default-image

Ενημέρωση για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών

Κρήτη
Ενημέρωση για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοίνωση για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, καθώς εμφανίστηκε και στην Ελλάδα, προερχόμενη από την Τουρκία, προς ενημέρωση των πολιτών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα κυριότερα συμπτώματα στα ζώα είναι τα εξογκώματα, οζίδια που σταδιακά γίνονται πληγές, έλκη στους βλεννογόνους του στόματος, πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, διακοπή γαλακτοπαραγωγής, μεγάλη απώλεια βάρους, θάνατοι. Παράλληλα, σημειώνεται πως το νόσημα μεταδίδεται κυρίως με μύγες, κουνούπια, τσιμπούρια και λιγότερο άμεσα από ζώο σε ζώο ή με μολυσμένη τροφή, νερό και οχήματα.

Όπως αναφέρεται, σε περίπτωση που παρατηρηθεί οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα ειδοποιείται άμεσα ο δημόσιο κτηνίατρος της περιοχής. Εν τούτοις, υπογραμμίζεται πως η οζώδης δερματίτιδα δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Πιο αναλυτικά, η ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η οζώδης δερματίτιδα εμφανίστηκε στην Ελλάδα πρώτη φορά τον Αύγουστο, σε εκτροφές βοοειδών στην περιοχή του Έβρου, προερχόμενη από την Τουρκία. Οι δυο εστίες, με συνολικά 200 βοοειδή, στην περιοχή Φέρες της Π.Ε. Έβρου αποτελούν και το πρώτο περιστατικό της νόσου στην Ευρώπη. Η οζώδης δερματίτιδα δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία καθώς δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, αλλά πλήττει σημαντικά την κτηνοτροφία, ενώ παράλληλα εξαπλώνεται σε μεγάλη έκταση μέσω της διακίνησης και του εμπορίου των ευπαθών ζώων και των προϊόντων τους.

Η οζώδης δερματίτιδα είναι ιογενής νόσος των βοοειδών (συμπεριλαμβανομένων των ειδών βουβαλιών, βίσωνα, κ.τ.λ.), υποχρεωτικής δηλώσεως. Ο υπεύθυνος ιός ανήκει στην οικογένεια των ιών της ευλογιάς (Poxviridae), όπως του προβάτου. Η νόσος μεταδίδεται κυρίως με διάφορα είδη μύγας, τσιμπούρια, κουνούπια και σε μικρότερο βαθμό με άμεση επαφή, την τροφή ή το νερό και είναι η αιτία σοβαρότατων οικονομικών ζημιών στον τομέα της βοοτροφίας. Η διακίνηση ζώντων βοοειδών, σπέρματος και δερμάτων από μολυσμένα βοοειδή ενέχει τους υψηλότερους κινδύνους μετάδοσής της.

Τα συμπτώματα στα ζώα περιλαμβάνουν: υψηλό πυρετό, ρινίτιδα και επιπεφυκίτιδα με έντονο ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, υπερβολική σιελόρροια, αλλοιώσεις στους βλεννογόνους του στόματος, της μύτης και των ματιών που εξελκώνονται γρήγορα, εμφάνιση και σταδιακή αύξηση επώδυνων, σκληρών οζιδίων (έως 5 εκ.) κυρίως σε κεφαλή, αυχένα, μαστό και περίνεο, που στην αρχή γίνονται αντιληπτά έπειτα από ψηλάφηση, δημιουργία ελκών στις δερματικές αλλοιώσεις 1-2 εβδομάδων, διόγκωση λεμφαδένων, οιδήματα (πρηξίματα) στα πόδια και αδυναμία βάδισης, οίδημα στην λαμυρίδα (προγούλι), πνευμονία, μαστίτιδα, ορχίτιδα, τύφλωση.

Στις άμεσες και έμμεσες απώλειες από τη νόσο περιλαμβάνονται η απότομη πτώση της παραγωγής γάλακτος, η απώλεια βάρους του σώματος, αποβολές και  υπογονιμότητα στα θηλυκά ζώα, προσωρινή ή μόνιμη στειρότητα στους ταύρους, οι απώλειες χρηματοοικονομικών αποδόσεων λόγω της απαγόρευσης διακίνησης - εμπορίας ή εξαγωγής των ζώων και των προϊόντων ή υποπροϊόντων τους και οι υψηλές δαπάνες για τον εμβολιασμό των ζώων.

Για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης (Υ.Α. 258933/05.08.2008 ΦΕΚ 1662 Β΄ 2008 , Π.Δ. 1438/95 ΦΕΚ 88 Α΄ 1995, Οδηγία  92/119/ΕΟΚ) ), έχουν καθοριστεί ζώνες προστασίας και επίβλεψης γύρω από τις εστίες, εφαρμόζονται απολυμάνσεις, γίνεται υποχρεωτικά χρήση εντομοαπωθητικών κι εντομοκτόνων και εφαρμόζονται οι διατάξεις της εκτελεστικής απόφασης (ΕΕ) 2015/1500 που προβλέπει προσωρινά προστατευτικά μέτρα και απαγορεύει τη διακίνηση και αποστολή βοοειδών και του σπέρματός τους, καθώς και τη διάθεση στην αγορά ορισμένων προϊόντων ζωικής προέλευσης που προέρχονται από την Π.Ε. Έβρου. Μεταξύ των μέτρων που έχει λάβει το Τμήμα Κτην/κής Π.Ε. Έβρου περιλαμβάνεται η απαγόρευση εξόδου «μη εδώδιμων προϊόντων» βοοειδών, καθώς και ειδών χορτονομής που η συγκομιδή της έχει γίνει μετά τις 20-8-2015.

Για την προστασία τόσο της βοοτροφίας όσο και του τομέα μεταποίησης των προϊόντων ζωικής παραγωγής (γάλα, κρέας) ή επεξεργασίας υποπροϊόντων (π.χ. δέρματα) είναι πρωταρχικής σημασίας η όσο το δυνατόν ταχύτερη διάγνωση της νόσου και η καθολική θανάτωση των ζώων των πρώτων εστιών, με σκοπό να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση του νοσήματος στο εσωτερικό της χώρας. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται η άμεση ενημέρωση των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών εκ μέρους κτηνοτρόφων, μεταφορέων και εμπόρων ζώντων ζώων, καθώς και ιδιωτών κτηνιάτρων σε περίπτωση υποψίας της νόσου.

Τηλέφωνα επικοινωνίας με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της περιφέρειας Κρήτης:

Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρεια Κρήτης: 2810333255

Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Ηρακλείου: 2810331620

Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Λασιθίου: 2841340530

Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Ρεθύμνου: 2831343819

Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων: 2821346600»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News