default-image

Στον περιφερειάρχη τα προβλήματα χωριών του Μαλεβιζίου

Κρήτη
Στον περιφερειάρχη τα προβλήματα χωριών του Μαλεβιζίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα προβλήματα, παρά τις προσπάθειες του δήμου, που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους οι κάτοικοι ορεινών περιοχών του δήμου Μαλεβιζίου, αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα προ του περιφερειάρχη ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Ματαλιωτάκης.

Ο περιφερειακός σύμβουλος στην ερώτηση του προς τον περιφερειάρχη από τον οποίο ζητά την παρέμβαση του αναφέρει συγκεκριμένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι κάτοικοι.

Αν και βρίσκονται πολύ κοντά στο Ηράκλειο, επισημαίνει, η αδυναμία του δήμου λόγω περιορισμένων κονδυλίων να επιλύσει αυτά τα προβλήματα, καθιστούν απαραίτητη τη συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης ώστε αυτά τα χωριά της ενδοχώρας του δήμου Μαλεβιζίου να μπορούν να αναπτυχθούν .

Μεταξύ αυτών, κακό οδικό δίκτυο, κίνδυνοι πρόκλησης ατυχημάτων - δυστυχημάτων, δίκτυα ύδρευσης - αποχέτευσης, βιολογικοί καθαρισμοί, τηλεφωνικά δίκτυα, προσβασιμότητα σε αρχαιολογικούς χώρους και ανάπτυξη.

Μάραθος και Δαμάστα

Ο δρόμος που συνδέει τα χωριά Μάραθος και τη Δαμάστα με το Ηράκλειο, το τμήμα δηλαδή τους παλαιάς εθνικής οδού Ηράκλειου- Χανίων, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ασφάλειας των διερχόμενων οδηγών κυρίως τους περιοχές από τη Δόξα έως και το Βουλισμένο Αλώνι, απόστασης περίπου 2 χιλιομέτρων.

Στην αναφερθείσα διαδρομή έχουν συμβεί 17 τροχαία ατυχήματα τα τελευταία χρόνια εκ των οποίων τα δύο ήταν θανατηφόρα.

Ο δρόμος έχει τους επικίνδυνες στροφές το οδόστρωμα είναι ολισθηρό και φθαρμένο με αποτέλεσμα να έχουν σχηματιστεί επικίνδυνα σαμαράκια τους στροφές.

Από το δρόμο αυτό εκτός από τους κατοίκους τους περιοχής διέρχονται καθημερινά αρκετά μεγάλα φορτηγά και νταλίκες.

Στη διαδρομή αυτή δεν υπάρχουν προστατευτικές μπάρες για τα διερχόμενα οχήματα, αλλά υπάρχουν τοιχία χτισμένα κατά μήκος του δρόμου τα οποία, άλλα παρουσιάζουν φθορές και άλλα είναι μισογκρεμισμένα και δεν είναι ικανά να παράσχουν την απαιτούμενη ασφάλεια για τους οδηγούς. Σε περίπου δεκαπέντε σημεία τα τοιχία παρουσιάζουν μεγάλες ρωγμές και αρκετά από αυτά έχουν καταστραφεί εντελώς.

Μάραθος - Δίκτυο ύδρευσης και Αποχέτευση.

Οι κάτοικοι του Μάραθου ζητούν την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης του χωριού και των παροχών.

Το δίκτυο είναι ηλικίας περίπου 40 ετών με πλαστικές σωλήνες λεπτές τύπου (Φ75 PVC) οι οποίες έχουν βουλώσει από τα άλατα και δημιουργούνται προβλήματα στην παροχή και διανομή του νερού στους κατοίκους.

Ο δρόμος παράλληλα που συνδέει το Μάραθος με το Φόδελε μήκους 6 χιλιομέτρων και χρειάζεται ασφαλτόστρωση και να γίνουν εγγειοβελτιωτικά έργα.

Από το 1980 έχουν γίνει μελέτες οδοποιίας και κατασκευής γέφυρας στην περιοχή ''Λαγούδι'' δύο χιλιόμετρα έξω από το Φόδελε, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί.

Υπάρχουν οι υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών γης σύμφωνα με τις οποίες δεν απαιτούν ούτε διεκδικούν αποζημίωση των αγροτεμαχίων τους για τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις.

Οι κάτοικοι ζητούν την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης του χωριού και των παροχών νερού στις οικίες. Το δίκτυο είναι ηλικίας περίπου 55 ετών. Αποτελείται από ανοξείδωτες λεπτές σωλήνες οι οποίες οι οποίες βρίσκονται στην επιφάνεια των δρόμων του χωριού προστατευμένες από πίσσα.

Αρκετές από αυτές έχουν βουλώσει από τα άλατα και δημιουργούνται προβλήματα στην παροχή και διανομή του νερού στους κατοίκους. Τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω έλλειψης νερού οι κάτοικοι καλούν και εφοδιάζονται νερό από βυτιοφόρα οχήματα.

Για την αντικατάσταση του δικτύου υπάρχει μελέτη από το δήμο Μαλεβιζίου σύμφωνα με μαρτυρία του προέδρου του τοπικού συμβουλίου της Δαμάστας.

Με ποιο τρόπο η Περιφέρεια Κρήτης μπορεί να βοηθήσει στη λύση του προβλήματος ή σε ποια εργολαβία μπορεί να ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί ώστε να γίνει η αντικατάσταση του δικτύου;

Μονή Μαλεβιζίου

1. Οι κάτοικοι της Μονής ζητούν να διανοιχτεί και να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος που συνδέει τα χωριά Καμάρι-Κεραμούτσι-Κορφές είναι χαρακτηρισμένος επαρχιακός από το 1954 και είναι στρωμένος με τσιμέντο μήκους 1 χιλιομέτρου και το πλάτους 3 μέτρων και εξυπηρετεί τα γύρω χωριά στην κατεύθυνση προς τα Ανώγεια.

Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη από το δήμο Μαλεβιζίου εδώ και δύο χρόνια.

Οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων συμφωνούν στο να γίνει μια μικρή διαπλάτυνση του δρόμου.

Από το δρόμο αυτό περνάνε και οι μαθητές του νηπίου και του δημοτικού των χωριών Κεραμούτσι και Καμαρίου για να πάνε στα αντίστοιχα σχολεία της Τυλίσου.

Αίτημα των κατοίκων επίσης είναι να αποκατασταθεί η ζημιά στο τμήμα του δρόμου στην εισόδου του χωριού που προκλήθηκε έπειτα από κατολίσθηση πριν τρία χρόνια.

Γωνιές Μαλεβιζίου

Μεγάλο πρόβλημα για τους κατοίκους των Γωνιών αποτελεί η ύδρευση και η άρδευση.

Είναι αναγκαία η χρηματοδότηση για τη διάνοιξη γεώτρησης. Γεωλόγος σε συνεργασία με τους κατοίκους του χωριού έχει εντοπίσει το πιθανό σημείο για τη διάνοιξη γεώτρησης. Χρειάζονται οι απαραίτητες δοκιμές ώστε να επιβεβαιωθεί ότι το σημείο είναι το κατάλληλο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπάρχει καθόλου αρδευτικό δίκτυο για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους λόγω έλλειψης νερού στην περιοχή.

Πρόβλημα με την τηλεφωνική γραμμή στην ευρύτερη περιοχή.

Τα τηλέφωνα του χωριού και της ευρύτερης περιοχής είναι παλαιού τύπου. Το πάγιο της τηλεφωνικής γραμμής είναι αυξημένο.

Η χρέωση των τηλεφωνικών κλήσεων ακόμα και για αστικές κλήσεις γίνεται ανά δευτερόλεπτο όπως δεκαετίες πριν.

Παρόλο που η οπτική ίνα της εταιρίας CYTA περνάει μέσα από το χωριό και το διασχίζει φτάνοντας στα Ανώγεια, δε συνδέεται με το χωριό με αποτέλεσμα να μην παρέχονται υπηρεσίες ίντερνετ στους κατοίκους.

Αίτημα των κατοίκων είναι να καθαριστούν οι βάγγες δεξιά και αριστερά κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στο χωριό ώστε να αποφεύγονται τα προβλήματα που δημιουργούνται σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων.

Επίσης επιτακτικό κρίνεται και το κλάδεμα των δέντρων εκατέρωθεν του δρόμου από τη διακλάδωση Κοιλιστού έως την Τύλισο, τα οποία κλαδιά εμποδίζουν τη διέλευση των μεγάλων οχημάτων, φορτηγών και λεωφορείων.

Αρχαιολογικός χώρος

Σε μικρή απόσταση από τις Γωνιές υπάρχει μια σπουδαία αρχαιολογική διαδρομή. Ένας Ρωμαικός δρόμος, σε Μινωικά χνάρια που συνδέει τα Μινωικά ανάκτορα της Κνωσού  με την Τύλισο και την αρχαία Ελεύθερνα.

Στα σημεία που ο δρόμος διασώζεται είναι λιθόστρωτος πλάτους τεσσάρων μέτρων περίπου.

Ο δρόμος περνάει από όλα τα χωριά. Το Γάζι, την Τύλισο, τη Μονή, το Αστυράκι, τις Γωνιές, τα Σίσαρχα, τα Ανώγεια, την Αξό κ.α.

Αίτημα των κατοίκων είναι να καθαριστούν οι βάγγες δεξιά και αριστερά κατά μήκος ώστε να αποφεύγονται τα προβλήματα που δημιουργούνται σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων. Επίσης επιτακτικό κρίνεται και το κλάδεμα των δέντρων εκατέρωθεν του δρόμου από το Καμάρι έως το Κεραμούτσι, τα οποία κλαδιά εμποδίζουν τη διέλευση των μεγάλων οχημάτων, φορτηγών και λεωφορείων.

Ο δρόμος αυτός είναι πρόσφατα κατασκευασμένος από την περιφέρεια Κρήτης, αλλά ένα τμήμα του δρόμου μήκους περίπου 300 μέτρων από την περιοχή Φλέγα προς Κεραμούτσι παραμένει ημιτελές. Από το δρόμο αυτό περνάνε καθημερινά και οι μαθητές των χωριών προς τα σχολεία της Τυλίσου.

Επίσης ένα τμήμα του δρόμου μήκους 100 μέτρων στην είσοδο του χωριού παραμένει ημιτελές, όπου τοποθετήθηκε το πρώτο στάδιο ασφαλτόστρωσης αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί.

Τύλισος - Βιολογικός καθαρισμός

Η μονάδα του βιολογικού καθαρισμού που έχει εγκατασταθεί στην περιοχή εδώ και οχτώ περίπου χρόνια δεν έχει την απαιτούμενη δυνατότητα επεξεργασίας των λημμάτων με αποτέλεσμα την υπερχείλιση των λημμάτων, τη ρύπανση του περιβάλλοντος και έντονη δυσοσμία στην ευρύτερη περιοχή.

Αίτημα των κατοίκων είναι να συμπεριληφθεί και η Τύλισος και να συνδεθεί στο βιολογικό καθαρισμό με τη Μονή, Κεραμούτσι και Καμάρι.

Πρόβλημα με τα όμβρια ύδατα στον νομαρχιακό δρόμο που κατασκευάστηκε πριν ένα χρόνο και διασχίζει το χωριό και ο οποίος συνδέει την Τύλισο με τα Ανώγεια.

Πριν δέκα περίπου χρόνια κατά την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης του χωριού καλύφθηκαν οι ειδικές σχάρες που υπήρχαν στο δρόμο για τα όμβρια ύδατα. Στο δρόμο αυτό δεν υπάρχουν τα απαραίτητα φρεάτια με τις ειδικές σχάρες και η κλίση του δρόμου δε διευκολύνει τη διαφυγή των όμβριων υδάτων με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν ορισμένα σπίτια σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων.

Ο δρόμος που συνδέει τα χωριά Κεραμούτσι-Καβροχώρι-Γάζι είναι στενός και το οδόστρωμα είναι ολισθηρό και φθαρμένο σε αρκετά σημεία.

Υπενθυμίζεται ότι το Κεραμούτσι είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα των «Πράσινων Χωριών» και ήταν 1 από τους 6 οικισμούς όλης της Ελλάδας στον οποίο προγραμματίστηκαν οικολογικές παρεμβάσεις σε ιδιωτικά ακίνητα, προϋπολογισμού 3.240.000 €, που σχεδόν θα μηδένιζαν το ενεργειακό τους ισοζύγιο.

Τέτοιες εργασίες ήταν η αντικατάσταση των παλιών κουφωμάτων, οι μονώσεις, η εισαγωγή πρωτοποριακών τεχνολογιών θέρμανσης και ψύξης, η δημιουργία εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. κ.α. 

Το έργο δεν προχώρησε λόγω έλλειψης διαθέσιμων πόρων, έκτοτε υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι θα γινόταν η χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News