Ειδήσεις

Παγκρήτιες κινητοποιήσεις εάν δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση

Ανοιχτή γενική συνέλευση του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής του Δήμου Ιεράπετρας πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στην αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη" με θέμα «τα νέα φορολογικά μέτρα για τους αγρότες και οι αντιδράσεις» τους.

Στο τέλος της συνέλευσης των αγροτών και αφού κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις για τη μορφή των δυναμικών κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν, αν η κυβέρνηση δεν ακυρώσει τα φορολογικά μέτρα που έχει υπογράψει ότι θα πάρει στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, αποφασίστηκε να συμμετέχουν οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων στη συνάντηση που θα γίνει αύριο Τετάρτη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου και, αν δεν αναλάβει τη δέσμευση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών που αφορούν στη φορολόγησή τους, να ακολουθήσουν τις αποφάσεις του Παγκρήτιου Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών για μαζικό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο με συμμετοχή και των τεσσάρων νομών της Κρήτης.

Τη γενική συνέλευση των αγροτών τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ κ. Μανώλης Συντυχάκης, η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Αντιπεριφέρειας κ.κ. Γιάννης Γουλιδάκης, Νίκος Δασκαλάκης και Μανώλης Κλώντζας, όλες οι δημοτικές παρατάξεις της Ιεράπετρας καθώς και πλήθος κόσμου.

Μετά από σύντομο χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου κ. Μιχάλη Μαλλιωτάκη, έγινε ενημέρωση από το λογιστή του συλλόγου και απεσταλμένο εκπρόσωπο του Συλλόγου Φοροτεχνικών Λογιστών νομού Λασιθίου, κ. Αντρέα Ζερβαλάκη, για τα φορολογικά ως τώρα, και για το πώς θα είναι την επόμενη χρονιά.

Ο κ. Γιάννης Γουλιδάκης, φοροτεχνικός και περιφερειακός σύμβουλος, συνέχισε την ενημέρωση για να εξηγήσει με παραδείγματα το ύψος των ποσών που θα κληθεί να πληρώσει ο μέσος αγρότης της Ιεράπετρας.

Στη συνέχεια πολλοί αγρότες πήραν το λόγο για να περιγράψουν την απίστευτα δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ πιθανό την επόμενη χρονιά να έχουν φύγει από το αγροτικό επάγγελμα.

Από τους απεσταλμένους εκπροσώπους του νομού Λασιθίου κ. Γιώργο Τσιφετάκη, πρόεδρο Αγροτικού Συλλόγου Σητείας, και Νίκο Δασκαλάκη, πρόεδρο ΕΑΣΙ, σε μεσημεριανή συνάντηση στο Ηράκλειο, με θέμα τις κινήσεις αντίδρασης των αγροτών της Κρήτης, η συνέλευση ενημερώθηκε ότι υπάρχει κανονισμένο ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, όπου θα ζητήσουν να μάθουν τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα για την αγροτική παραγωγή που προτίθενται να ψηφίσουν τις αμέσως επόμενες μέρες.

Η απόφαση της ανοιχτής συνέλευσης ήταν να σταλεί αντιπροσωπεία από εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων όλης της Κρήτης στη συνάντηση της Τετάρτης με τον υπουργό, και έπειτα, εφόσον χρειαστεί, θα κανονιστεί να γίνει στο Ηράκλειο μαζικό συλλαλητήριο όλων των αγροτών της Κρήτης.

Ανοικτό το θέμα της φορολόγησης των αγροτών

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανόλης Θραψανιώτης βρισκόταν στην Αθήνα λόγω ψηφοφοριών για την εκλογή προεδρείων των Επιτροπών της Βουλής και δεν μπόρεσε να παρευρίσκεται στη γενική συνέλευση των αγροτών, έστειλε όμως μήνυμα στο οποίο υποστηρίζει ότι «τα βάρη που επωμίζεται ο αγροτικός κόσμος με την τελευταία συμφωνία είναι πράγματι δυσβάστακτα και πολλές φορές άδικα. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι τελικές ρυθμίσεις είναι ακόμα αντικείμενο διαπραγμάτευσης και επομένως η εξειδίκευση είναι ανοιχτή. Για το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, η δίκαιη κατανομή των βαρών αλλά και η επιβίωση των μικρών και μεσαίων παραγωγών είναι απόλυτη προτεραιότητα. Με τη δική σας υποστήριξη και αξιοποιώντας τη δική σας γνώση θα δώσουμε μάχη και θα διαπραγματευτούμε σκληρά για να ελαφρύνουμε τα βάρη και να τα κατανείμουμε δικαιότερα αλλά και για να ξεκινήσουμε μια ριζική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα που τόσο πολύ το έχει ανάγκη η χώρα».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Μανώλης Συντυχάκης υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση εμπαίζει τους αγρότες, μιλώντας για δήθεν αντισταθμιστικά μέτρα και ισοδύναμα που λέει ότι θα βρει, για να ελαφρύνει τους αγρότες από τα φορολογικά βάρη. Η αλήθεια που την κρύβουν είναι ότι στα επόμενα τρία χρόνια μόνο από τους αγρότες οι δανειστές έχουν ζητήσει, και εμείς έχουμε συμφωνήσει, ότι θα στραγγίξουν τα αγροτικά εισοδήματα γύρω στα 24 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας».

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια