ευθύνη διότι το έκρυβαν τόσα χρόνια. Αυτό δεν πρόκειται να κρυφτεί», είπε ο κ. Μαντάς.

«Απορώ γιατί έρχεται και επανέρχεται το θέμα. Κανένας δε θα γλιτώσει όπως κάποιοι μεθόδευαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα», είπε εκ νέου από την πλευρά του ο κ. Αλεξιάδης, και επανέλαβε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να φέρει σχετική διάταξη για την παράταση της δυνατότητας φορολογικού ελέγχου. «Η Ν.Δ. θα ψηφίσει τη διάταξη αν τη φέρετε», έσπευσε να πει ο κ. Βρούτσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News