Ειδήσεις

ΕΣΕΕ: "Τι αλλάζει στο θέμα των 100 δόσεων"

Συνεχίζεται η «θύελλα» αντιδράσεων, που έχει ξεσπάσει με τα μέτρα - «φωτιά» του πολυνομοσχεδίου. Τη δική της παρέμβαση σημειώνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) αναφορικά με το θέμα των 100 δόσεων τονίζοντας πως οι αλλαγές δεν θα έχουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα προς όφελος των δημοσίων εσόδων.

Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία, στο πολυνομοσχέδιο, που κατατίθεται με τη μορφή του επείγοντος στη Βουλή προς ψήφιση μέχρι την 15η Οκτωβρίου, αναφέρονται ακριβώς οι σημαντικές αλλαγές που θα οδηγήσουν στη μείωση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων για χιλιάδες οφειλέτες, ενώ παράλληλα οι προτάσεις αυτές οδηγούν και στον τριπλασιασμό του μηνιαίου ποσού οφειλής σε συνδυασμό με το υψηλότερο επιτόκιο και τις λιγότερες δόσεις.

Πιο ειδικά οι προαπαιτούμενες αλλαγές είναι:

• Αύξηση του επιτοκίου από 3% σε 5,05% για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, με οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, που υπάγονται στις διατάξεις της ρύθμισης του Ν.4321/2015.

• Επιτόκιο 3% για οφειλές χαμηλότερες των 5.000 ευρώ, ενώ παράλληλα θα πρέπει ο οφειλέτης να μην ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, η ακίνητη περιουσία του σύμφωνα με το Ε9 να είναι αντικειμενικής αξίας μικρότερης των 150.000 ευρώ και το ετήσιο εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

• Το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων (πιθανό όριο 200.000 ευρώ) θα κρίνει την ικανότητα του οφειλέτη για εξόφληση σε λιγότερες δόσεις, ενώ για όσους σύμφωνα με το εισόδημά τους, έχουν την οικονομική άνεση, θα κρίνεται ακόμα και η αποβολή τους από τη ρύθμιση.

Εν τούτοις η ΕΣΣΕ επισημαίνει πως οι επόμενοι «βεβαρημένοι φορολογικά» μήνες, αναμένεται να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς συμπίπτουν πολλές μηνιαίες υποχρεώσεις, όπως η δόση φόρου εισοδήματος, η δόση του ΕΝΦΙΑ, οι τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, αναδρομικοί φόροι και εισφορές, τέλη κυκλοφορίας και βεβαίως η δόση της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Εάν λοιπόν, το ΥΠΟΙΚ και οι δανειστές δεν λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις χρονικές ιδιαιτερότητες των οικονομικών δυσκολιών, όπως τονίζει η ΕΣΕΕ οι λίγοι μεγαλοφειλέτες (250 από τους 6.500) που οφείλουν άνω του 1 εκατ. ευρώ, και ίσως να εκμεταλλεύτηκαν τη ρύθμιση θα συνεχίσουν με τις 100 δόσεις και αυτοί που τις έχουν πραγματικά ανάγκη θα τις χάσουν, λόγω φοροδοτικής αδυναμίας. Οι δυσμενείς αλλαγές, εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν περίπου 1.100.000 οφειλέτες, εκ των οποίων τουλάχιστον 300.000 (140.000 στον ΟΑΕΕ) με ρύθμιση χρεών στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στη ρύθμιση εντάχθηκαν περίπου 880.000 οφειλέτες, κυρίως φυσικά πρόσωπα. Το συνολικό ποσό που εντάχθηκε στη ρύθμιση ανήλθε στα 6,2 δισ. ευρώ από τα οποία έχουν ήδη εισπραχθεί πάνω από 900 εκατ. ευρώ και εάν δεν αλλάξει κάτι ουσιαστικό στη ρύθμιση, τότε εκτιμάται ότι μέχρι τέλος του 2015 θα εισπραχθεί συνολικά 1,2 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης δήλωσε: «Ζητάμε να μην "απορρυθμιστεί η ρύθμιση" που έδωσε σημαντική ανάσα σε όσους φιλότιμους παλεύουν να πληρώσουν με προσαυξήσεις και πρόστιμα, βεβαιωμένους φόρους και εισφορές. Η προσέγγιση του "μνημονίου" περί καταπολέμησης του "ηθικού κινδύνου", που βάζει στο στόχαστρο την πιο επιτυχημένη σε συμμετοχή και εισπραξιμότητα ρύθμιση οφειλών, είναι απορίας άξια, αφού η αρνητική εξέλιξη είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει πολλούς οφειλέτες σε παραίτηση, ενώ τα έσοδα του κράτους θα μειωθούν δραματικά, τόσο από τα ληξιπρόθεσμα όσο και από τα τρέχοντα χρέη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια