default-image

Ερώτηση βουλευτών Ποταμιού για το μέλλον των πανεπιστημίων

Κρήτη
Ερώτηση βουλευτών Ποταμιού για το μέλλον των πανεπιστημίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κατέθεσαν οι βουλευτές με το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης, Γιώργος Μαυρωτάς και Κατερίνα Μάρκου αναφορικά για την «οικονομική ασφυξία των ελληνικών πανεπιστημίων», λόγω του εκρηκτικού μίγματος της περαιτέρω μείωσης της τακτικής χρηματοδότησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, της μη πληρωμής από πλευράς της πολιτείας της εθνικής συμμετοχής των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, της τραπεζικής αργίας, αλλά και των επιβληθέντων περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Όπως αναφέρεται, «μέσα σε αυτό το κλίμα, οι Έλληνες επιστήμονες, ερευνητές και ακαδημαϊκοί καλούνται να αντιμετωπίσουν ποικίλα προβλήματα, που έχουν να κάνουν με τη συμμετοχή τους σε διεθνή επιστημονικά δρώμενα, συνέδρια και συναντήσεις λόγω του περιορισμού των εμβασμάτων και πληρωμών προς το εξωτερικό. Το ίδιο ισχύει και για τις συνδρομές σε διεθνείς επιστημονικές ενώσεις και επιστημονικά περιοδικά, αλλά και για την προμήθεια ειδικών αναλωσίμων και εξαρτημάτων ειδικού εργαστηριακού εξοπλισμού από προμηθευτές τρίτων χωρών.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Φιλή:

«Το 2015 εξελίσσεται σε μία από τις χειρότερες χρονιές για σύσσωμη την τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας, τόσο λόγω των αντιμεταρρυθμιστικών ενεργειών και παρεμβάσεων που επιχειρήθηκαν από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσο και για οικονομικούς λόγους ως συνέχεια των ενεργειών μείωσης της τακτικής χρηματοδότησης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και λόγω της μη πληρωμής από πλευράς της πολιτείας της εθνικής συμμετοχής των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, της τραπεζικής αργίας και των επιβληθέντων περιορισμών κίνησης κεφαλαίων.

Ήδη πολλοί Έλληνες επιστήμονες, ερευνητές και ακαδημαϊκοί αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν ποικίλα προβλήματα σχετικά με τη συμμετοχή τους σε διεθνή επιστημονικά δρώμενα, συνέδρια και συναντήσεις λόγω του περιορισμού των εμβασμάτων και πληρωμών προς το εξωτερικό. Το ίδιο ισχύει και για τις συνδρομές σε διεθνείς επιστημονικές ενώσεις και επιστημονικά περιοδικά αλλά και για την προμήθεια ειδικών αναλωσίμων και εξαρτημάτων ειδικού εργαστηριακού εξοπλισμού από προμηθευτές τρίτων χωρών.

Τη στιγμή λοιπόν που τα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσα σε αυτό το δυσχερές και επιβαρυμένο οικονομικό και χρηματοδοτικό περιβάλλον, η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠΠΕΘ) προέβη σε μία αιφνιδιαστική περαιτέρω περικοπή του προϋπολογισμού των ΑΕΙ κατά 20% καταφέρνοντας άλλο ένα πλήγμα στην επιστημονική κοινότητα της χώρας. Με δεδομένη μάλιστα την ήδη μειωμένη τακτική χρηματοδότηση των ελληνικών πανεπιστημίων τα τελευταία 5 χρόνια, να ανέρχεται στο 60% (σε ορισμένα ιδρύματα είναι ακόμη μεγαλύτερη), είναι απορίας άξιον πως περιμένει η ελληνική πολιτεία και το ΥΠΠΕΘ, τα ΑΕΙ να ανταπεξέλθουν σε αυτό το καταστρεπτικό πλαίσιο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι με τους νέους προϋπολογισμούς, πολλά από τα ΑΕΙ δε θα είναι ικανά να καλύψουν επαρκώς τις λειτουργικές τους ανάγκες ούτε καν να πληρώσουν στο ακέραιο τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ όπως της ΔΕΗ κ.ά.

Οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων ήδη με την παραλαβή της σχετικής εγκυκλίου δήλωσαν ότι αδυνατούν να καταρτίσουν προϋπολογισμούς τέτοιας λογικής και μάλιστα υπό την απαίτηση αυτό να γίνει εντός 2 ημερών! Για το λόγο αυτό και συνεκλήθη η Σύνοδος των Πρυτάνεων προκειμένου να συζητηθεί η οικονομική η ασφυξία των ανώτατων ιδρυμάτων και οι τρόποι αντιμετώπισή της, παρουσία του Υπουργού κ. Φίλη.

Επειδή αναφορές του κ. Υπουργού του τύπου «ενδιαφέρουσας ανταλλαγής απόψεων» δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική λύση των άμεσων προβλημάτων.

Επειδή με αυτήν την τακτική το 2016 θα αποτελέσει ακόμη πιο δύσκολη χρονιά για τα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, με απρόβλεπτες συνέπειες και συνεπακόλουθη την απομόνωση της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας.

Επειδή το δόγμα της προς τα κάτω εξίσωσης δεν πρέπει να εφαρμοστεί και σε όσους θύλακες επιστημονικής αριστείας έχουν απομείνει στη χώρα.

Επειδή όσοι ακόμη Έλληνες επιστήμονες, ερευνητές και καθηγητές έχουν παραμείνει στη χώρα υπάρχει κίνδυνος να μεταναστεύσουν, μεγεθύνοντας και άλλο το φαινόμενο της διαρροής εγκεφάλων.

Επειδή το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του και της παρουσίας του στα κοινοβουλευτικά δρώμενα της χώρας έχει θέσει την Παιδεία και δη την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ως κορωνίδα της ανάπτυξης της χώρας και της διαφυγής της από την κρίση.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

  1. Πως σχεδιάζει να αντισταθμίσει την κάλυψη των οικονομικών αναγκών των ΑΕΙ, έπειτα από την επιπλέον μείωση της τακτικής χρηματοδότησής τους που ο ίδιος επέβαλε, εξασφαλίζοντας ένα υψηλό επίπεδο στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση;
  1. Υπάρχει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο ή χρηματοδοτικός μηχανισμός που θα εξασφαλίζει τα απαραίτητα κονδύλια για την ομαλή λειτουργία των ΑΕΙ της χώρας;
  1. Συμφωνεί με την εκπεφρασμένη πρόθεση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας για κατάργηση των ΝΠΙΔ για τη διαχείριση της περιουσίας και των κονδυλίων έρευνας των ΑΕΙ; Και αν ναι, ποιες δομές πρόκειται να τα αντικαταστήσουν και με ποιον τρόπο θα γίνεται η διαχείριση και αξιοποίηση της περιουσίας των ΑΕΙ;
  1. Ποιος είναι ο προγραμματισμός και η μέριμνα του Υπουργείου για το σχεδιασμό και την προκήρυξη πράξεων και προγραμμάτων εντός του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020) τα οποία να απευθύνονται στα ΑΕΙ της χώρας;
  1. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε, ώστε να εκταμιευτούν εγκαίρως οι τρέχοντες τακτικοί προϋπολογισμοί, οι εθνικές συμμετοχές και οι χρηματοδοτήσεις για τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου

Γιώργος Μαυρωτάς - Αττικής

Κατερίνα Μάρκου - Β' Θεσσαλονίκης»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News