default-image

Διακόπτουν την εκπαίδευση Σύριων ανταρτών οι ΗΠΑ

Κόσμος
Διακόπτουν την εκπαίδευση Σύριων ανταρτών οι ΗΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σκοπεύει να «παγώσει» το αποτυχημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού Σύριων ανταρτών που πολεμούν μέλη του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Αντ' αυτού θα παρέχει περιορισμένο εξοπλισμό σε συγκεκριμένα άτομα και θα παρέχει εναέρια στήριξη σε ομάδες της αντιπολίτευσης που θα έχουν περάσει από έλεγχο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η υφυπουργός Άμυνας Κριστίν Ουόρμουθ, μιλώντας από το Λευκό Οίκο, το Πεντάγωνο θα παρέχει «βασικά είδη εξοπλισμού» σε ηγέτες ομάδων ανταρτών και όχι όπλα υψηλής τεχνολογίας, όπως αντιαρματικές ρουκέτες ή φορητά αντιαεροπορικά συστήματα.

Η Ουόρμουθ υπερασπίστηκε το ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι μόλις μερικές δεκάδες αντάρτες εκπαιδεύτηκαν στη διάρκειά του, αριθμός πολύ μικρότερος από τον στόχο των 5.400 ανταρτών.

«Δε θεωρώ καθόλου ότι τίθεται ζήτημα κακής εκτέλεσης», είπε η υφυπουργός Άμυνας, σημειώνοντας ότι ήταν μια περίπλοκη επιχείρηση.

Νωρίτερα υπήρξαν πληροφορίες ότι το αμερικανικό πρόγραμμα θα τελείωνε υπό την παρούσα μορφή του, με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ να δηλώνει ότι δεν ήταν ικανοποιημένος από τα πρώτα αποτελέσματα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως το πρόγραμμα πνέει τα λοίσθια: «Είμαι ο πρώτος που θα παραδεχθεί πως δε λειτούργησε όπως έπρεπε» δήλωσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News