Ειδήσεις

Παρών ο Τσίπρας στον "Παρμενίωνα 2015" στην Αλεξανδρούπολη

Παρών στην τελική φάση της στρατιωτικής άσκησης «Παρμενίων 2015» ήταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνοδευόταν από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο στην Αλεξανδρούπολη.

Ο πρωθυπουργός μετέβη στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί στο Πεδίο Ασκήσεων, όπου διεξήχθη η στρατιωτική άσκηση «Παρμενίων 2015».

Αφού παρακολούθησε την τελική φάση της άσκησης, ο Αλέξης Τσίπρας φόρεσε το δερμάτινο μπουφάν της Αεροπορίας και τα απαραίτητα ακουστικά, πήρε θέση στο κόκπιτ του C-130 και ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας του.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τη δυνατότητα να βρεθεί στο πιλοτήριο του C-130, μιας και είχε δοκιμάσει τον περασμένο Μάιο την εμπειρία μιας πτήσης με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, με το οποίο πέταξε ο ίδιος και η ελληνική αντιπροσωπεία στη Ρίγα της Λετονίας, καθώς τα πρωθυπουργικά αεροσκάφη είχαν καθηλωθεί στο έδαφος για συντήρηση.

Σε δηλώσεις προχώρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας πως «τα σύνορά μας είναι ασφαλή» και εμφανίστηκε «απόλυτα ικανοποιημένος» και «εντυπωσιασμένος από την ετοιμότητα του συνόλου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

«Εντυπωσιάστηκα καθότι πρώτη φορά είχα την ευκαιρία και τη χαρά να παρακολουθήσω τέτοιας κλίμακας στρατιωτική άσκηση. Ο όγκος και η ακρίβεια των πυρών, ο ρεαλισμός στη διεξαγωγή της άσκησης, αλλά και η ασφάλεια, ο συντονισμός των τμημάτων που έλαβαν μέρος, δείχνουν ότι στις Ένοπλες Δυνάμεις γίνεται πραγματικά εξαιρετική δουλειά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η χώρα μας δεν βρίσκεται σε πόλεμο. Τα σύνορά μας είναι ασφαλή. Το εγγυάστε άλλωστε εσείς, οι Ένοπλες Δυνάμεις. Ωστόσο, η πατρίδα μας βρίσκεται στο μέσο -θα έλεγε κανείς- ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η κατάσταση στην Ουκρανία, νοτιοανατολικά στη Συρία, νοτιοδυτικά στη Λιβύη, είναι μια κατάσταση έντασης, ένα τρίγωνο έντασης τριγύρω μας, του οποίου είμαστε στη μέση. Διευρύνουν αυτές οι εντάσεις τον κύκλο και την υφή σύνθετων προκλήσεων που έχουμε ως χώρα να αντιμετωπίσουμε».

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στο θέμα των προσφύγων και σημείωσε: «Η προσφυγική κρίση, αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα για ολόκληρη την Ευρώπη ως σύνολο και για όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, κάθε μία ξεχωριστά. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που λόγω γεωγραφίας και εγγύτητας με τις εμπόλεμες περιοχές, η χώρα μας το αντιμετωπίζει εντονότερα από άλλες χώρες.

Χιλιάδες οικογένειες παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, εμείς ως Έλληνες τα έχουμε περάσει αυτά, τα καταλαβαίνουμε, γι' αυτό και είμαστε αλληλέγγυοι σε αυτούς τους ανθρώπους που φεύγουν από τον πόλεμο και προσπαθούμε για το καλύτερο. Και ζητάμε και από τους γείτονές μας να πράξουν το ίδιο. Το προσφυγικό ζήτημα, ο πόνος και η δυστυχία των ανθρώπων δεν μπορούν να αποτελούν εργαλεία για την προώθηση ιδιοτελών εθνικών συμφερόντων για καμία χώρα»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχωρούν στον εκσυγχρονισμό ολόκληρου του πλέγματος της εθνικής άμυνας και επισήμανε: «Όπως καλά γνωρίζετε κάθε βλήμα, κάθε σφαίρα, κάθε σταγόνα καυσίμου που χρησιμοποιήθηκε σήμερα σε αυτή εδώ την άσκηση, έχει πληρωθεί με θυσίες από το υστέρημα του ελληνικού λαού. Και οι Ελληνίδες και οι Έλληνες καταβάλλουν αυτό το κόστος αγόγγυστα διότι γνωρίζουν, διότι έχουν εμπιστοσύνη σε εσάς. Ο χώρος της εθνικής άμυνας, ειδικά τα εξοπλιστικά, αποτέλεσαν δυστυχώς στο παρελθόν εκτροφείο σκανδάλων και κατασπατάλησης πολύτιμων πόρων. Παράλληλα, χάθηκαν ευκαιρίες για την καλύτερη θωράκιση της χώρας, αλλά και για την ανάπτυξη μιας υγιούς αμυντικής βιομηχανίας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως όλα αυτά σήμερα αποτελούν παρελθόν. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχωρούν με γοργά βήματα στον εκ βάθρων εκσυγχρονισμό ολόκληρου του πλέγματος της εθνικής άμυνας. Από τα ζητήματα που αφορούν το προσωπικό, θέματα μισθολογικά, βαθμολογικής εξέλιξης, διαβίωσης των στελεχών και των οικογενειών σας, μέχρι τα εξοπλιστικά, τη διαφάνεια, την αμυντική βιομηχανία».

Απευθυνόμενος στα μέλη, στελέχη και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στα μισθολογικά, βαθμολογικά και άλλα ζητήματα που τους απασχολούν και υπογράμμισε: «Έχω και εγώ και ο υπουργός- απόλυτη συναίσθηση των ειδικών προβλημάτων που αντιμετωπίζετε. Από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησής μας, άλλωστε, ήταν η άμεση χορήγηση των προβλεπομένων ημερών εκτός έδρας του νομού Έβρου και των νησιών του Αιγαίου. Αυτό έγινε πραγματικότητα και προχωράμε άμεσα και στο επίδομα παραμεθορίου.

Καταλαβαίνω, βέβαια, ότι αυτό δεν αρκεί. Γνωρίζουμε και δεσμευόμαστε από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ξέρετε τις δυσκολίες. Γνωρίζετε ότι όλοι μας δίνουμε μια μάχη για να βγει η χώρα από την πολυετή κρίση, να ανακτήσουμε βγαίνοντας από αυτή τη μέγγενη της επιτροπείας εν συνόλω την κυριαρχία μας. Αυτό απαιτεί θυσίες αλλά οι θυσίες πρέπει να έχουν στόχο και να πιάνουν τόπο.

Ξέρετε λοιπόν τις δυσκολίες, ξέρετε ότι δεν μπορούν να γίνουν όλα στο άμεσο μέλλον αλλά σας διαβεβαιώνω ότι είναι στις προτεραιότητές μας να γίνουν στο ορατό μέλλον. Αποτελεί άλλωστε υποχρέωση της Πολιτείας να μεριμνά και να εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για το προσωπικό που εγγυάται την ασφάλεια και τη θωράκιση της πατρίδας μας.

Σήμερα, μάλιστα, στις συνθήκες της κρίσης, εκτός από το κύριο καθήκον της άμυνας της χώρας, αποκτά και ιδιαίτερη βαρύτητα η κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων και χαίρομαι ιδιαίτερα που η πολιτική ηγεσία έχει πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της αυτές τις δράσεις».

«Θα επιστρέψω σήμερα στην Αθήνα απόλυτα ικανοποιημένος, ως πρωθυπουργός της χώρας, αλλά και υπερήφανος ως Έλληνας, για τη δουλειά που κάνετε στις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας παρ' όλες τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε» είπε ο πρωθυπουργός.

Επιπρόσθετα ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε: «Αθόρυβα, χωρίς κομπασμούς, χωρίς υπερβολές, με καλή οργάνωση, με επαγγελματισμό και συναίσθηση της αποστολής σας, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ανταποκρίνεστε άριστα στην αποστολή που σας έχει αναθέσει η Πολιτεία. Λένε κάποιοι ότι εδώ που βρισκόμαστε σήμερα -χαριτολογώντας πολλές φορές- ότι βρισκόμαστε στην πινέζα του χάρτη.

Είναι όμως ξέρετε αυτή η πινέζα που κρατάει τον χάρτη στη θέση του. Αν δεν υπήρχε, δεν θα ήταν ο χάρτης ποτέ στη θέση του. Οι σύγχρονες Θερμοπύλες που φυλάττε, μια περιοχή που έχει τη στήριξή μας ολόπλευρα, και εσείς εδώ με την παρουσία σας διασφαλίζετε ότι ο χάρτης θα μείνει πάντα σταθερός, η πατρίδα μας ακέραια και προφυλαγμένη από κάθε κίνδυνο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια