Ειδήσεις

"Ζωντανεύει" ξανά το πάρκο στη Νέα Αλικαρνασσό

Ζωή και πάλι αναμένεται, μετά τα εκτενή ρεπορτάζ της "Νέα Κρήτη", να πάρει το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στη Νέα Αλικαρνασσό, που εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται σε παρακμή, αποτελώντας παράλληλα εστία μόλυνσης και "μαγνήτη" για κάθε επιτήδειο ή ναρκομανή.

«Αυτή τη στιγμή έχει τελειώσει η μελέτη συντήρησης του πάρκου, ενώ έχει νομιμοποιηθεί από την Πολεοδομία. Η επισκευή του ξεκινά το επόμενο διάστημα, αμέσως μετά την προκήρυξη των έργων», ανέφερε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ηρακλείου κ. Γιώργος Τσαγκαράκης, όπου πλέον εκεί ανήκει το πάρκο.

Τα έργα θα γίνουν κομμάτι-κομμάτι, αρχή γενομένης από την περίφραξη, για να «εξασφαλίσουμε τις υπόλοιπες εργασίες που θα ακολουθήσουν. Σκοπός μας είναι όσο πιο γρήγορα γίνεται να επαναλειτουργήσει το πάρκο. Δεν ξέρουμε τι προβλήματα θα συναντήσουμε, καθώς βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη», πρόσθεσε ο κ. Τσαγκαράκης.

Από πλευράς εξοπλισμού πάντως, όπως ο ίδιος υπογράμμισε, δεν υπάρχει τίποτα, παρά μόνο τέσσερα ολοκαίνουργια κινούμενα αμαξίδια, που παρέμεναν στις αποθήκες του Δήμου και δεν είχαν προλάβει να μεταφερθούν εκεί.

Η εγκατάλειψη

Το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής αποτελούσε σημαντικό εργαλείο στην εκπαίδευση για τη σωστή οδική συμπεριφορά. Η επισκεψιμότητά του ήταν πολύ μεγάλη, ενώ δεκάδες σχολεία παρέμεναν επί ώρες στους χώρους του, έκτασης 8 στρεμμάτων, μαθαίνοντας τα σήματα κυκλοφορίας.

Το έργο στην περιοχή, όπου βρίσκονταν άλλοτε τα σφαγεία της Αλικαρνασσού, και το οποίο κατασκευάστηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια, κοστίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, έγινε κυριολεκτικά έρμαιο της εγκατάλειψης και της φθοράς του χρόνου. Κατάντησε... ξέφραγο αμπέλι και δέχεται καθημερινά χτυπήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Από την είσοδό του και μόνο ο κάθε περαστικός μπορεί να αντικρύσει μεγάλες καταστροφές, δίχως καν να εισέλθει μέσα. Η μεγάλη σιδερένια πόρτα έχει κατεδαφιστεί και δίπλα ακριβώς η περίφραξη έχει όλη βγει από τη μια πλευρά. Τα μπάζα από το διπλανό οικόπεδο, που εναποθέτονται σίγουρα παράνομα, έχουν διασκορπιστεί και μέσα στο πάρκο.

Ο χρόνος και οι καιρικές συνθήκες σκούριασαν τα πάντα μέσα στο πάρκο και η εγκατάλειψη γκρέμισε από σήματα του ΚΟΚ μέχρι φρεάτια, κούνιες και κεραμίδια από το κιόσκι.

Η καταστροφή

Ο χώρος, σύγχρονων προδιαγραφών, που άλλοτε γίνονταν ασκήσεις προσομοίωσης με εκατοντάδες μαθητές και αποτελούσε ένα από τα πιο δημοφιλή εκπαιδευτικά προγράμματα για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, έχει γεμίσει με σκουπίδια, ψόφια ζώα και περιττώματα.

Επίσης, οι διαγραμμίσεις στο οδόστρωμα έχουν αλλοιωθεί, ενώ το γκαζόν που κάποτε διέθετε έχει ξεραθεί. Σημαντικότατο είναι και το γεγονός πως τα βοηθητικά κτήρια που υπάρχουν στο πάρκο έχουν καταστραφεί εντελώς. Άνθρωποι του περιθωρίου έχουν προ πολλού βρει καταφύγιο εκεί. Τα πάντα έχουν σπάσει. Από τοίχους μέχρι σοβάδες έχουν γκρεμιστεί. Έχουν βάλει φωτιά, ενώ έχουν ξηλώσει ντουλάπια, τουαλέτες και νεροχύτες, με τα γκράφιτι να κυριαρχούν παντού σε οτιδήποτε στέκεται ακόμη όρθιο.

Η αποκατάστασή του και η επαναλειτουργία του μετά και την τελευταία ανάδειξη του θέματος από τη "Νέα Κρήτη" τον περασμένο Φεβρουάριο αποτέλεσε μια από τις πρώτες προτεραιότητες του κ. Τσαγκαράκη, που έκανε τότε λόγο για τραγική κατάσταση και ντροπή με τα όσα αντίκρισε.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια