Ειδήσεις

Στη Σουηδία η πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων

Αναχώρησε το πρωί από την Ιταλία με προορισμό τη Σουηδία η πρώτη ομάδα προσφύγων που μεταφέρεται από μια χώρα μέλος της Ε.Ε. σε μια άλλη στο πλαίσιο του προγράμματος ανακατανομής των προσφύγων.

Οι 19 άνδρες και γυναίκες από την Ερυθραία ανέβηκαν σε ιταλικό αεροπλάνο αφού έσφιξαν το χέρι του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο και του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Οι πρόσφυγες αυτοί από την Ερυθραία είναι οι πρώτοι από τις συνολικά 160.000 που αναμένεται να επωφεληθούν από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης στους κόλπους της Ε.Ε.

Χθες Πέμπτη, τα 28 κράτη μέλη σχημάτισαν ένα κοινό μέτωπο για την πιο συστηματική επιστροφή των οικονομικών μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.

Αυτοί που «δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας θα πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους» δήλωσε ο Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Άσελμπορν.

Οι 28 υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. δεσμεύτηκαν χθες στο Λουξεμβούργο να λάβουν μέτρα για την «πολιτική της επιστροφής» των παράνομων οικονομικών μεταναστών από την Αφρική ή το Πακιστάν, που έχουν έρθει στην Ευρώπη αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.

Το 2014 μόνον το 39% των παράτυπων μεταναστών από αυτούς που βάσει των κανονισμών θα έπρεπε να εγκαταλείψουν την ΕΕ έφυγαν στην πραγματικότητα.

Ο υπουργός εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ ανέφερε, «Μπορούμε να δεχθούμε και να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που χρήζουν προστασίας, μόνον αν αυτοί που δεν χρήζουν (προστασίας) δεν έρχονται ή στέλνονται γρήγορα πίσω».

Το θέμα αυτό θα αποτελέσει το κεντρικό θέμα της συνόδου κορυφής μεταξύ της ΕΕ και αφρικανικών χωρών που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και στις 12 Νοεμβρίου στην Βαλέτα, στη Μάλτα.

Σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται εξάλλου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να υιοθετήσει μια απόφαση που θα επιτρέπει στην ΕΕ τις νηοψίες στην ανοιχτή θάλασσα πλοίων με μετανάστες οι οποίοι επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη και προέρχονται από τη Λιβυή.

Επιπλέον, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ επανέλαβαν χθες τη θέλησή  τους να ενισχυθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

«Αν δεν καταφέρουμε να καταστεί πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων, υπάρχει ένας τεράστιος κίνδυνος η Σένγκεν να μην επιβιώσει» δήλωσε ο Άσελμπορν,που επισκέπτεται σήμερα μαζί με τον Έλληνα Επίτροπο την Ιταλία και μετά την Ελλάδα.

Οι δύο αξιωματούχοι θα επισκεφθούν τη Λαμπεντούζα στην Ιταλία, και μετά την Αθήνα για να διαπιστώσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τα κέντρα υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων και των μεταναστών.

Ωστόσο χτες, ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν εξέφρασε τις αμφιβολίες του αναφορικά με την πιθανότητα να ανοίξουν αυτά όπως προβλέπεται στα τέλη Νοεμβρίου, «Θα χρειαστούν πολύ περισσότερα μέσα και προσωπικό» εκτίμησε.

Χθες εξάλλου όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να ενισχυθεί και η Frontex, η υπηρεσία που είναι αρμόδια για την επίβλεψη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Η Frontex ζήτησε αυτήν την εβδομάδα από τους 28 να θέσουν στη διάθεσή της 775 επιπλέον μεθοριακούς φρουρούς για να «διαχειριστεί τις μεταναστευτικές πιέσεις». Η απάντηση στο αίτημά της θα δοθεί κατά τη νέα σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 15-16 Οκτωβρίου.

Τέλος η ΕΕ δεσμεύτηκε χθες το βράδυ να βοηθήσει περισσότερο τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων από τις οποίες διέρχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που ακολουθούν τον «δρόμο των Βαλκανίων»

Συνολικά 428.000 τον έχουν ακολουθήσει από την αρχή της χρονιάς, ενώ χθες σε ένα 24ωρο συνολικά 10.000 πρόσφυγες είχαν περάσει στην ΠΓΔΜ από την Ελλάδα, όπως εξάλλου και τις γειτονικές χώρες της Συρίας.

Σε αντιστάθμισμα οι Ευρωπαίοι περιμένουν κυρίως από τα Βαλκάνια «να συμβάλουν στην σταθεροποίηση της κατάστασης» και να διαδραματίσουν έναν ρόλο «φρένου στην μετακίνηση» των προσφύγων και των μεταναστών, εξήγησε ο Άσελμπορν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια