default-image

Εικόνες φρίκης από την σφαγή στην Άγκυρα

Κόσμος
Εικόνες φρίκης από την σφαγή στην Άγκυρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοκ και δέος επικρατεί στην κοινή γνώμη της Τουρκίας αλλά και όλου του κόσμου, μετά τη νέα πολύνεκρη επίθεση σε βάρος αριστερών διαδηλωτών στην Τουρκία, επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μέχρι στιςγμής 95 ανθρώπων, την ώρα που δεκάδες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι αριστεροί και φιλοκουρδικοί διαδηλωτές είχαν  συγκεντρωθεί έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας για να πραγματοποιήσουν μια πορεία υπέρ της ειρήνης, τρεις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, όταν ανάμεσα τους τινάχτηκαν στον αέρα δύο βομβιστές αυτοκτονίας, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες.

Οι εικόνες που μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία σοκάρουν.

Η στιγμή της έκρηξης -Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα μερικών δευτερολέπτων, λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώνονταν στο σημείο για να διαδηλώσουν διαμαρτυρόμενοι για τις συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των Κούρδων ανταρτών στα νοτιοανατολικά της χώρας.

«Άκουσα πρώτα μια μεγάλη έκρηξη και προσπάθησα να καλυφθώ καθώς έσπασαν τα τζάμια στα παράθυρα. Αμέσως μετά ακολούθησε και δεύτερη έκρηξη» είπε ο 37χρονος Σερντάρ, πωλητής εφημερίδων, που εκείνη την ώρα εργαζόταν στον σταθμό. «Ακούστηκαν κραυγές και κλάματα και έμεινα για λίγο κρυμμένος κάτω από τις εφημερίδες. Μύριζε καμμένη σάρκα», περιέγραψε.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk διακρίνονται νεαροί άνδρες και γυναίκες που κρατιούνται από τα χέρια και χορεύουν μέχρι που πίσω τους, στο σημείο όπου είναι συγκεντρωμένοι άνθρωποι που κρατούν σημαίες του HDP και αριστερών οργανώσεων, φαίνεται μια μεγάλη έκρηξη.

Δείτε τη στιγμή της πρώτης έκρηξης:

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_nspjdm94/

Πτώματα καλυμμένα με σημαίες και λάβαρα, μεταξύ των οποίων και εκείνα του φιλοκουρδικού, αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) κείτονταν στον δρόμο, στην πιο αιματηρότερη επίθεση αυτού του είδους που έχει σημειωθεί σε τουρκικό έδαφος.

Άνθρωποι που κατέβηκαν στον σταθμό για να διαδηλώσουν προσπαθούσαν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες ενώ εκατοντάδες άλλοι έστεκαν αποσβολωμένοι γύρω τους. Οι νεκροί κείτονταν σε δύο κύκλους, σε απόσταση 20 μέτρων ο ένας από τον άλλο, προφανώς στα σημεία όπου έγιναν οι εκρήξεις.

«Όπως και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις, αυτή στον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας έχει ως στόχο την ενότητά μας, την αδελφοσύνη μας και το μέλλον μας» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητώντας από τον τουρκικό λαό να δείξει «αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα».

Φωτογραφία από τη συγκέντρωση πριν το μακελειό

Φόβοι ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών

Το τουρκικό υπουργείο Υγείας έκανε λόγο το απόγευμα του Σαββάτου για για 86 νεκρούς και 186 τραυματίες, ωστόσο, το βράδυ γνωστοποίησε πως οι νεκροί έφτασαν τους 95 και οι τραυματίες τους 245, 48 από τους οποίους νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί κι άλλο.

Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters ανέφερε ότι η βομβιστικές επιθέσεις ήταν αποτέλεσμα επίθεσης αυτοκτονίας. Άφησε να εννοηθεί ότι οι δράστες ήταν πεζοί και ζωσμένοι με τα εκρηκτικά, αφού, όπως σημείωσε, από τις εκρήξεις δεν καταστράφηκε κανένα όχημα.

«Υπάρχουν πολύ ισχυρές αποδείξεις ότι αυτή η επίθεση διαπράχθηκε από δύο βομβιστές αυτοκτονίας» είπε ο Νταβούτογλου σε δημοσιογράφους. «Αυτή η επίθεση δεν είχε ως στόχο μονάχα μια ομάδα ανθρώπων που ήθελε να συμμετάσχει σε μια συγκέντρωση ή μια πολιτική ομάδα, (αυτή η επίθεση) στοχοθέτησε το λαό μας» προσέθεσε ο Νταβούτογλου και επισήμανε: «Καθώς οδεύουμε προς τις εκλογές (…) μια τέτοια επίθεση στοχοθετεί απευθείας τη δημοκρατία μας, τα δικαιώματά μας και τις ελευθερίες μας». «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία από τις πλέον οδυνηρές τρομοκρατικές ενέργειες στην ιστορία της Δημοκρατίας μας» σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός και κατήγγειλε τους δράστες ως «εχθρούς της Ανθρωπότητας». Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να μην εφαρμόστηκαν επαρκή μέτρα ασφαλείας ενόψει της διαδήλωσης, ο Νταβούτογλου υποσχέθηκε ότι όλα τα απαραίτητα μέτρα είχαν ληφθεί και γνωστοποίησε ότι η αστυνομία είχε πρόσφατα συλλάβει δύο βομβιστές αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Βεβαίως το επίσημο τουρκικό κράτος δεν βλέπει... καθόλου θετικά ούτε τους Αριστερούς, ούτε τους Κούρδους και αυτό γίνεται προφανές από τα υπόλοιπα λεγόμενα του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στο... ΡΚΚ και αριστερές οργανώσεις, πράγμα που προφανώς δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Και γίνεται ακόμη πιο προφανές αυτό, καθώς ο Αχμέτ Νταβούτογλου καταφέρθηκε και εναντίον του επικεφαλής του κουρδικού κόμματος της χώρας, του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον οποίο κατηγόρησε ότι φέρει ευθύνη για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα. Πρόκειται για το κόμμα... από τις τάξεις του οποίου προέρχονται τα θύματα, αφού είχε οργανώσει την διαδήλωση! Με άλλα λόγια, το τουρκικό κράτος συνεχίζει την πάγια τακτική του, της προφανούς λασπολογίας σε βάρος της Αριστεράς και των Κούρδων, την ώρα που χρησιμοποιεί παρακρατικές οργανώσεις (που αφθονούν στην γείτονα) για την "βρώμικη δουλειά".

Ο υπουργός Εσωτερικών Σελαμί Αλτινόκ, μιλώντας στους δημοσιογράφους στην ίδια συνέντευξη με τον Μουεζίνογλου, κατήγγειλε μια «τρομοκρατική επίθεση εναντίον του κράτους, της δημοκρατίας και του λαού» και τόνισε ότι οι αρχές διεξάγουν έρευνα για να εντοπίσουν τους δράστες.

Ο Αλτινόκ διέψευσε ότι οι δυνάμεις της τάξης επέδειξαν «αμέλεια» στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Το 2003, σε ταυτόχρονες επιθέσεις σε δύο συναγωγές, στην έδρα της τράπεζας HSBC στην Κωνσταντινούπολη και στο βρετανικό προξενείο είχαν σκοτωθεί συνολικά 62 άνθρωποι. Οι αρχές απέδιδαν τις επιθέσεις εκείνες στην Αλ Κάιντα.

Η σημερινή επίθεση ήρθε σε μια στιγμή όπου πολλοί ανέμεναν ότι οι Κούρδοι αντάρτες του PKK θα ανακοίνωναν μια μονομερή κατάπαυση του πυρός, αποκαθιστώντας την εκεχειρία που είχε καταρρεύσει τον Ιούλιο. Μερικές ώρες μετά το μακελειό, το PKK έδωσε εντολή στα μέλη του να διακόψουν τη δράση τους στην Τουρκία, εκτός και αν δεχτούν επίθεση. Μέσω του πρακτορείου Firat ανακοίνωσε ότι θα αποφύγει ενέργειες που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή «δίκαιων εκλογών» την 1η Νοεμβρίου.

Για τρομοκρατία κάνει λόγο ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την "επίθεση μίσους", όπως την χαρακτήρισε και υποστήριξε ότι η επίθεση αυτή "στοχεύει την ειρήνη του έθνους" και έκανε έκκληση για "αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα" απέναντι στην τρομοκρατία.

"Καταδικάζω κατηγορηματικά αυτήν την επίθεση μίσους εναντίον της ενότητας και της ειρήνης της χώρας μας" ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της τουρκικής προεδρίας.

Αυτοί που ευθύνονται για την επίθεση, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, έχουν ως στόχο να σπείρουν τη διχόνοια στην τουρκική κοινωνία.

«Κρατός μαφία» καταγγέλουν οι Κούρδοι

Aπό την πλευρά του, το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) υποστηρίζει ότι στόχος της διπλής βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα στην Άγκυρα ήταν τα μέλη του και προειδοποίησε ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί δραματικά. Παράλληλα, ο αρχηγός του κόμματος Σελαχτίν Ντερμιτάς είπε πως «Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος μαφία, ένα κράτος δολοφόνο» και αναρωτήθηκε: «Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν, σε μια χώρα όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι τόσο ισχυρές;». «Εμπόδισαν τα ασθενοφόρα και θέλουν να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων. Θα βαδίσουμε μαζί με αυτούς που δεν υποκύπτουν μπροστά στην αστυνομική τυραννία. Δεν θα επιτρέψουμε να τους γράψει η ιστορία. Η ιστορία δεν θα γράψει μια εξουσία που είναι τόσο τυραννική», πρόσθεσε.

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι «της Τουρκίας δεν τις αξίζει τέτοια εικόνα. Όποια και να είναι η πολιτική άποψή μας πρέπει να καταδικάσουμε την τρομοκρατία» και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να απευθύνω ειδικές κατηγορίες, αλλά αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να κυβερνάται η Τουρκία;».

Ντεμιρτάς: Είματε αντιμέτωποι με μια τέραστια σφαγή

"Είμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια σφαγή, μια βάρβαρη επίθεση", δήλωσε ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, παραλληλίζοντας τη σημερινή επίθεση με εκείνες που είχαν σημειωθεί την παραμονή των εκλογών του Ιουνίου στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ και τον Ιούλιο στην πόλη Σουρούτς, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Στη δεύτερη επίθεση, που αποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος, σκοτώθηκαν 33 νέοι, κυρίως φιλοκούρδοι ακτιβιστές.

Ενταση μετά την επίθεση

Ένα οργισμένο πλήθος υποδέχτηκε με αποδοκιμασίες και εκτόξευσε μπουκάλια με νερό στην αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών στο σημείο της έκρηξης. Τα οχήματα που μετέφεραν τους υπουργούς απομακρύνθηκαν γρήγορα από την περιοχή.

Μικρές ομάδες ακτιβιστών, που παρέμεναν στο σημείο, φώναζαν συνθήματα όπως «Δολοφόνε Ερντογάν» και «Το AKP (σ.σ. το κόμμα του Τούρκου προέδρου) θα λογοδοτήσει».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσε την προεκλογική εκστρατεία του για τις επόμενες τρεις ημέρες και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση με τους επικεφαλής της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Εντωμεταξύ, οι τουρκικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση στη μετάδοση εικόνων που δείχνουν τις εκρήξεις  κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Άγκυρα, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News