default-image

Τόμσεν: "Το ΔΝΤ απαιτεί γενναία ελάφρυνση του χρέους"

Οικονομία
Τόμσεν: "Το ΔΝΤ απαιτεί γενναία ελάφρυνση του χρέους"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος αν προηγουμένως η Ευρώπη δεν προχωρήσει σε μία γενναία ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας», ξεκαθάρισε εκ νέου ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο εμμέσως στον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, που νωρίτερα είχε υποστηρίξει πως το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται και πάλι σε τροχιά, ενώ είχε εκτιμήσει πως «δεν αναμένεται να υπάρχει πρόβλημα με τη διαχείριση του χρέους».

Ο Πόουλ Τόμσεν δήλωσε από τη Λίμα του Περού, όπου διεξάγεται η ετήσια συνόδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ότι δεν ξεκίνησε καν η λεπτομερής συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους και τόνισε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, επαναλαμβάνοντας με ακρίβεια τις θέσεις του Ταμείου, όπως αυτές εκφράστηκαν τον περασμένο Ιούλιο.

«Θεωρούμε πως το ελληνικό χρέος θα κορυφωθεί σε σημείο υψηλότερο του 200% του ΑΕΠ και είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο. Θεωρούμε πως η Ελλάδα δε θα μπορεί να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση του χρέους χωρίς την ελάφρυνσή του», τόνισε.

«Είδα όντως δηλώσεις από διαφόρους Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά η συζήτηση δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Δεν μπορώ να σχολιάσω κάποιες λεπτομέρειες που οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν στο μυαλό τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν το ΔΝΤ θα λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ένα αξιόπιστο πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Mega Μιχάλης Ιγνατίου, είναι βέβαιο πως το ΔΝΤ επιμένει στην πραγματοποίηση μεγάλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αυτό αναμένεται να τονίσει την Κυριακή η Κριστίν Λαγκάρντ στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον οποίο θα συναντηθεί στην πρωτεύουσα του Περού: ότι το ΔΝΤ θα λάβει μέρος στη χρηματοδότηση εάν οι μεταρρυθμίσεις συνοδεύονται από αναδιάρθρωση του χρέους.

Όπως προκύπτει από τις σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Τόμσεν πιστεύει ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο χρέος της μόνον με μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική προσαρμογή».

«Απαιτείται ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους, που θα γίνει ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες», τόνισε χαρακτηριστικά και στο σημείο αυτό υπογράμμισε τα εξής: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι εάν η Ευρώπη θέλει να παράσχει ελάφρυνση επεκτείνοντας την περίοδο χάριτος και την περίοδο αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, εμείς από την πλευρά μας μπορούμε να δούμε ως λύση μόνον μια εξαιρετικά μεγάλη επέκταση τόσο της περιόδου χάριτος όσο και της περιόδου αποπληρωμής των δανείων σε σχέση με το πού βρισκόμαστε σήμερα. Αυτή η συζήτηση ωστόσο θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ πιστεύει ότι το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στο οποίο συμφώνησε η Ελλάδα τον Αύγουστο είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Θα επαναφέρει, είπε, σε τροχιά το πρόγραμμα προσαρμογής.

Όμως, ο κ. Τόμσεν θεωρεί ότι «εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα ακόμη» και μίλησε για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τις αλλαγές στο δημοσιονομικό τομέα. «Αυτή η συζήτηση είναι σε εξέλιξη. Καλωσορίζω τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα», σημείωσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News