default-image

Και οι φυσικοθεραπευτές του ΠΑΓΝΗ στην πανελλαδική απεργία

Κρήτη
Και οι φυσικοθεραπευτές του ΠΑΓΝΗ στην πανελλαδική απεργία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 22 Οκτωβρίου προχωρούν οι φυσιοθεραπευτές των δημόσιων νοσοκομείων και άλλων δομών υγείας. Στην απεργιακή κινητοποίηση δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν και οι φυσιοθεραπευτές του ΠΑΓΝΗ, όπου μαζί με το Δ.Σ. του σωματείου θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στην 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης, για να κατατεθούν οι διεκδικήσεις τους.

Ταυτόχρονα, στην Αθήνα διοργανώνεται απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι.

Κύρια αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης είναι η ένταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και άμεση χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που χορηγείται σε άλλες ειδικότητες εργαζομένων στην υγεία.

Επίσης, η άμεση στελέχωση με πρόσληψη μόνιμης σταθερής εργασίας φυσιοθεραπευτών σε όλες τις κρατικές μονάδες υγείας σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο, καθώς επίσης και σε ειδικές μονάδες αποκατάστασης για ηλικιωμένους, αναπήρους, παιδιά, αθλητικά κέντρα, μονάδες ιαματικών λουτρών κ.λπ.

Όπως μάλιστα αναφέρεται, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου οι φυσιοθεραπευτές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών του. Στον τελευταίο μνημονιακό οργανισμό του νοσοκομείου (2012), που μειώνει κλίνες και οργανικές θέσεις, προβλέπονται 20 φυσιοθεραπευτές και δυστυχώς σήμερα υπηρετούν μονάχα 9.

Επιπλέον, οι ελλείψεις συνολικά προσωπικού του νοσοκομείου και βεβαίως ειδικοτήτων που συνεπικουρούν στη φυσικοθεραπεία επιβαρύνει σημαντικά το έργο τους. Αυτό έχει δυσμενείς συνέπειες τόσο για τους νοσηλευόμενους του νοσοκομείου, όσο και για τους εξωτερικούς ασθενείς.

Τα προβλήματα

Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας χρειάζεται άμεσα εκσυγχρονισμό σε εξοπλισμό, υποδομές και μόνιμο προσωπικό, που να μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά στην αποκατάσταση της υγείας των ασθενών. Και όλα αυτά ενώ έχει κλείσει εδώ και χρόνια στη μονάδα φυσικοθεραπείας το τμήμα παιδιών με ειδικές ανάγκες κυρίως με νευρολογικά προβλήματα, λόγω έλλειψης ειδικού φυσιοθεραπευτή, με αρνητικές συνέπειες για τους μικρούς ασθενείς, και δυστυχώς, όπως λένε οι εργαζόμενοι, η διοίκηση του νοσοκομείου, η 7η Υ.ΠΕ. και το υπουργείο Υγείας αδιαφορούν.

Τα προβλήματα των φυσιοθεραπευτών είναι κοινά με όλων των εργαζόμενων του νοσοκομείου: εντατικοποίηση, εξουθένωση, εξαντλητικά ωράρια, μισθοί εξαθλίωσης, σκληρές συνθήκες εργασίας, κανένα μέτρο πρόληψης και προστασίας.

Έτσι οι φυσιοθεραπευτές διεκδικούν επιπλέον, μεταξύ άλλων: άμεση χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους φυσιοθεραπευτές. Άμεση πρόσληψη φυσιοθεραπευτών, σύγχρονη μονάδα φυσικοθεραπείας με εξοπλισμό, υποδομές και προσωπικό, που να καλύπτει τις ανάγκες όλων των ασθενών.

Πλήρη ανάπτυξη φυσικοθεραπευτηρίων σε όλες τις κρατικές μονάδες υγείας σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο σε ιδρύματα χρόνιων παθήσεων, μονάδες για ηλικιωμένους και ανάπηρους, αθλητικά κέντρα, μονάδες ιαματικών λουτρών κ.λπ. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News