Ειδήσεις

"Η κυβέρνηση τινάζει στον αέρα το ασφαλιστικό των μηχανικών"

Την αντίδρασή του βουλευτή Ηρακλείου Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη προκάλεσε η κατάργηση των ευεργετικών διατάξεων για την ασφάλιση των μηχανικών, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση «τινάζει στον αέρα το ασφαλιστικό των μηχανικών, και δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ύφεση στον κλάδο».

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Υποδομών της Νέας Δημοκρατίας, «με τις διατάξεις των άρθρων 38 και 39 του νόμου 4331/2015 με τίτλο "Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ, καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά θέματα" που ψηφίστηκε στα τέλη Ιουνίου μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές του ΕΤΑΑ -ΤΣΜΕΔΕ για τους μηχανικούς».

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει, «σύμφωνα με τις ψηφισθείσες διατάξεις, οι ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΕΤΑΑ -ΤΣΜΕΔΕ, που έχουν ασφαλιστεί σε οιονδήποτε φορέα από 1.1.93 και εφεξής και σήμερα είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ -ΤΣΜΕΔΕ ως ελεύθεροι επαγγελματίες, μπορούν με αίτησή τους να επιλέξουν την κατάταξή τους σε μία από τις δύο κατώτερες κατηγορίες ασφάλισης».

«Οι ρυθμίσεις αυτές αποτέλεσαν ένα πρώτο βήμα για την ελάφρυνση του κόστους που κατέβαλαν οι μηχανικοί για την ασφάλισή τους. Ωστόσο, στο Κεφάλαιο Γ΄ του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε, καταργούνται αναδρομικά από την ημερομηνία ισχύος του ανωτέρω νόμου, ήτοι από 2 Ιουλίου 2015», τονίζει ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας.

«Η Κυβέρνηση με αυτές της τις ενέργειες "τινάζει στον αέρα το ασφαλιστικό των μηχανικών, και δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ύφεση στον κλάδο", τονίζει ο κ. Αυγενάκης, προσθέτοντας πως «είναι τραγικό αυτό που η Κυβέρνηση "έχτισε" με νομοθετική ρύθμιση πριν μερικούς μήνες, κατόπιν πολλών πιέσεών μας, του ΤΕΕ και χιλιάδων μηχανικών, να έρχεται σήμερα και να το "γκρεμίζει"!

Πρόσφατα υπήρξατε και εσείς εκπρόσωπος των μηχανικών της χώρας κ. Σπίρτζη και λέγατε ότι επιβάλλονται εξωπραγματικές εισφορές και προσαυξήσεις και μάλιστα εφάπαξ και αναδρομικά, τις οποίες οι ασφαλισμένοι μηχανικοί εξ αντικειμένου αδυνατούν να πληρώσουν αφού στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι άνεργοι, καταχρεωμένοι και οδηγούνται βίαια εκτός επαγγέλματος και αγοράς εργασίας», καταλήγει στη σχετική ανακοίνωσή του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια