Ειδήσεις

Συναντήθηκαν για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κρήτης

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κρήτης σε συνάντηση που είχε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) Νίκος Χατζηαργυρίου. Στη συνάντηση παραβρέθηκε, ωστόσο και η αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη - αρμόδια για τον Ενεργειακό Σχεδιασμό του νησιού.

«Η Κρήτη όπως είναι γνωστό, αποτελεί πρωτοπόρο Περιφέρεια σε εθνικό επίπεδο στο θέμα της εκπόνησης μελέτης ενεργειακού σχεδιασμού. Το γεγονός αυτό την φέρνει για μια ακόμα στο επίκεντρο και βασικός στόχος της Περιφέρειας παραμένει το να υλοποιηθεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα συμβαδίζει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τοπικής οικονομίας, θα σέβεται τον άνθρωπο και το ιδιαίτερο Κρητικό οικοσύστημα, θα εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και τους διεθνείς στόχους προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα θα θωρακίζει ενεργειακά και θα καθιστά την Κρήτη πρωταγωνιστή στις ενεργειακές εξελίξεις», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Στη συνάντηση, στην Περιφέρεια Κρήτης, συζητήθηκαν όλα τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας και της σταθερότητας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που αποτελεί βασική προτεραιότητα τόσο για την Περιφέρεια Κρήτης όσο και για τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., με τον κ. Ν. Χατζηαργυρίου να ενημερώνεται τακτικά για την πορεία της εκπόνησης της σχετικής μελέτης ενεργειακού σχεδιασμού.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της ευρύτερης συνεργασίας Περιφέρειας Κρήτης - Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. σε ειδικά προγράμματα ανάπτυξης μικροδικτύων, αλλά και έξυπνων εφαρμογών στο υπάρχον δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, το πάγιο αίτημα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Κρήτης για ανάπτυξη από την πλευρά τους μικρών «πράσινων» μονάδων εξορθολογισμού και διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του προγράμματος «Net Metering», καθώς και όλα τα τρέχοντα θέματα που άπτονται του ενεργειακού σχεδιασμού της Κρήτης, του χωροταξικού σχεδίου, της διείσδυσης των ΑΠΕ, της διασύνδεσης, της ανάπτυξης καινοτόμων εφαρμογών, κλπ.

Παράλληλα, οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην πραγματοποίηση μιας νέας συνάντησης στην Αθήνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, καθώς και όλους τους συναρμόδιους φορείς, όπως είναι η Δ.Ε.Η., η Ρ.Α.Ε., ο ΑΔΜΗΕ, με αντικείμενο τον συντονισμό για τα βήματα που έπονται και αφορούν τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια