Ειδήσεις

Ξεμένει από σύριγγες το Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Χωρίς σύριγγες μένει - σύμφωνα με τους ίδιους τους γιατρούς του - από σήμερα το Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Ο ίδιος ο διοικητής του Νίκος Ξυπολυτάς μάλιστα προειδοποίησε χθες για τον κίνδυνο, τονίζοντας σκωπτικά «...εάν στο μεταξύ δε γίνει νέα δωρεά από κάποιο πολίτη».

Τα αποθέματα στις αποθήκες του, σύμφωνα με τον κ. Ξυπολυτά, επαρκούσαν οριακά για να καλυφθούν οι χθεσινές ανάγκες. Η έλλειψη υγειονομικού υλικού είναι σύνηθες φαινόμενο στα νοσοκομεία της χώρας γενικά, αλλά ειδικά στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, οι ανάγκες το τελευταίο τρίμηνο καλύπτονται μόνο από τις δωρεές που κάνουν οι κάτοικοι της πόλης, σύμφωνα με το rethemnosnews.gr.

Παράδειγμα αποτελεί και η "γενναία" δωρεά υγειονομικού υλικού από το Σύλλογο Ξενοδόχων Ρεθύμνου, η οποία όμως δεν περιελάμβανε σύριγγες, καθώς οι δωρητές δε γνώριζαν την έλλειψη...

Κλείνουν οι κλινικές

Για τον κίνδυνο να κλείσουν βασικές κλινικές του Νοσοκομείου Ρεθύμνου προειδοποιούν και οι γιατροί ΕΣΥ Ρεθύμνου, οι οποίοι ήδη βίωσαν εντός του 2015 το κλείσιμο τμημάτων του νοσοκομείου όπως η ουρολογική κλινική και το ανοσολογικό τμήμα. Η Ένωση μάλιστα αναγγέλλει ότι θα προχωρήσει σε στάση εργασίας την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου.

Στη δραματική ανακοίνωσή τους οι γιατροί του ΕΣΥ Ρεθύμνου περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση στο χώρο της δημόσιας υγείας:

«Εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Απευθυνόμαστε πρώτα στους μαχόμενους πολίτες αυτού του τόπου που με τους αγώνες τους εξασφάλισαν την ύπαρξη του Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Απευθυνόμαστε στις συλλογικότητες που στάθηκαν δίπλα μας στους χαλεπούς καιρούς για την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ και τη δημόσια υγεία.

Απευθυνόμαστε στον Ανδρέα Ξανθό και στον Παύλο Πολάκη, με τους οποίους βαδίσαμε μαζί στους δρόμους του αγώνα για τη δημόσια υγεία και την αξιοπρέπεια της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας. Απευθυνόμαστε στην ΥΠΕ Κρήτης.

Χρόνια τώρα παλεύουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο, με ποικιλόμορφες κινητοποιήσεις, να θέσουμε στο επίκεντρο το ζήτημα της υγειονομικής καθυστέρησης που ταλανίζει τον τόπο μας. Χρόνια τώρα μετράμε τα χιλιάδες θύματα της υγειονομικής πολιτικής που επέβαλαν στον τόπο μας οι "δανειστές-τοκογλύφοι" και οι ντόπιοι εκφραστές τους».

Στηρίζουν τους συμβασιούχους

Στη συνέχεια της ανακοίνωσής τους οι γιατροί του ΕΣΥ επιτίθενται και κατά της διοίκησης, στην οποία καταλογίζουν αναποφασιστικότητα και δηλώνουν αλληλέγγυοι στους συμβασιούχους συναδέλφους τους: «Χρόνια τώρα πασχίζουμε να κρατήσουμε όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας, αψηφώντας το προσωπικό κόστος που είναι πια δυσβάσταχτο. Έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στην κοινωνία δηλώνουμε ότι δεν πάει άλλο.

Το 2015, έχοντας βιώσει την απώλεια τμημάτων του νοσοκομείου (Ουρολογική Κλινική, Ανοσολογικό Τμήμα), ζούμε πλέον τον κίνδυνο υπολειτουργίας ή και αναστολής λειτουργίας βασικών κλινικών. Η έλλειψη ειδικευομένων που επιτελούν βασικό και αναντικατάστατο έργο επισφραγίζει τα φαινόμενα της κατάρρευσης και καταδεικνύει το εφιαλτικό μέλλον της δημόσιας υγείας. Η χρησιμοποίηση των ειδικευομένων από τη διοίκηση του νοσοκομείου σαν αναλώσιμο είδος, προκειμένου να εμφανιστεί μια εικονικά επαρκής λειτουργία, απομακρύνει και τους ελάχιστους εναπομείναντες συναδέλφους.

Στους ειδικευόμενούς μας αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς για το μεγάλο έργο που προσφέρουν και ένα μεγάλο συγνώμη από τους παλαιότερους γιατί δεν καταφέραμε να τους εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο παρόν. Η επιχείρηση σωματικής εξόντωσης, ψυχολογικής βίας και ηθικής απαξίωσης των εργαζομένων είναι η απάντηση της διοίκησης στα τραγικά αδιέξοδα που γέννησαν οι πολιτικές σωτηρίας. Αποτελεί διαχρονικό όνειδος για τις πολιτικές ηγεσίες ο εξαναγκασμός των εργαζομένων στην παράνομη, απλήρωτη εργασία μέσα σε καθεστώς και με την απειλή της απόλυσης. Επισημαίνουμε για πολλοστή φορά στη διοίκηση ότι πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι με τη φωτιά. Αναλαμβάνει βαρύτατη ηθική, ποινική και πολιτική ευθύνη.

Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι αν γονατίσουν οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία, θα καταρρεύσουν οριστικά όχι μόνο οι δομές της αλλά και το όραμα που συμπυκνώνεται στις λέξεις «υγεία δημόσιο αγαθό-κοινωνικό δικαίωμα».

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, σαν ελάχιστο δείγμα συνεννόησης και δημοκρατικής αντίληψης, να καταργήσει άμεσα το στρατιωτικό καθεστώς των διοικητικών εντολών και να απομακρύνει άμεσα τον έκπτωτο στην συνείδηση των εργαζομένων διοικητή του νοσοκομείου.

Διεκδικούμε άμεσα γενναία ενίσχυση σε προσωπικό και σε κονδύλια προκειμένου να διασφαλιστεί η πραγματική λειτουργία του νοσοκομείου και των Κ.Υ. Στηρίζουμε τον αγώνα των 65 συμβασιούχων της ΥΠΕ Κρήτης για μονιμοποίηση.

Αποφασίζουμε στάση εργασίας την Πέμπτη 15 Οκτώβρη τις ώρες 10 π.μ. ως 1 μ.μ. και συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου. Καλούμε τους κατοίκους, τις συλλογικότητες, τους φορείς και την πολιτική ηγεσία να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια