default-image

Συλλαλητήριο στο Ηράκλειο: "Εμπόριο υπέρ των ανθρώπων"

Κρήτη
Συλλαλητήριο στο Ηράκλειο: "Εμπόριο υπέρ των ανθρώπων"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κοινή δράση καλούν ολόκληρη την κοινωνία, μαζικοί και δραστήριοι φορείς του Ηρακλείου, που διοργανώνουν συλλαλητήριο για αύριο Σάββατο με ώρα έναρξης τις 11:30 το πρωί και αφετηρία την πλατεία των Λιονταριών, εναντίον των διεθνών εμπορικών συμφωνιών και με βασικό σύνθημα "Εμπόριο υπέρ των ανθρώπων, όχι των εταιρειών". Συγκεκριμένα, οι φορείς λένε "στοπ" στις ΤΤΙΡ, CETA, TiSA και ΤΡΡ!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, πρόκειται για διεθνείς μυστικές συμφωνίες, τονίζοντας ότι θα πρέπει όλοι να ενημερωθούμε γι' αυτές, διότι μας αφορούν όλους. Πιο αναλυτικά, η ΤΤΙΡ είναι η συμφωνία για το εμπόριο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. Η CETA είναι η συμφωνία για το εμπόριο μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά. Η TiSA είναι εμπορική συμφωνία για την Ανταλλαγή Υπηρεσιών. Και η TPP είναι συμφωνία για το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ, Ιαπωνίας και 10 χωρών του Ειρηνικού.

«Εμείς, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συνδικάτα, αγρότες και απλοί μαχητές από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού δηλώνουμε την αντίθεσή μας στις TTIP, CETA, TiSA και TPP. Αυτές οι φριχτές εμπορικές συμφωνίες απειλούν τη δημοκρατία μας, τον τομέα των δημόσιων υπηρεσιών, τα κοινωνικά & περιβαλλοντικά πρότυπα, και θέτουν σε κίνδυνο τη μικρής κλίμακας ποιοτική γεωργία, τα διατροφικά και φαρμακευτικά πρότυπα, την απαραίτητη ενεργειακή μετάβαση και το δικαίωμα και δυνατότητά μας να αναμορφώσουμε την κοινωνία προς το καλύτερο. Οι δικαιούχοι αυτών των συμφωνιών είναι οι μεγάλες εταιρείες που τις έχουν σχεδιάσει και προωθήσει, δεν είναι οι πολίτες», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία

Αξίζει να αναφέρουμε, εξάλλου, ότι το κίνημα στην Ευρώπη κατά της TTIP και CETA έχει αυξηθεί μαζικά κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στις 6 Οκτωβρίου, η πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών ενάντια στην TTIP και CETA ολοκλήρωσε το έτος με πάνω από 3,3 εκατομμύρια υπογράφοντες! «Για να γιορτάσουμε αυτήν την επιτυχία και για να ενισχύσουμε τα αιτήματά μας, εμείς θα κατέβουμε στους δρόμους στις 10 Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες θα διαδηλώσουν απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ευρώπη, και θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες με σκοπό να μπλοκάρουν τον Οκτώβριο την 15η Ευρωπαϊκή Σύνοδο, και να πουν ΟΧΙ στη λιτότητα, στη φτώχια και στην TTIP».

Το ψήφισμα Ηρακλείου υπογράφουν μέχρι στιγμής η Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA, το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «ΟικοΚρήτη», το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα Κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ, Ομάδα Ηρακλείου, η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, ο Κοινός Τόπος, η Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τα Κοινά, το Κοινωνικό Ιατρείο Ηρακλείου, τo ΠΕΛΙΤΙ-Εναλλακτική Κοινότητα, η Τοπική Ομάδα Ηρακλείου και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών.

Παρόντες οι «Ενεργοί Πολίτες Ηρακλείου»

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης, «οι «Ενεργοί Πολίτες Ηρακλείου», με χθεσινή απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής, στηρίζει τις δράσεις ενάντια στις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες TTIP, CETA, TiSA και TTP, συνυπογράφει το κάλεσμα και καλεί τα μέλη, τους φίλους και κάθε πολίτη να συμμετάσχουν στη δράση που οργανώνεται στο Ηράκλειο το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015, στις 11:30 π.μ., μπροστά στη Λότζια, στα Λιοντάρια».

Είναι εμπορικές συμφωνίες που γίνονται εν κρυπτώ και αποτελούν άμεση απειλή για την ίδια τη Δημοκρατία, θέτουν δε σε κίνδυνο την μικρής κλίμακας ποιοτική γεωργία, τα διατροφικά και φαρμακευτικά μας πρότυπα.

Ο αγώνας ενάντια στις ληστρικές συμφωνίες θα έχει διάρκεια και θα είναι πολύμορφος. με υπογραφές πολιτών, ψηφίσματα, διαδηλώσεις, παρεμβάσεις στα κόμματα, στην Αυτοδιοίκηση, στα σωματεία κ.λπ.

Πρέπει να γίνει αγώνας όλων μας»

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News