default-image

Στα 30 δισ. ευρώ τα πραγματικά χρέη στο Ασφαλιστικό

Οικονομία
Στα 30 δισ. ευρώ τα πραγματικά χρέη στο Ασφαλιστικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το... 75% των ετήσιων δαπανών του συστήματος ασφάλισης, περίθαλψης και πρόνοιας αγγίζουν τα πάσης φύσεως χρέη των οργανισμών του.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το capital.gr, σε σχεδόν 30 δισ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη των ταμείων προς τους ασφαλισμένους, των ασφαλισμένων προς ταμεία, αλλά και των ταμείων προς τα... άλλα ταμεία και προς το κράτος.

Οι δαπάνες συνολικά για την ασφάλιση αγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ τα 31,5 δισ. ευρώ εξ αυτών αφορούν την καταβολή συντάξεων.

Πιο αναλυτικά, η "ανατομία" των χρεών του Ασφαλιστικό έχει στις γενικές γραμμές της ως εξής:

1. "Χρέη" 2,5 δισ. ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων προς... άλλα ταμεία αλλά και το κράτος

-Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2016 που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα εκτιμά το έλλειμμα των ασφαλιστικών Οργανισμών στο 1,5 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα αυτό καλύπτεται προσωρινά με εσωτερικό δανεισμό μεταξύ των ταμείων, ρέπος και έκτακτη κρατική χρηματοδότηση.

-Τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ)  1 δισ. ευρώ. Το χρέος αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα Ταμεία τα οποία εισπράττουν εισφορές υπέρ επικουρικού κλάδου καθυστερούν να τις αποδώσουν στο ΕΤΕΑ.

2. Έως 14 δισ. ευρώ χρωστούν τα ασφαλιστικά ταμεία προς τους ασφαλισμένους

-Τα Ταμεία χρωστούν 1,5 δισ. ευρώστον ΕΟΠΥΥ από τις εισφορές υγείας που επιβάλλονται στους μισθούς των ασφαλισμένων εργαζομένων.

-Τα Ταμεία, επίσης, δεν έχουν ικανοποιήσει τουλάχιστον 302.296 αιτήσεις συνταξιοδότησης και εφάπαξ, οι οποίες - χωρίς τα αναδρομικά - θα επιβάρυναν κατά 2,3 δισ. ευρώ το Ασφαλιστικό σε ετήσια βάση (χωρίς να περιλαμβάνονται οι αναδρομικές συντάξεις) Τα κονδύλια αυτά δεν εγγράφονται στο ταμειακό έλλειμμα των Ταμείων, αλλά αποτελούν "βεβαιωμένες" υποχρεώσεις τους.

-Αν εφαρμοζόταν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τις οποίες ήταν αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις μετά το 2012 (κατάργηση 13ης -14ης σύνταξης, μείωση επικουρικών συντάξεων) θα έπρεπε να αποδοθούν 2,4 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους και μάλιστα με "ισοδύναμα" μέτρα από όλο το φάσμα του συστήματος ασφάλισης-περίθαλψης.

-Ο ΕΟΠΥΥ χρωστά 7,5 δισ. ευρώ σε προμηθευτές υγείας, ασφαλισμένους και φορείς της γενικής κυβέρνησης.

3. Χρέη 13,5 δισ. ευρώ ασφαλισμένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία

-Το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών έχει στο μητρώο του "εγγράψει" οφειλές 13,5 δισ. ευρώ που προέρχονται από εργοδότες που ασφαλίζουν στο ΙΚΑ και αυτασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ.

Με βάση τη ρύθμιση των 100 δόσεων τα περίπου 6,1 δισ. ευρώ εξ αυτών είχε μέχρι πρότινος ρυθμιστεί. Ωστόσο η αναθεώρηση της σχετικής ρύθμισης από την 1η Νοεμβρίου απειλεί με έξοδο από το ασφαλιστικό σύστημα έως 350.000 οφειλέτες που είχαν ρυθμίσει τα χρέη του προς το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News