Ειδήσεις

Ξεκινά το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 - Ποιοι ωφελούνται

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει με την υλοποίηση τεσσάρων προγραμμάτων όπως επιβεβαίωσε ο αρμόδιος υφυπουργός για το ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Από τα 350 εκατ. ευρώ που θα δοθούν μέσω αυτών, θα ωφεληθούν περισσότερες από 5.000 νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις, καθώς επίσης και 2.800 πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ενίσχυσης της αυτοαπασχόλησης.

Αναλυτικότερα, τα προγράμματα με τα οποία ξεκινά το νέο ΕΣΠΑ είναι:

* Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Μέσω της δράσης αυτής θα χρηματοδοτηθούν άνεργοι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης άνω των 25 ετών.

Τα επιχειρηματικά σχέδια που θα υποβληθούν θα επιχορηγούνται κατά 100% για δαπάνες από 5.000 έως 25.000 ευρώ και οι ενισχυόμενες δαπάνες θα αφορούν την υποστήριξη των πτυχιούχων στην άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος για δύο έτη με την κάλυψη συγκεκριμένων δαπανών.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος αυτού είναι 50 εκατ. ευρώ).

* Ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων

Δεύτερη δράση είναι η ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ώστε να βελτιωθεί η θέση τους στην αγορά του τουριστικού κλάδου.

Οι επιχειρήσεις που θα ενισχυθούν είναι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός είναι από 30.000 έως 300.000 ευρώ.

Τα επενδυτικά σχέδια που θα υποβληθούν θα πρέπει να σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό της υποδομής των μονάδων και τη λειτουργία τους μέσω της ανάπτυξης νέων υπηρεσιών.

Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων θα μπορεί να είναι μέχρι 18 μήνες.

* Νεοφυής Επιχειρηματικότητα

Η τρίτη δράση ("Νεοφυής Επιχειρηματικότητα") στοχεύει στη δημιουργία πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας.

Οι τομείς που θα επιδοτηθούν είναι αυτοί της Έρευνας, της Καινοτομίας και Τεχνολογίας-Πληροφορικής, της Αγροδιατροφής, της Εξοικονόμησης Ενέργειας και άλλοι τομείς.

Μέσω της δράσης ενισχύονται επιχειρηματικά σχέδια για την ίδρυση και λειτουργία νέας επιχείρησης για τα επόμενα δύο έτη.

Δαπάνες που θα ενισχυθούν θα είναι η προμήθεια επαγγελματικού εξοπλισμού, το λειτουργικό κόστος, δαπάνες για προβολή και δικτύωση, κόστος μισθωτής εργασίας (στην περίπτωση πρόσληψης υπαλλήλου), αμοιβές τρίτων και γενικός εξοπλισμός.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός για κάθε επενδυτικό σχέδιο είναι συνολικού κόστους ως 50.000 €, με επιχορήγηση έως 100%. Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι 120.000.000€.

* Επιχειρηματική οργάνωση και λειτουργία ΜμΕ

Η τέταρτη δράση αφορά στην αναβάθμιση του επιπέδου επιχειρηματικής οργάνωσης και λειτουργίας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στους οκτώ στρατηγικούς τομείς της χώρας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 50.000 ευρώ, ενώ θα επιχορηγηθούν σχέδια με προϋπολογισμό από 20.000 € έως 300.000 € με οριζόντιο ποσοστό ενίσχυσης (επιδότησης) 50% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια