default-image

Μέτρο-σοκ: Μόνιμο "capital control"

Οικονομία
Μέτρο-σοκ: Μόνιμο "capital control"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχέδιο που προβλέπει την υποχρεωτική χρήση καρτών στις συναλλαγές δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων και έλεγχο στις αναλήψεις μετρητών έχει στα σκαριά το υπουργείο Οικονομικών, όπως αποκαλύπτει το "Βήμα της Κυριακής". Το μέτρο-σοκ αφορά περίπου 3,2 εκατομμύρια συνταξιούχους και εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, βασικός άξονας του σχεδίου είναι να περικοπεί στις παραπάνω κατηγορίες η εβδομαδιαία λήψη μετρητών από τις τράπεζες στα 150 ευρώ από τα 420 ευρώ που είναι σήμερα.

Τα υπόλοιπα χρήματα (μισθοδοσίας ή σύνταξης) θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

Από τη συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται να εξαιρεθούν συνταξιούχοι άνω των 75 ετών και όσοι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου η χρήση του πλαστικού χρήματος είναι περιορισμένη.

Αλεξιάδης: όχι capital controls σε μισθούς

Το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών αναζητά κίνητρα για την επέκταση της χρήσης του «πλαστικού» χρήματος, επιβεβαίωσε ο Τρύφων Αλεξιάδης, διαψεύδοντας ωστόσο ότι θα εφαρμοστούν νέα capital controls στους μισθούς όπως δημοσίευσε το Βήμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για υποχρεωτικά και εθελοντικά χρήματα για το «πλαστικό» χρήμα, με στόχο να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και να λαμβάνει το κράτος ταχύτερα τον ΦΠΑ. Μιλώντας στο Mega, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε δεν θα εφαρμοστεί capital control στους μισθούς, συστήνοντας να μην υπάρχει φόβος και πως ό,τι αποφασιστεί δεν θα αιφνιδιάσει κανέναν, ανέφερε ωστόσο ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται ήδη μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Ακόμη, μιλώντας στο Mega, αναφέρθηκε στην αλλαγή των διατάξεων για το άνοιγμα των θυρίδων, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Αυτές δίνουν στο κράτος τη δυνατότητα να αποκτήσει καλύτερο οπλοστάσιο για να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, ο κ. Αλεξιάδης, σχετικά με το άρθρο για δέσμευση θυρίδων και κατάσχεση περιεχομένου τους για οφειλές άνω των 150.000 ευρώ.

Αναφερόμενος στα τέλη κυκλοφορίας, ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε για «συγκεκριμένη οροφή», αλλά πρόσθεσε ότι «αν μπορέσουμε θα τα κάνουμε αναλογικότερα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News