Ειδήσεις

Μειώνονται τα τέλη στα δημοτικά κοιμητήρια

"Βροχή" πέφτουν τα παράπονα πολιτών για τα τέλη που καλούνται να καταβάλλουν στα δημοτικά κοιμητήρια. Λόγω της κρίσης και της οικονομικής δυσπραγίας που όλοι βιώνουμε, το έξοδο αυτό φαντάζει ασήκωτο για τους περισσότερους, με τον αντιδήμαρχο επί των Οικονομικών Γιώργο Καραντινό να γίνεται καθημερινά δέκτης των παραπόνων αυτών.

Οπότε και προκειμένου οι δημότες να ανακουφιστούν όσο γίνεται από το βάρος αυτό, καταθέτει πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο με φόντο την αναπροσαρμογή τόσο της τιμής των τελών στα κοιμητήρια, όσο και των τιμών των παρεχόμενων από αυτά υπηρεσιών.

«Εκείνο που προξένησε τεράστια εντύπωση περίπου στα πάνω από 3.000 άτομα που έχω δει να έρχονται στο γραφείο μου εδώ και περίπου 1,5 χρόνο είναι ότι σε ποσοστό πάνω από το 60% των αιτημάτων παραπόνων για την αποπληρωμή ή τη διευκόλυνση των δόσεων ήταν αιτήματα πολιτών που αφορούσαν στο νεκροταφείο», είπε ο κ. Καραντινός, αναφερόμενος στην επιτακτική ανάγκη που παρουσιαζόταν αναφορικά με τη μείωση των τελών.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καραντινός εισηγείται ο 4ος χρόνος στο ταφοπέδιο να είναι δωρεάν, καθώς, όπως είναι γνωστό, σε αρκετές περιπτώσεις απαιτείται επιμήκυνση του χρόνου παραμονής πέραν της 3ετίας για την αποσύνθεση. Χρόνος όμως τον οποίο αναγκάζονται να πληρώνουν ακριβά οι συγγενείς των ενταφιασμένων.

«Πρόταση είναι ο 4ος χρόνος παραμονής να είναι δωρεάν και μετά από αυτό η χρέωση να γίνεται ανά τρίμηνο», σημείωσε ο κ. Καραντινός.

Οι μειώσεις

Ταυτόχρονα, από 1η Ιανουαρίου 2016, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών προτείνει μειώσεις στους τάφους τριετούς χρήσης, λέγοντας πως θα μπορούσε τάφος «με μάρμαρο να μειωθεί από τα 850 στα 700 ευρώ εφάπαξ ή σε τρεις μηνιαίες δόσεις άτοκα.

Οι τάφοι τριετούς χρήσης χωρίς μάρμαρο από 550 ευρώ μπορούν να κατέβουν στα 450 ευρώ εφάπαξ ή σε τρεις μηνιαίες δόσεις άτοκα, ενώ και για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ προβλέπονται 6 άτοκες δόσεις. Για τους παιδικούς τάφους, το κόστος μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, ενώ στα παιδικά χώματα η ταφή θα είναι δωρεάν».

Επίσης, η 3μηνη παράταση μετά τη συμπλήρωση 4 ετών από 75 ευρώ μειώνεται σε 55 ευρώ, ενώ μειώσεις προτείνονται και για το οστεοφυλάκιο, με τις αναπροσαρμογές αυτές να προκαλούν ανακούφιση στους πολίτες, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που τη σήμερον ημέρα αδυνατούν να εξοφλήσουν ακόμα και τις κηδείες συγγενικών τους προσώπων.

Συγκεκριμένα, για το οστεοφυλάκιο η φύλαξη μονού κιβωτίου προτείνεται από 30 ευρώ να μειωθεί σε 15 ευρώ το χρόνο και για το διπλό από 30 σε 20 ευρώ το χρόνο. Επίσης, στις προθέσεις της δημοτικής Αρχής, που αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των πολιτών σκοπεύει να προχωρήσει στις αναπροσαρμογές αυτές, είναι αναφορικά με τη φύλαξη των κιβωτίων να υπάρξει έκπτωση της τάξης του 20% μετά τη 10ετία και 30% μετά τα 30 χρόνια.

Οι πολίτες από τη μεριά τους κρίνουν αναγκαία αυτήν την αλλαγή και αναμένουν, όπως λένε, την εφαρμογή της το συντομότερο δυνατόν, σημειώνοντας πως, με τα σημερινά δεδομένα, και για να πεθάνει κανείς πρέπει να πληρώνει εφ' όρου ζωής το μάρμαρο που θα τον σκεπάσει.

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια