default-image

Ως επείγον και σε πολλά άρθρα το ν/σ με τα προαπαιτούμενα

Ελλάδα
Ως επείγον και σε πολλά άρθρα το ν/σ με τα προαπαιτούμενα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τη διαδικασία του «επείγοντος» και όχι του «κατεπείγοντος» θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα το νομοσχέδιο, προκειμένου να γίνει ολοκληρωμένος διάλογος, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Ωστόσο πυρετός διεργασιών διακατέχει την κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσουν την υποδόση των 2 δισ. ευρώ, καθώς στόχος είναι να συζητηθεί στη Βουλή ως επείγον σε τρεις συνεδριάσεις στις επιτροπές και τρεις στην Ολομέλεια, ενώ όλα δείχνουν ότι θα αποτελείται από περισσότερα του ενός άρθρα, μετά και τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν.

Το νομοσχέδιο θα λάβει την τελική μορφή του μέσα στο σαββατοκύριακο, ενώ τα ενημερωτικά σημειώματα συγκεντρώνονται από το γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου.

Παρά τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, δεν αποκλείεται η ψήφιση του νομοσχεδίου να παραταθεί τελικά και από τις 15 Οκτωβρίου να μετατεθεί έως τις 17 Οκτωβρίου, εξέλιξη με την οποία φέρονται να συμφώνησαν και οι δανειστές, παραχωρώντας αυτή την 48ωρη πίστωση χρόνου.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, «πρόθεση της κυβέρνησης είναι, τηρουμένων των προθεσμιών, να μην επαναληφθούν οι ασφυκτικές προθεσμίες που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν κατά τη συζήτηση και ψήφιση προηγουμένων νομοθετημάτων».

Την επιλογή αυτή της κυβέρνησης επιβεβαίωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, που κατόπιν των προηγούμενων δηλώσεών της ότι «ένας νόμος δε σημαίνει κατ' ανάγκη ένα άρθρο» επανήλθε την Παρασκευή επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει ολοκληρωμένος διάλογος.

Τη σημασία τουλάχιστον το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης να μην έρθει στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τόνισε και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. «Του ζήτησα να μεταφέρει στην κυβέρνηση ότι η Νέα Δημοκρατία θα επιθυμούσε - και πιστεύει ότι έτσι πρέπει να λειτουργήσει η Βουλή - τουλάχιστον το πρώτο νομοσχέδιο να μην είναι κατεπείγον, να μην είναι ένα άρθρο και να υπάρχει η άνεση να το συζητήσουμε», σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης, σύμφωνα με το in.gr.

Πάντως, η αναγκαιότητα αυτό το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων να ψηφιστεί έγκαιρα μέσα στην άλλη εβδομάδα έχει τονιστεί από όλες τις πλευρές. Όχι μόνο γιατί θα αποτελέσει σημαντικό δείγμα αξιοπιστίας της νέας κυβέρνησης και θα απελευθερώσει τα 2 δισ. ευρώ, αλλά και γιατί αποτελεί όρο προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για το δεύτερο - πιο επώδυνο - πακέτο μέτρων που σχετίζεται με την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, αλλά και την έναρξη της αξιολόγησης και κατ' επέκταση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News