default-image

Έρχεται εταιρία-κολοσσός στην παγκόσμια ζυθοποιία

Οικονομία
Έρχεται εταιρία-κολοσσός στην παγκόσμια ζυθοποιία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Λονδίνο αποφασίστηκε τελικά η μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ στον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων, μετά από εβδομάδες δημόσιων κινήσεων εντυπωσιασμού, αλλά και ελιγμών μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Στη συνάντηση της Δευτέρας στα γραφεία της εταιρίας συμβούλων Robey Warshaw, η Anheuser-Busch InBev NV και η SABMiller Plc συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια εταιρία-κολοσσό που θα κυριαρχήσει στην παγκόσμια ζυθοποιία.

Από την πλευρά της AB InBev, που παράγει την αμερικανική Budweiser, τη βελγική Stella Artois και τη μεξικάνικη Corona, τον πρώτο λόγο είχαν ο διευθύνων σύμβουλος Κάρλος Μπρίτο και ο πρόεδρός της Ολιβιέ Γκουντέ.

Από την άλλη πλευρά και εκπροσωπώντας την SABMiller, που παράγει μπύρες όπως η Peroni, η Grolsch, η Pilsner Urquell και η Foster's, κάθισαν ο πρόεδρος της Ζαν ντι Πλεσίς και ο δεύτερος στην ιεραρχία της εταιρίας Γκι Έλιοτ.

Τα στελέχη συναντήθηκαν τουλάχιστον τρεις φορές την Δευτέρα σε μικρό τριώροφο κτίριο. Το πρωί, η InBev υπέβαλε βελτιωμένη προσφορά στις 43,50 λίρες ανά μετοχή. Μέχρι το απόγευμα, ο Ντι Πλεσίς έκανε γνωστή την απάντηση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας του: όχι αρκετά καλή. Με τη δύση του ηλίου, ο Μπρίτο είπε ότι αυξάνει την προσφορά στις 44 λίρες ανά μετοχή, αποτιμώντας την SAB στα 106 δισεκ. δολάρια περίπου. Η συμφωνία έκλεισε.

Η νέα εταιρία θα παράγει μία στις τρεις μπύρες παγκοσμίως και θα συγκεντρώνει περίπου τα μισά από τα κέρδη του κλάδου, μεγέθη που θα βάλουν τη συμφωνία στο μικροσκόπιο των αρμόδιων αρχών ανταγωνισμού σε αρκετές χώρες.

Η εξαγορά θα αποτελέσει το αποκορύφωμα μιας πορείας τριών δεκαετιών σε επιχειρηματικές συμφωνίες ύψους 90 δισεκ. δολαρίων από τον Μπρίτο και τους δισεκατομμυριούχους που τον στηρίζουν, οι οποίοι μετέτρεψαν μια μέτρια ζυθοποιία της Λατινικής Αμερικής σε μια παγκόσμια αυτοκρατορία, που μπορεί να αντιστέκεται στην επιβράδυνση των αναδυόμενων αγορών, αλλά και να στρέφεται σε μικρότερες ζυθοποιίες σε ανεπτυγμένες χώρες.

Οι συναντήσεις της Δευτέρας ήταν το αποκορύφωμα εβδομάδων ανεπιτυχών κυρίως συνομιλιών μεταξύ της InBev, της SAB, καθώς και των τραπεζικών και νομικών συμβούλων τους. Η InBev, που ουσιαστικά ελέγχεται από τον ίδιο όμιλο πλούσιων Βραζιλιάνων στους οποίους ανήκουν η Burger King, η Heinz και η Kraft Foods, έκανε μια πρώτη προσέγγιση στη SAB και τους μετόχους της στα τέλη του καλοκαιριού για να ελέγξει το κατά πόσο είναι διατεθειμένη να αποτελέσει αντικείμενο εξαγοράς.

Μόλις οι δύο πλευρές κατέληξαν στην τιμή, η δουλειά κάθε άλλο παρά είχε τελειώσει. Μεγάλος αριθμός τραπεζιτών, δικηγόρων και συμβούλων δημοσίων σχέσεων ανέλαβαν να ολοκληρώσουν τα τυπικά της συμφωνίας στα κοντινά γραφεία της Lazard, της εταιρίας συμβούλων της InBev. Επιπρόσθετα, η Deutsche Bank και η νομική εταιρία Freshfields παρείχαν συμβουλευτικές υπηρεσίες στην InBev, ενώ η SAB είχε ζητήσει τη συνδρομή των JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs και Linklaters.

Οι τραπεζίτες εργάστηκαν όλη τη νύχτα, στέλνοντας μια κοινή δήλωση των δύο εταιριών που ανακοίνωνε τη συμφωνία με την ανατολή του ήλιου στο Λονδίνο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News