Ειδήσεις

Αποσύρεται η αύξηση των συντελεστών φόρου στα ενοίκια

Έως αύριο θα έχει αποσυρθεί από το πολυνομοσχέδιο η διάταξη που προβλέπει αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για εισοδήματα από τα ενοίκια. Την πρόθεση της κυβέρνησης γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός μιλώντας στη Βουλή.

Όπως είπε ο κ. Τρύφων Αλεξιάδης, η διάταξη θα αποσυρθεί έως αύριο και το ζήτημα θα επανεξεταστεί.

Υπενθυμίζεται ότι στο πολυνομοσχέδιο προβλεπόταν αύξηση του συντελεστή φορολόγησης για τα εισοδήματα από τα ενοίκια στο 15% από 11% για έσοδα έως 12.000 ευρώ το χρόνο και στο 35% από 33% για ποσά που ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ. Οι αυξήσεις θα ίσχυαν αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2015.

Ως προς το θέμα των ανείσπρακτων ενοικίων, ο κ. Αλεξιάδης είπε πως καταργείται η εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο, ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος φορολόγησής τους.

Εφόσον προκύψει λύση για αυτό το θέμα από τη συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια, η σχετική διάταξη θα ενσωματωθεί στο συζητούμενο νομοσχέδιο, αν ωστόσο δεν καταλήξει το θέμα, θα κατατεθεί σχετική ρύθμιση το επόμενο διάστημα. Ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι ήταν απολύτως αναγκαία η κατάργηση της εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο. Μάλιστα είπε πως αυξήθηκαν από τα 31 δισ. σε 81 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημόσιου.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών καθόρισε ως μία από τις πιο ουσιαστικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου την ορθολογικοποίηση των προστίμων προκειμένου να αυξηθεί η εισπραξιμότητα, δεδομένου ότι ο φορολογικός μηχανισμός είναι τόσο βεβαρημένος με πάρα πολλές υποθέσεις, ώστε υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν 11.500 υποθέσεις μέχρι τέλος του έτους. Ακόμη, ο αρμόδιος υπουργός αναφέρθηκε με έμφαση στις διατάξεις που αφορούν στην ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για τη φοροδιαφυγή, την εκλογίκευση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας με στόχο να ευνοηθούν οι επιχειρήσεις.

Τέλος, ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στην κριτική που άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητώντας να σταματήσει η «καταστροφολογία» που αναπτύσσουν περί «φοροκαταιγίδας» αλλά και σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ και ζήτησε να «δώσουμε όλοι, μαζί με την κοινωνία, τον αγώνα για τη διαφθορά και την διαπλοκή».

Από την πλευρά του, ο Γ. Χουλιαράκης μιλώντας στις επιτροπές της Βουλής σημείωσε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εμπεριέχει και ορισμένες δύσκολες διατάξεις, τόνισε ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα καταβληθούν τους ιδιώτες 3,1 δισ. ευρώ για την πληρωμή των οφειλών, ενώ έως το τέλος του 2016 άλλα 3,9 δισ. ευρώ.

Μάλιστα κατά την εισήγησή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως η κυβέρνηση έχει παράλληλο πρόγραμμα με στόχο την οικονομική ανεξαρτησία και πως η συμφωνία επιτρέπει την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας.

Πρόσθεσε ότι το πολυνομοσχέδιο έχει τρεις βασικούς στόχους:

- Περαιτέρω δημοσιονομική σταθεροποίηση. Οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι ιδιαίτερα ήπιοι - ρεαλιστικοί και μειώνουν την ανάγκη λήψης νέων επώδυνων μέτρων.

- Εμπέδωση οικονομικής σταθερότητας για να επανέλθει ρευστότητα.

- Υποστήριξη μακροχρόνιας οικονομικής ανάκαμψης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια