default-image

Φορολόγηση και σε ανείσπρακτα ενοίκια (;)

Κρήτη
Φορολόγηση και σε ανείσπρακτα ενοίκια (;)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διπλό φορολογικό χτύπημα για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισόδημα από ενοίκια φέρνει το νομοσχέδιο που εισάγεται στη Βουλή από την κυβέρνηση για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους δανειστές. Ιδιοκτήτες ακινήτων θα φορολογηθούν για ανείσπρακτα ενοίκια, ενώ θα κληθούν να καταβάλλουν επιπλέον φόρους- "φωτιά" από 40 έως 840 ευρώ, ανάλογα με τα εισοδήματά τους.

Στον ΕΝΦΙΑ και στο συμπληρωματικό φόρο θα υπολογίζονται ακόμη και διατηρητέα κτήρια άνω των 100 ετών, αλλά και τα οικόπεδα ή τα αγροτεμάχια μέσα στα οποία βρίσκονται, εξελίξεις που έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Με βάση το νέο φορολογικό, ο συντελεστής φορολόγησης για εισοδήματα ως 12.000 ευρώ αυξάνεται από 11% στο 15% και από το 33% στο 35% για τα εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ. Αναλυτικότερα, για εισόδημα από ενοίκια έως 1.000 ευρώ, ο φόρος είναι 40 ευρώ, ενώ για εισόδημα μέχρι 8.000 ευρώ ο φόρος είναι 320 ευρώ. Για εισόδημα 9.000 ευρώ, ο φόρος είναι 360 ευρώ, ενώ για εισόδημα έως 19.000 ευρώ ο φόρος είναι 620 ευρώ. Για εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ ο φόρος ανέρχεται σε 840 ευρώ.

«Πρόκειται για διπλή συμφορά. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό το ποσό πρέπει να συνυπολογιστεί και το χαρτόσημο, που είναι 3,6%. Επιτέλους το κράτος πρέπει να αντιληφθεί πως οφείλει να λιγοστέψει τους φόρους στα ακίνητα για να μπορέσουν να πάρουν μπρος τόσο ο οικοδομικός κλάδος, όσο και οι αγοραπωλησίες, ώστε να εισπράττει χρήματα από μια υγιή πηγή. Αυτή τη στιγμή η ψυχολογία όλων είναι στο μηδέν», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου/δικηγόρος Κώστας Αράπογλου, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του κλάδου.

«Δε θα μπορεί να γίνεται πλέον εκχώρηση ενοικίων στο ελληνικό Δημόσιο, όπως γινόταν παλιότερα για τα ανείσπρακτα ενοίκια, καθώς μετά την αλλαγή αυτή και για τα ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί οι πολίτες θα καλούνται να πληρώνουν κανονικά φόρο», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης.

Διατηρητέα άνω των 100 ετών θα υπολογίζονται στον ΕΝΦΙΑ και στο συμπληρωματικό φόρο, και μάλιστα αναδρομικά, όπως έγινε γνωστό, από την 1η Ιανουαρίου. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, ενώ την ίδια ώρα καταργείται το άβατο στις τραπεζικές θυρίδες. Παράλληλα, θα δημεύονται περιουσίες όσων εντοπίζονται να φοροδιαφεύγουν για ποσά άνω των 150.000 ευρώ. Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει τη δήμευση του 50% των καταθέσεών τους, του 50% των μετρητών που έχουν σε θυρίδες και του 100% του περιεχομένου των θυρίδων εκτός μετρητών, όπως για παράδειγμα κοσμήματα και έργα τέχνης.

Θα "κάνει πίσω";

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε αργά χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, «παραμένει ανοιχτός σε αλλαγές» στο συζητούμενο νομοσχέδιο.

«Αλλαγές θα κάνουμε στο νομοσχέδιο. Δεν είναι "take it or leave it"», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «θα συζητήσουμε με τους βουλευτές». Επειδή η διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζεται ακόμα και τώρα, όπως είπε, θα υπάρξουν αλλαγές, μεταξύ των οποίων και στο άρθρο 2 (παράγραφοι 5 και 6) του πολυνομοσχεδίου, που αφορά τη φορολογία εισοδήματος από ακίνητη περιουσία. Η επίμαχη διάταξη προέβλεπε αύξηση των συντελεστών για εισοδήματα από ή μικρότερα των 12.000 ευρώ κατά 15% και από ή μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ κατά 35%.

Αναφορικά με τη ρύθμιση για τα ανείσπρακτα ενοίκια, σύμφωνα με την οποία καταργείται αναδρομικά από τα φετινά εισοδήματα η δυνατότητα των ιδιοκτητών ακινήτων να εκχωρούν στο Δημόσιο μισθώματα τα οποία δεν έχουν εισπράξει, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι ψάχνουμε να δούμε με ποια διάταξη θα αντικατασταθεί, ενώ εξήγησε πως το γεγονός ότι δε θα εκχωρούνται τα ανείσπρακτα ενοίκια στο Δημόσιο «δε σημαίνει ότι θα φορολογούνται».

Ο φόρος στα αγροτεμάχια

Απαντώντας στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι «δεν μπορούμε να πάμε στον πλήρη λαϊκισμό και την ανευθυνότητα», υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα απαντήσει», αφού όπως είπε «δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, ούτε την κοινωνία, ούτε τη Βουλή». Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι «δεν είμαστε ευτυχισμένοι για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, αλλά αναγκασμένοι, και περιμένουμε τη δική σας αντιπρόταση».

«Πιέζατε την κυβέρνηση να κλείσει τη συμφωνία με όποιο περιεχόμενο να ήταν», ανέφερε στη Ν.Δ., ενώ σημείωσε ότι «η λογική της τρομολαγνείας και της φοροκαταιγίδας δεν περνάει».

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News