default-image

Για μετάβαση στο ευρώ ετοιμάζεται η κατεχόμενη Κύπρος

Κόσμος
Για μετάβαση στο ευρώ ετοιμάζεται η κατεχόμενη Κύπρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεχνικές εργασίες ξεκίνησαν στην κατεχόμενη Κύπρο ώστε να αρχίσει η διαδικασία μετάβασης από την τουρκική λίρα στο ευρώ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Tουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Στη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων χθες, Δευτέρα, υπήρξε μάλιστα συμφωνία για την ίδρυση επιτροπής σχετικά με τις εργασίες οικονομικής εναρμόνισης, ενώ ειδικοί θα έρθουν και από την Ε.Ε. για τις εργασίες αυτές.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η μετάβαση στο ευρώ, η τελωνειακή ένωση και οι άλλες διεργασίες εναρμόνισης δεν είναι εργασίες που μπορούν να αφεθούν για μετά από ένα δημοψήφισμα στο οποίο ο κόσμος θα ψηφίσει θετικά, το «ναι».

«Αυτή είναι μια διαδικασία και σε πρώτο στάδιο θα συσταθεί η μετάβαση στο ευρώ και η τελωνειακή ένωση. Στη συνέχεια θα έρθει στην ημερήσια διάταξη η προσαρμογή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα θέματα υγείας, περιβάλλοντος και σε άλλα» ανέφερε, σύμφωνα με το vima.gr.

Όπως είπε, στο θέμα της μετάβασης από την τουρκική λίρα στο ευρώ θα υπάρξουν διαβουλεύσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες και με την Τουρκία, προσθέτοντας ακόμη ότι στόχος είναι να καταργηθεί ο κανονισμός για την «πράσινη γραμμή».

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι και στις επαφές τους στις Βρυξέλλες και στη Νέα Υόρκη συζητήθηκε το θέμα της μετάβασης στο ευρώ και η τελωνειακή ένωση και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έδωσαν υπόσχεση για επιτάχυνση ενώ χθες στη συνάντηση των ηγετών συμφώνησαν την ίδρυση ad hoc επιτροπής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News