default-image

Τουριστικός οδηγός για το φυσικό τοπίο του Λασιθίου

Κρήτη
Τουριστικός οδηγός για το φυσικό τοπίο του Λασιθίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η προβολή του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου των τριών δήμων του νομού Λασιθίου επιχειρείται μέσα από έναν πολύ ενδιαφέροντα τουριστικό οδηγό (σε ηλεκτρονική μορφή) μαζί με χάρτη (σε έντυπη μορφή), εγχείρημα το οποίο εκπονείται από τη Μ.Κ.Ο Διεθνή Βιοπολιτική Οργάνωση με στόχο κυρίως την προσέλκυση επισκεπτών και τους δώδεκα μήνες του χρόνου.

Ο τουριστικός οδηγός και ο χάρτης πρόκειται να διατεθούν εντελώς δωρεάν για την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών αυτών και την προώθηση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου τους ως κίνητρο για δωδεκάμηνο τουρισμό.

Μια μικρή γεύση από το σπουδαίο αυτό εγχείρημα είναι και το άρθρο που ακολουθεί για την αρχαιότερη ελιά στον κόσμο, τα φαράγγια και τις φυσικές ομορφιές του Λασιθίου, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στον οδηγό:

«Πυκνά δάση, εντυπωσιακά σπήλαια, φαράγγια άγριας ομορφιάς αλλά και σπάνια πετρώματα και απολιθώματα είναι μερικά από τα κομμάτια που συνθέτουν ένα ξεχωριστό μωσαϊκό στο Λασίθι της Κρήτης. Στον Άγιο Νικόλαο θα βρείτε τη λίμνη Βουλισμένη, τη λίμνη χωρίς πυθμένα όπως πίστευαν κάποτε, όπου σύμφωνα με το μύθο έκανε μπάνιο η θεά Αθηνά.

Το φαράγγι του Σεληναρίου, με την πλούσια βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά, όπου βρίσκουν καταφύγιο αρπακτικά πουλιά, προσφέρεται για εύκολη πεζοπορία, με ενδιάμεση στάση στη Μονή του Αγίου Γεωργίου, μέχρι την έξοδό του, στη Μίλατο. Εκεί βρίσκεται το μεγάλο, ιστορικό σπήλαιο, που στιγματίστηκε από τις θυσίες κατά την Τουρκοκρατία, με τους εντυπωσιακούς σταλαγμίτες αλλά και τα αρχαιολογικά ευρήματα. Αξίζει να επισκεφθείτε το ορεινό πευκοδάσος του Σελάκανου, το μεγαλύτερο μελισσοπαραγωγικό τόπο της Κρήτης, και το φαράγγι της Σαρακήνας που προσφέρει πολλές εναλλαγές τοπίου για πολύωρες εξερευνήσεις.

Ταξίδι στο μακρινό παρελθόν θα κάνετε στο Φυσικό Πάρκο Σητείας με τα εντυπωσιακά πετρώματα και απολιθώματα. Η διαδρομή, διασχίζοντας το φαράγγι των Αγίων Πάντων με τα ξεχωριστά τοιχώματα που μοιάζουν με μανιτάρια πλευρώτους, γίνεται ξεκούραστα κάτω από τη σκιά των δέντρων.

Με αφετηρία το Καβούσι επισκεφθείτε τη μνημειακή "Αρχαία Ελιά", το δέντρο που χρονολογείται από το 1350-500 π.Χ. και με τα κλαδιά του οποίου στεφανώθηκε η πρώτη νικήτρια του Μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το πανέμορφο πευκοδάσος της Θρυπτής, φωλιασμένο στα όρη της Θρυπτής, φιλοξενεί σήμερα γυπαετούς της Κρήτης, κρητικούς λαγούς και άλλα είδη. Λίγο βορειότερα, στην άκρη του οροπεδίου Λάκκος του Αμπελιού με τις λίμνες που δημιουργούνται το χειμώνα, ξεκινάει το μικρό αλλά όμορφο φαράγγι της Αγριόμαντρας που καταλήγει στην ομώνυμη παραλία.

Τέλος, ένα από τα δυσκολότερα αλλά και ομορφότερα φαράγγια της Ευρώπης είναι το φαράγγι του Χα, που το χειμώνα προσφέρεται και για canyoning. Στο τέλος του παραφάραγγου Μάστορας χύνεται ο μεγαλύτερος καταρράκτης της Κρήτης ύψους 215 μέτρων».

Ο τουριστικός οδηγός και ο χάρτης για το Λασίθι εκπονούνται από τη Μ.Κ.Ο. "Διεθνής Βιοπολιτική Οργάνωση" (http://biopolitics.gr/biowp/biotourism-promotion-leader-area-lasithi/) στα πλαίσια Ευρωπαϊκού Προγράμματος με τίτλο "Bιοτουρισμός στο Λασίθι", Τοπικό Πρόγραμμα LEADER, Άξονας 4, Πρόγραμμα "Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News