Ειδήσεις

13 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης

Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου και είναι αφιερωμένη στη νόσο της θρόμβωσης, και στις σοβαρές επιπτώσεις υγείας που μπορεί αυτή να προκαλέσει, όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη πληροφόρηση και αγνοήσουμε τα συμπτώματα που υποδεικνύουν την εμφάνισή της.

Η ημερομηνία επιλέχθηκε λόγω των γενεθλίων του πρωτοπόρου στην παθοφυσιολογία Γερμανού Παθολόγου dr Rudolf Virchow. Ο dr Rudorlf Virchow ανέπτυξε για πρώτη φορά την έννοια της «θρόμβωσης» και έκανε σημαντικά βήματα προόδου στην κατανόηση αυτής τής συχνά «παρεξηγημένης» ή μη διαγνωσμένης νόσου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης έχει σαν στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη νόσο και τις επιπτώσεις της. Ο πυρήνας της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης αποτελείται από επιστημονικές/ιατρικές εταιρείες, συλλόγους ασθενών κ.ά., που προσπαθούν:

* Να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τη σοβαρότητα της νόσου και τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία μας.

* Να μειώσουν τον αριθμό των περιπτώσεων που δε γίνεται διάγνωση της νόσου.

* Να προωθήσουν την πρόληψη με τη βοήθεια διαγνωστικών εξετάσεων.

* Να παροτρύνουν τους φορείς υγείας να εφαρμόσουν στρατηγικές για την εξασφάλιση «βέλτιστων πρακτικών» για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία

* Να συμμετέχουν στην ανεύρεση πόρων για την υποστήριξη του κινήματος και των κλινικών ερευνών που θα συντελέσουν στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων που επιφέρει η νόσος στην υγεία.

Συμπερασματικά δηλαδή να σώσουν ζωές.

Η προβολή της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για ενημέρωση κοινού και των επαγγελματιών υγείας καθώς και την ανάπτυξη πολύπλευρης δράσης για την καταπολέμηση της νόσου.

Σχόλια