default-image

Στο ζενίθ τα χρέη για αυθαίρετα και μαζί η αδυναμία πληρωμής

Κρήτη
Στο ζενίθ τα χρέη για αυθαίρετα και μαζί η αδυναμία πληρωμής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξάνεται ανησυχητικά ο κατάλογος των προστίμων για αυθαίρετα κτίσματα σε όλη τη χώρα, με την εικόνα να είναι ίδια και στο δήμο Ηρακλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα τα πρόστιμα αυθαιρέτων ανέρχονται σε 5 εκατ. 435.560 ευρώ, ενώ πέρυσι ανήλθαν στα 7 εκατ. 993.691 ευρώ. Σημειώνεται προς πρόκειται για στοιχεία της Πολεοδομίας, με τις υποθέσεις άλλες να έχουν σταλεί και άλλες να περιμένουν να σταλούν στην Οικονομική Υπηρεσία για βεβαίωση.

Ποσά-"φωτιά" που αυξάνονται κάθε βδομάδα, όπως δηλώνουν στελέχη της Πολεοδομίας Ηρακλείου, ενώ την ίδια ώρα η ανταπόκριση πολιτών στη διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων παραμένει μικρή, λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Η Διεύθυνση Πολεοδομίας Ηρακλείου από την πλευρά της, ωστόσο, καλεί τους πολίτες να τακτοποιήσουν τις αυθαίρετες κατασκευές τους μέχρι και τις 8 Φεβρουαρίου, διότι, όπως προειδοποιεί, στην αντίθετη περίπτωση είναι υποχρεωμένη να βεβαιώσει τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης.

Η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε αφορά και τους ιδιοκτήτες αυθαίρετων κατασκευών στους δήμους Μαλεβιζίου, Χερσονήσου και Αρχανών. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν από το αρμόδιο υπουργείο, μετά τη σχετική προθεσμία κανένα ακίνητο με αυθαιρεσία και κανένα αυθαίρετο κτίσμα δε θα μπορεί ούτε να μεταβιβαστεί ούτε να αξιοποιηθεί.

Οι αριθμοί

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σε 236.769 ανέρχονται οι δηλώσεις που έχουν υπαχθεί σε οριστική ρύθμιση. Παράλληλα, σε διαδικασία υπαγωγής βρίσκονται οι 202.109, ενώ στο στάδιο της αρχικής υποβολής οι 153.909.

«Σχεδόν κάθε δέκα μέρες φεύγει και ένας βεβαιωτικός κατάλογος με τουλάχιστον 20-30 κτίσματα προς το Δήμο για είσπραξη περίπου 300.000 ευρώ πρόστιμα. Αν δε γίνει τακτοποίηση όμως, οι πολίτες αυτοί θα έρθουν αντιμέτωποι με πάρα πολύ υψηλά πρόστιμα, που ενδεχομένως να μην μπορούν να διαχειριστούν. Οπότε τους καλούμε να σπεύσουν προκειμένου να τακτοποιήσουν άμεσα τα αυθαίρετά τους και να μην περιμένουν να το κάνουν τελευταία στιγμή στις 8 Φεβρουαρίου», είπε η προϊσταμένη του Τμήματος Αυθαιρέτων Δήμου Ηρακλείου Κατερίνα Βάμβουκα.

«Τακτοποιήσεις γίνονται όταν γίνονται μεταβιβάσεις, καθώς το απαιτεί υποχρεωτικά ο νόμος. Όπως και στις περιπτώσεις όπου αδειοδοτούνται κτήρια. Μέχρι τώρα πάντως το ενδιαφέρον είναι μικρό. Όμως, λόγω της οικονομικής κρίσης, ελπίζουμε ότι θα υπάρξει παράταση.

Πάντως, τα πρόστιμα των αυθαιρέτων, όταν βεβαιώνονται στην Πολεοδομία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ξεκινούν από το 30% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου για τα αυθαίρετα και 5% για κάθε έτος διατήρησης. Αν δηλαδή κάποιος, για παράδειγμα, είχε φτιάξει ένα κτήριο το 1990, θα έχει να πληρώσει σήμερα ως πρόστιμο το 30% της αντικειμενικής αξίας και για τα 15 χρόνια ακόμα 75%, δηλαδή το 105% της αξίας του κτηρίου», τόνισε ο τοπογράφος, μέλος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Κώστας Χαμηλοθώρης.

Σημειώνεται πως υποχρέωση δήλωσης έχουν και οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων που έχουν ηλεκτροδοτηθεί κατά το παρελθόν και δεν έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του παραπάνω νόμου, οι οποίοι και καλούνται να προσκομίσουν τη δήλωση υπαγωγής στην αρμόδια υπηρεσία το συντομότερο δυνατόν, για να τύχουν των απαλλαγών που αναφέρονται στο νόμο, που είναι η αναστολή επιβολής προστίμων και κάθε διαδικασία επιβολής κυρώσεων, καθώς και η είσπραξη ήδη βεβαιωθέντων προστίμων.

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News