default-image

Υποχωρούν από σήμερα οι νοτιάδες και η σκόνη

Κρήτη
Υποχωρούν από σήμερα οι νοτιάδες και η σκόνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβλήματα αλλά και ζημιές προκάλεσαν χθες στην Κρήτη οι νοτιάδες, σε συνδυασμό με τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Σε πάνω από 10 κοπές δέντρων χρειάστηκε να προβεί η Πυροσβεστική, ενώ... ξηλώθηκαν πινακίδες αλλά και τέντες σπιτιών και καταστημάτων. Περισσότερη δουλειά περιμένει από σήμερα τις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων του νησιού, μιας και οι νοτιάδες "άδειασαν" τους κάδους και μετέφεραν τα σκουπίδια παντού. Με δυτικούς πλέον ανέμους, δίχως βροχές, αλλά και θερμοκρασίες φθινοπώρου ξεκινά η εβδομάδα, όπως προβλέπει μεταξύ άλλων ο μετεωρολόγος κ. Μανόλης Λέκκας.

Το χαμηλό βαρομετρικό, που επηρέασε την Κρήτη με νότιους ανέμους μέχρι και 7 μποφόρ, ιδιαίτερα σε βόρειες περιοχές, και κατά τόπους 8 μποφόρ, όπως στον Άγιο Νικόλαο, αποτελεί παρελθόν με την υποχώρηση των ανέμων από χθες βράδυ.

Σήμερα, όπως τόνισε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Λέκκας, αναμένεται καλυτέρευση του καιρού. Ωστόσο, διατηρούνται οι νεφώσεις, που θα είναι πρόσκαιρα αυξημένες στην Κρήτη, κυρίως όμως στα δυτικά και τα κεντρικά του νησιού, ενώ δε θα σημειωθούν βροχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις και η έντασή τους θα φτάνει στα 4 με 5 μποφόρ, ενώ ίσως στα πελάγη η ένταση των ανέμων να αγγίξει και τα 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, με τη μέγιστη να φτάνει κοντά στους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Από αύριο Τρίτη αναμένεται περαιτέρω καλυτέρευση του καιρού, ενώ θα υπερτερεί η ηλιοφάνεια. Αρχικά διατηρούνται οι δυτικοί άνεμοι πνέοντας στα 4-5 μποφόρ, ενώ σταδιακά θα στραφούν από βόρειες διευθύνσεις, χωρίς όμως μεγάλη ενίσχυση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Από την Τετάρτη, λόγω της ηλιοφάνειας, θα ανεβεί η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας σε λίγο υψηλότερα επίπεδα. Ουσιαστικά, μόνο οι θερμοκρασίες αυτές τις ημέρες θα θυμίζουν φθινόπωρο.

Πάντως, χθες το θερμόμετρο άγγιξε και τους 30 βαθμούς Κελσίου στις βόρειες περιοχές της Κρήτης, ενώ την ίδια ώρα οι νοτιάδες που φυσούσαν και μετέφεραν την αφρικανική σκόνη έκαναν την κατάσταση ανυπόφορη. Τόσο που δημιουργήθηκαν κι ένα σωρό προβλήματα.

«Σήμερα, λοιπόν, θα είναι μια δύσκολη μέρα για τις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων» σημείωσε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Ηρακλείου κ. Γιάννης Ρασούλης. Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι ο νοτιάς πάντα αποτελεί αντίπαλό τους, ενώ έτσι κι αλλιώς όλα τα συνεργεία του Δήμου βρίσκονται έξω για δουλειά. Παράλληλα επισήμανε πως πρόλαβαν να κλαδέψουν εντατικά τις τελευταίες ημέρες, γιατί υπάρχει πρόβλημα με τα ξερόχορτα κυρίως όσον αφορά στις σχάρες όμβριων υδάτων.

Μικροπροβλήματα, τέλος, σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου "Νίκος Καζαντζάκης". Συγκεκριμένα, αεροσκάφος χθες προσπάθησε να προσγειωθεί κάνοντας δεύτερη προσπάθεια εξαιτίας του αέρα.

Δέντρα κόπηκαν, τέντες και πινακίδες "ξηλώθηκαν"

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει σε έξι κοπές δέντρων στο εθνικό δίκτυο "Βρύσες-Γεωργιούπολη", σε 3 κοπές στο νομό Ηρακλείου, σε μια κοπή στα Χανιά και σε μια κοπή δέντρου στο Ρέθυμνο. Επίσης, η Πυροσβεστική απομάκρυνε και δύο πινακίδες που έπεσαν με τον αέρα τόσο στην πόλη του Ρεθύμνου, όσο και στην πόλη των Χανίων.

Όσοι δεν προνόησαν να ασφαλίσουν από τον αέρα την περιουσία τους υπέστησαν μικροζημιές. Για παράδειγμα, πολλές τέντες σπιτιών αλλά και καταστημάτων σχίστηκαν, απλωμένα ρούχα έπεφταν από τα μπαλκόνια, ενώ οι αυλές και οι δρόμοι γέμισαν με ένα σωρό σκουπίδια!

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News