Ειδήσεις

Στην Αθήνα την Τετάρτη και την Πέμπτη ο Πιερ Μοσκοβισί

Σημαντικές επαφές για την πορεία του ελληνικού προγράμματος θα έχει ο Πιερ Μοσκοβισί την Τετάρτη και την Πέμπτη, οπότε και θα επισκεφθεί τη χώρα μας.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, όπως τους κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη.

Σε δήλωσή του, ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Μοσκοβισί κατέστησε σαφές ότι «η Κομισιόν συνεργάζεται με την Ελλάδα για τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων».

Η επίσκεψη του Π. Μοσκοβισί στην Αθήνα αποτελεί ουσιαστικά τον προπομπό της έλευσης του κουαρτέτου στην Ελλάδα.

«Δεν υπάρχει διάθεση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης για κούρεμα του ελληνικού χρέους»

Εντωμεταξύ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal, στο περιθώριο των εργασιών της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα, ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας μπορεί να αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματός της, η οποία αναμένεται έως το τέλος Νοεμβρίου.

«Δεν υπάρχει διάθεση» μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης για κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά οι χώρες της Ευρωζώνης μπορεί «να εξετάσουν έναν ανασχεδιασμό (reprofiling) του χρέους», σημείωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Ο ανασχεδιασμός του χρέους μπορεί να αναφέρεται στην επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής ή τη μείωση των επιτοκίων, σημειώνει η εφημερίδα. Ο Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι «κάτω από τις συνθήκες αυτές είμαι πεπεισμένος ότι το (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) μπορεί και πρέπει να συμμετάσχει (στο νέο ελληνικό πρόγραμμα)».

Ο επίτροπος εκφράσθηκε με αισιόδοξο τόνο για την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι «το κλίμα έχει αλλάξει», εξηγώντας ότι «η απόδειξη αυτού είναι ότι πολύ λίγοι μίλησαν για την Ελλάδα εδώ, κάτι που συνιστά μία τεράστια διαφορά με προηγούμενες συνόδους». «Θεωρώ ότι η κορύφωση της ελληνικής κρίσης είναι πίσω μας», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, ο Μοσκοβισί είπε ότι είναι σε θέση να αναπτύσσεται με εύρωστο ρυθμό, παρά την αδυναμία στις αναδυόμενες αγορές, τονίζοντας ότι δε βλέπει κανέναν λόγο για σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για φέτος και το επόμενο έτος. Οι προβλέψεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη και αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις αρχές Νοεμβρίου. «Είχα την ευκαιρία να πω ότι η ανάκαμψη στην Ευρώπη μου φαίνεται εύρωστη και στερεή και ότι δεν έχω λόγο να αλλάξω σημαντικά την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη το 2015 και το 2016. Αντίθετα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε με τις μεταρρυθμίσεις για να αυξήσουμε το δυνητικό ρυθμό ανάπτυξής μας και να κάνουμε την ανάκαμψη να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, να είναι βιώσιμη, ταχύτερη και ισχυρότερη».

Σημειώνεται ότι το Μάιο η Κομισιόν προέβλεπε για την Ευρωπαϊκή Ένωση ρυθμό ανάπτυξης 1,8% για φέτος και 2,1% για το 2016.

Οι «βασικοί προωθητικοί παράγοντες» της ανάπτυξης στην Ευρώπη, είπε ο επίτροπος, είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις. Όσον αφορά τις τελευταίες, εξήρε την ευρωπαϊκή προσπάθεια, γνωστή ως «σχέδιο Γιούνκερ», για την υλοποίηση επενδύσεων ύψoυς 315 δισ. ευρώ στην Ευρώπη σε μία τριετία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια