Ειδήσεις

Μνημείο-κόσμημα ο βυζαντινός ναός στο Χόνδρο Βιάννου

Σε χρήση παραδόθηκε το έργο που αφορούσε στην αξιοποίηση και ανάδειξη περιβάλλοντος χώρου του βυζαντινού Ιερού Ναού Αγίου Θεοδώρου στο Χόνδρο Βιάννου. Την Παρασκευή, μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια του έργου, παρουσία δημοτικών, τοπικών συμβούλων και των κατοίκων του Χόνδρου από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου πατέρα Ιερόθεο Χιώτη.

Στο χώρο αυτό υπήρχε το παλαιό εγκαταλελειμμένο νεκροταφείο της τοπικής κοινότητας και σήμερα αποτελεί ένα χώρο πολιτισμού και φιλοξενίας πολλαπλών δραστηριοτήτων.

Τα εγκαίνια έγιναν με την παρουσία του αντιπερειφερειάρχη Ηρακλείου κ. Ευριπίδη Κουκιαδάκη, ο όποιος επισήμανε τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Βιάννου, όπου μέσα από το πρόγραμμα ΟΣΑΠΥ έγιναν και γίνονται σημαντικές παρεμβάσεις είτε μικρές είτε μεγαλύτερες προς όφελος των πολιτών της υπαίθρου και με αυτό τον τρόπο αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ο δήμαρχος Βιάννου ευχαρίστησε τον αντιπερειφερειάρχη για την παρουσία του, ενώ στο χαιρετισμό του τόνισε τη συνεργασία της Περιφέρειας και όλων των τοπικών φορέων έτσι ώστε μέσα από την αξιοποίηση χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων να αναδειχθεί ο χώρος που εγκαινιάστηκε, που αποτελεί ένα χώρο θρησκείας και πολιτισμού προς όφελος των κατοίκων. Ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη και τα στελέχη της διαχειριστικής Αρχής για τη στήριξη και τη συνεργασία που έχουν έτσι ώστε τώρα να ολοκληρώνονται όλες οι παρεμβάσεις που έγιναν στο Δήμο με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στη συνεργασία με τον Σύλλογο Απανταχού Χονδριγιανών "Το Κεφάλι", λέγοντας ότι «ως δημοτική Αρχή θεωρούμε πως τέτοιοι σύλλογοι μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στα τοπικά δρώμενα της περιοχής μας».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Χονδριγιανών "Το Κεφάλι", π. Γεώργιος Χριστουδουλάκης, ευχαρίστησε το δήμαρχο για την αγαστή συνεργασία και την έμπρακτη υποστήριξή του Δήμου Βιάννου. Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση του βιβλίου "Βυζαντινά Μνημεία του Χόνδρου»" του διδάκτορα Ιωάννη Βολανάκη από το φιλόλογο καθηγητή Εμμανουήλ Μανετάκη.

Το έργο "Αξιοποίηση και ανάδειξη περιβάλλοντος χώρου πρώιμης βυζαντινής εκκλησίας Αγ. Θεοδώρου Χόνδρου Δ. Βιάννου" χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια