default-image

Απορρίφθηκε η μελέτη του τμήματος ΝΟΑΚ Ιεράπετρα-Φέρμα

Κρήτη
Απορρίφθηκε η μελέτη του τμήματος ΝΟΑΚ Ιεράπετρα-Φέρμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ομόφωνα απέρριψε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας τη μελέτη του τμήματος του Ν.Ο.Α.Κ από την Ιεράπετρα έως τα Φέρμα, μήκους περίπου 9 χιλιομέτρων.

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο εκφράστηκε η βούληση όλων των δημοτικών παρατάξεων, αφενός για την ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης μεγάλων αναπτυξιακών έργων, στα πλαίσια όμως μιας αναπτυξιακής πολιτικής, η οποία θα σέβεται τις υφιστάμενες τουριστικές δομές, τη χωροταξική λειτουργία και την ισχυρή βούληση της κοινωνίας για ουσιαστική ανάπτυξη, η οποία θα αναβαθμίζει τον τόπο, και αφετέρου δε θα τον καταστρέφει.

Στο πλαίσιο αυτό ομόφωνα αποφασίστηκε η απόρριψη της υφιστάμενης μελέτης Ν.Ο.Α.Κ. νομού Λασιθίου του τμήματος Ιεράπετρας-Φερμών και προτάθηκε ο επανασχεδιασμός του έργου στα πλαίσια που σαφώς ορίστηκαν κατά τη συνεδρίαση.

Στην ίδια συνεδρίαση ψηφίστηκε ο κανονισμός λειτουργίας των κοιμητηρίων του Δήμου Ιεράπετρας και η λειτουργία των παιδικών χαρών.

Ψηφίστηκε επίσης ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) με τον οποίο οργανώνεται η λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια που δημιουργεί η υποστελέχωση, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών οι οποίες συνεχίζονται δριμύτερες.

Αναφορικά με τη λειτουργία των παιδικών χαρών του Δήμου Ιεράπετρας, την τρέχουσα περίοδο, όπως αναφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ξεκινά η διαδικασία πιστοποίησης των παιδικών χαρών. Κατά τη συνεδρίαση με σαφήνεια εκφράστηκε η βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου και του δημάρχου «καμία παιδική χαρά να μην κλείσει» αλλά να γίνει η μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ιεραρχώντας τις απαιτήσεις κάθε παιδικής χαράς, ώστε σε βάθος χρόνου όλες να αποδοθούν με ασφάλεια για χρήση στα παιδιά.

Παρουσιάστηκε η ειδική περιβαλλοντική μελέτη για τη Χρυσή

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Ιεράπετρας, παρουσιάστηκε η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας για τη νήσο Χρυσή.

Παρουσία του δημάρχου Ιεράπετρας και προέδρου της Επιτροπής Διαβούλευσης, κ. Θεοδόση Καλαντζάκη, παρουσιάστηκε από το βιολόγο, ερευνητή, ορνιθολόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Μιχάλη Δρετάκη, η ειδική περιβαλλοντική μελέτη που εκπονήθηκε για τη νήσο Χρυσή και το Μικρονήσι.

Με απώτερο σκοπό την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης, του οικοτόπου και των φυσικών πόρων μιας περιοχής,  που διακρίνεται για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική και γεωμορφολογική σημασία, όπως αυτή παρουσιάστηκε, χαρακτηρίζονται και οριοθετούνται περιοχές και ζώνες προστασίας, αναφέρονται χρήσεις, δραστηριότητες, μέτρα, όροι και περιορισμοί προστασίας και διαχείρισης, ενώ ιδιαίτερος λόγος γίνεται για την ίδρυση φορέα Διαχείρισης της νήσου Χρυσής και της νησίδας Μικρονήσι.  

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θ. Καλαντζάκης, για άλλη μια φορά, επισήμανε τη σπουδαιότητα της νήσου Χρυσής και την αναγκαιότητα να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να μπορέσουν να διαφυλαχθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που την ξεχωρίζουν.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την ανάγκη δημιουργίας υποδομών για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, αλλά και για τη δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης, στον οποίο, όπως ανέφερε, «ο Δήμος θα πρέπει να έχει κυρίαρχο ρόλο, ενώ θα πρέπει να επίσης να μετέχουν σύλλογοι και φορείς της περιοχής».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις διαφωνίες που υπάρχουν για σημεία της μελέτης από άλλες υπηρεσίες, όπως π.χ. τη Διεύθυνση Δασών, καθώς και στη δυνατότητα φορείς-μέλη της επιτροπής διαβούλευσης, να καταθέσουν εγγράφως τις προτάσεις τους, ώστε να καταγραφούν προκειμένου να συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News