Ειδήσεις

Συνάντηση Τσακαλώτου - Λαγκάρντ με επίκεντρο το χρέος

Με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συναντήθηκε στη Λίμα του Περού, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το ραντεβού, διήρκεσε 20 λεπτά και ο κ. Τσακαλώτος μετέφερε στην Κρ. Λάγκάρντ τις θέσεις της κυβέρνησης για το χρέος και ανέλυσε τον οδικό χάρτη των επόμενων κινήσεων της (προαπαιτούμενα, πρώτη αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών). 

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέχρι την 1/1/21016. Ήτοι το αργότερο μέχρι την ημέρα εκκίνησης ισχύος της Οδηγίας που πρόσφατα ψηφίσθηκε και από την ελληνική Βουλή για τη διαδικασία διάσωσης των τραπεζών μέσω του περιβόητου bail-in το οποίο προβλέπει την εμπλοκή των μετόχων και των "δανειστών" της τράπεζας στους οποίους πέραν των ομολογιούχων συμπεριλαμβάνονται και οι καταθέτες.


Από την πλευρά της η κ.Λαγκαρντ φέρεται να συμφώνησε αλλά είπε ότι "αυτό θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις" τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρώσει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου. 

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το Ταμείο έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και ότι είναι σε επαφή με τους Ευρωπαίους εταίρους για το ελληνικό χρέος.

Σχόλια