default-image

Aυστηρότερα stress tests εξετάζει για τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ

Οικονομία
Aυστηρότερα stress tests εξετάζει για τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυστηρότερους κανονισμούς για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με ελληνική πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Αναλυτικότερα, η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Tier 1) στο 9,5% όσον αφορά στο βασικό σενάριο, και στο 8% όσον αφορά στο δυσμενές. Σημειώνεται ότι στα περσινά, πανευρωπαϊκά stress tests το όριο ήταν στο 8% και 5,5% αντίστοιχα. Με άλλα λόγια, για να περάσει μία τράπεζα τα τεστ, θα έπρεπε τα κεφάλαιά της να αντιστοιχούν στους δείκτες αυτούς.

Η αυστηροποίηση των κανονισμών ενδεχομένως να συνεπάγεται την ανάγκη άντλησης περισσότερων κεφαλαίων από τους μετόχους και τους ομολογιούχους των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών.

Τόσο η Τράπεζα της Ελλάδας όσο και η ΕΚΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα του Bloomberg, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr.

Τα αποτελέσματα των κεφαλαιακών ελέγχων αναμένεται να γίνουν γνωστά στα τέλη του Οκτωβρίου. Οι διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης θα καθοριστούν με νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο πρέπει να έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή έως τα τέλη του μήνα, προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος ώστε η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News