default-image

Ζερβός:"Τραγικές οι διαδικασίες που υφίστανται στους Δήμους"

Κρήτη
Ζερβός:"Τραγικές οι διαδικασίες που υφίστανται στους Δήμους"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το κύριο πρόβλημα στους Δήμους δεν είναι μόνο η περιορισμένη οικονομική δυνατότητα που υπάρχει, αλλά κυρίως οι διαδικασίες που θα πρέπει να δρομολογηθούν για να επιτρέψουν τη λειτουργία των οργανισμών της αυτοδιοίκησης. Οι διαδικασίες που σήμερα υφίστανται (αποκεντρωμένη διοίκηση, επίτροπος, νέες διατάξεις) είναι τραγικές και αναπόφευκτα οδηγούν σε αδιέξοδο!

Οι θεσμικοί εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης διερωτώνται πόσο βελτιώθηκε η κατάσταση με την επιβολή πολιτικού ελέγχου από την επίτροπο αντί του κατασταλτικού που υπήρχε πριν, προκειμένου να πειστούμε ότι πράγματι αυτή η ιστορία γίνεται ακριβώς για να μπλοκαριστεί η λειτουργία των Δήμων. Στόχος τους είναι να μην υπάρχει απορρόφηση χρημάτων και να δημιουργούνται πρωτογενή πλεονάσματα».

Στις παραπάνω δηλώσεις προχώρησε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, με αφορμή τη συνάντηση που είχε σήμερα Τρίτη με τον κ. Κλεάνθη Κοτσαχιακίδη, δήμαρχο Ηρακλείας Σερρών, ο οποίος με αφορμή την ολιγοήμερη παραμονή του στον Άγιο Νικόλαο πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δήμο.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Ζερβός, κατά την επίσκεψη του κ. Κοτσαχιακίδη δόθηκε η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων για τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακοί δήμοι (οικονομικά, προσωπικό, αρδευτικά έργα, αποχέτευση, απορρίμματα, διαγωνισμοί για την προμήθεια πετρελαίου), τα οποία συστηματικά αγνοεί η ΚΕΔΕ.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ο Δήμος παλαιότερα είχε τη δυνατότητα να απορροφήσει χρήματα, ενώ στην παρούσα φάση θα πρέπει να παρθεί απόφαση -να εγκριθεί από την Περιφέρεια κ.λπ. «Κατά συνέπεια συμπεραίνουμε», πρόσθεσε, «ότι εγκλωβιζόμαστε σε μια "μικρόπνοη λογική" που διακρίνει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση», όταν φέτος παραδειγματικά ανέφερε ότι «για την παραχώρηση των παραλιών στη ΔΑΕΑΝ ζητήθηκε η αιτιολόγηση της απόφασης - τι θα έκανε δηλαδή η ΔΑΕΑΝ στις παραλίες - κάτι που δεν είχε ζητηθεί τα προηγούμενα χρόνια».

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός και για το θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων, με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης με τον αρμόδιο γ.γ, δηλώνοντας ότι «δεν αρνείται κανείς στη σημερινή κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουμε (εμείς οι αιρετοί) με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο αλλά και τους νόμους που εξελίσσονται πού πηγαίνουμε πανελλαδικά αλλά και σε επίπεδο Κρήτης».

Στην παραπάνω συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Αγίου Νικολάου κ. Μανόλης Καραβελάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News