default-image

«Σόκι»: Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Χιλής

Επιστήμη
«Σόκι»: Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Χιλής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Σόκι είναι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη Χιλή, που κυκλοφόρησε στους δρόμους του Σαντιάγο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Το όχημα έχει δύο θέσεις και μπορεί να φτάσει τα 60 χλμ την ώρα. Η μπαταρία του θέλει φόρτιση, κάθε τρεις ώρες. 

Η εταιρία που το σχεδίασε ονομάζεται VoZe EV. Δημιουργός της είναι ο Ντάνιελ Πάβεζ, ο οποίος όπως ομολόγησε, ήθελε ένα όχημα που πέρα από τα παραδοσιακά πλεονεκτήματα που έχει ένα αυτοκίνητο, να ενσωματώνει και τα καλύτερα στοιχεία μιας μοτοσυκλέτας και ενός ποδηλάτου:

«Έφτιαξα αυτό το όχημα από προσωπική μου ανάγκη. Στη συνέχεια όμως εξελίχτηκε σε μια τεχνική πρόκληση που προσπαθήσαμε να λύσουμε με την ανάπτυξη μιας φιλοσοφίας μεταφορών που προσπαθεί να παράσχει στο ίδιο προϊόν, την ίδια αίσθηση ασφάλειας και άνεσης που συναντάμε σε ένα παραδοσιακό αυτοκίνητο συν την ευκινησία της μηχανής και την επάρκεια ενός ποδηλάτου. Προσπαθήσαμε να το κάνουμε οικονομικό».

Το αυτοκίνητο θα βγει επίσημα στην αγορά τον Μάρτιο του 2016 και το πρότζεκτ χρηματοδοτήθηκε από την Ένωση Ανάπτυξης της παραγωγής της Χιλής, έναν κρατικό οργανισμό που προωθεί την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Διευθυντής καινοτομιών της Ένωσης είναι ο Πατρίσιο Φέρες, ο οποίος υποστηρίζει ότι το όχημα είναι η ιδανική λύση για πυκνοκατοικημένες πόλεις:

«Η κυκλοφορία και η στάθμευση των αυτοκινήτων είναι ζητήματα, που θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες πόλεις. 

Οι δημιουργοί του οχήματος θέλουν να αναδείξουν αυτό το πρότζεκτ, επειδή προτείνουν μια λύση, που είναι καθαρή, αποδοτική και έχει υψηλά στάνταρ άνεσης και ασφάλειας».

Τις επόμενες εβδομάδες, ο Πάβεζ και η ομάδα του σκοπεύουν να επισκεφτούν 11 πόλεις της Χιλής, να παρουσιάσουν το όχημά τους και να δείξουν στους υπόλοιπους κατασκευαστές ότι οι ιδέες τους μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, μέσα από λύσεις προηγμένης τεχνολογίας.

Πηγή: euronews.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News