default-image

Σαφές μήνυμα Παυλόπουλου για Τουρκία και προσφυγικό

Ελλάδα
Σαφές μήνυμα Παυλόπουλου για Τουρκία και προσφυγικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο ξεκάθαρα μηνύματα προς την Ευρώπη και την Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου  Ζαν Άσελμπορν, στην οποία παρέστη και ο Έλληνας επίτροπος στην Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Παυλόπουλος είπε πως η χώρα μας θα προστατεύσει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρώπης, με βασικό μέλημα τον άνθρωπο, και τόνισε πως η χώρα θα συνεργαστεί με την Τουρκία στην προσπάθεια προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων, και αναχαίτισης του μεταναστευτικού ρεύματος, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτά τα σύνορα καθορίζονται κυρίαρχα από τα κράτη-μέλη και δε θα υπάρξουν υποχωρήσεις.

«Θέλω να διευκρινίσω πως σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, τα σύνορα αυτά, τα σύνορα της Ευρώπης, καθορίζονται κυριάρχως από τα κράτη-μέλη. Και σε αυτό τον τομέα όποια συνεργασία υπάρξει με γειτονικά κράτη, σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι θα υπάρξουν υποχωρήσεις από πλευράς Ελλάδας και από πλευράς άλλων κρατών της Ε.Ε. ως προς τον τρόπο χάραξης των συνόρων και τον τρόπο διαφύλαξης των συνόρων. Αυτή η στάση της Ελλάδας δεν είναι μία στάση που αφορά την Ελλάδα μόνον. Προστατεύοντας τα σύνορά της η Ελλάδα, προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα», είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος επισήμανε ακόμη ότι η αλληλεγγύη αποτελεί μια από τις βασικότερες αρχές που διέπουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ενώ πρόσθεσε την ανάγκη μετατροπής της Frontex «σε μια πραγματική ευρωπαϊκή δύναμη», σύμφωνα με το in.gr.

Τέλος, χαρακτήρισε βήμα με εμβληματική σημασία την πρόσφατη μετεγκατάσταση των πρώτων προσφύγων από την Ιταλία στη Σουηδία, διότι όπως είπε «το βήμα αυτό δείχνει πως, επιτέλους, η Ε.E. εφαρμόζει τις διατάξεις του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και κυρίως δείχνει την αλληλεγγύη της».

Από την πλευρά του ο κ. Άσελμπορν τόνισε ότι το προσφυγικό πρόβλημα είναι τέτοιο «που είτε μπορούμε να το λύσουμε είτε, διαφορετικά, θα οδηγήσουμε σε πολύ μεγάλη δοκιμασία και θα έχουμε πλήξει σημαντικότατα την εικόνα της Ε.Ε.».

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Προεδρία του Συμβουλίου έχουν αναπτύξει πάρα πολλές προσπάθειες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βρούμε μία λύση σ' αυτό το πρόβλημα, το οποίο -νομίζω- ότι θα μας κάνει να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο στην ενοποίηση», τόνισε.

Επιτάχυνση της λειτουργίας των κέντρων υποδοχής, ζήτησαν Άσελμπορν και Αβραμόπουλος

Κεντρικό αντικείμενο της επίσκεψης στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντος του Συμβουλίου υπουργών κ. Άσελμπορν, μαζί με τον επίτροπο για τη Μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλο, είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη λειτουργία κέντρων υποδοχής (hot spot), η οποία θα αποτελέσει προϋπόθεση για την εφαρμογή των συμφωνιών μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης των προσφύγων, μια πολιτική αλληλεγγύης, καθώς και η ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

«Το πρώτο ελληνικό hot spot θα λειτουργήσει σε 8-10 μέρες στη Μυτιλήνη και τα άλλα τέσσερα προβλέπεται να εγκατασταθούν στην Ελλάδα σε ένα μήνα, προκειμένου να κερδίσουμε το χρόνο που υπήρξαν καθυστερήσεις», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος ήταν παρών μαζί με τους δύο αξιωματούχους στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ζήτησε και από την ευρωπαϊκή πλευρά να επιταχύνει κυρίως την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

«Στείλαμε μήνυμα επιτάχυνσης των διαδικασιών για τη λειτουργία των hot spots χωρίς τα οποία δε θα μπορέσει να εφαρμοστεί η συμφωνία για τη μετεγκατάσταση», είπε ο Λουξεμβούργιος αξιωματούχος, διευκρινίζοντας στη συνέχεια ότι αυτά θα είναι τα κέντρα επιλογής των προσφύγων και δε θα μπορεί κάθε χώρα να επιλέγει απ' όπου θέλει.

«Πρέπει να υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες με σωστή ταυτοποίηση, έλεγχο υγείας και να προσφέρουμε τις σωστές συνθήκες υποδοχής, αλλά πρέπει να ξέρουμε και ποιος μας χτυπάει την πόρτα», τόνισε, σύμφωνα με το news247.gr.

Στο πλαίσιο της διαφύλαξης του ευρωπαϊκού κεκτημένου που αποτελεί η Συνθήκη Σένγκεν, τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων και διατυπώθηκε από την ευρωπαϊκή πλευρά η πρόταση για συνεργασία στο θέμα αυτό της Ελλάδας με την Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει επίσης σοβαρό προσφυγικό πρόβλημα, καθώς τουλάχιστον οι καταμετρημένοι Σύριοι πρόσφυγες που διαβιούν στο έδαφός της ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια.

«Στο Συμβούλιο αποφασίσαμε ότι υπάρχει συλλογική ευθύνη για τη φύλαξη των συνόρων, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η εθνική κυριαρχία εξασθενεί», είπε ο κ. Άσελμπορν και σημείωσε ότι οι μόνες λύσεις στο προσφυγικό πρόβλημα και για την Ελλάδα και για την Τουρκία είναι ευρωπαϊκές. Διευκρίνισε πάντως, ερωτηθείς, ότι δεν υπάρχει σχέδιο συνεργασίας των δύο χωρών από την Ε.Ε. αλλά μόνον «επιθυμία» και εναπόκειται στις δύο χώρες αν και πώς θα συγκεκριμενοποιήσουν τη συνεργασία τους. «Υπάρχουν πάντως σκέψεις και από τις δύο πλευρές», τόνισε.

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Μουζάλας είπε ότι «κάνουμε σοβαρή προσπάθεια Ελλάδα, Τουρκία και Ε.Ε. και δεν πιστεύω ότι διανοείται καμία πλευρά ότι θα διεμβολίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της άλλης και ότι θα ξύσουμε παλιές πληγές».

«Η όλη προσέγγιση», είπε από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος, «συνδέεται με την προσπάθεια να έρθει πιο κοντά η Τουρκία στην Ε.Ε. και να συζητήσει».

Ο κ. Άσελμπορν, ο οποίος μαζί με τον κ. Αβραμόπουλο πριν έρθουν στην Ελλάδα επισκέφτηκαν τη Ρώμη, όπου μετείχαν στην "υψηλού συμβολισμού" πρώτη εφαρμογή της μετεγκατάστασης 19 προσφύγων από την Ερυθραία στη Σουηδία, στη συνέχεια μετέβησαν στη Λαμπεντούζα, όπου λειτουργεί το πρώτο hot spot στην Ιταλία. Μετά την Αθήνα θα επισκεφτούν τη Λέσβο και σε μια βδομάδα η ίδια ομάδα αξιωματούχων θα επιστρέψει στην Ελλάδα, στηρίζοντας την προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, είναι δίπλα της η Ευρώπη», είπε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι αυτό σηματοδοτεί και η συνάντηση που είχαμε προηγουμένως με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Άσελμπορν εκ μέρους του Συμβουλίου και ο κ. Αβραμόπουλος εκ μέρους της Επιτροπής είπαν ότι είχαν ουσιαστική συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς το πρωί στο Μαξίμου, σημειώνοντας ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση και επιταχύνουμε τους ρυθμούς. Ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τον κ. Μουζάλα για τη συμβολή του στην προώθηση των διαδικασιών, ενώ ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε σε δύο υποχρεώσεις που πρέπει να τηρηθούν. Η μία αφορά τους πρόσφυγες οι οποίοι πρέπει να αποδεχθούν τους κανόνες της Ε.Ε. και η δεύτερη αφορά την Ε.Ε., η οποία πρέπει επίσης η ίδια να βάλει κανόνες, πατάσσοντας το εμπόριο ανθρώπων και να κάνει αποδεκτά ίδια κριτήρια για όλες τις χώρες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News