Ειδήσεις

Δεσμεύσεις Ξανθού για τα νοσοκομεία

«Μέτρα με προοδευτικό χαρακτήρα και κοινωνικό πρόσημο εντός του μνημονίου»... Έτσι χαρακτήρισε τα μέτρα που υπόσχεται η κυβέρνηση στον τομέα της υγείας ο Ρεθυμνιώτης υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στη Βουλή για τα ζητήματα της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Οι εξαγγελίες Ξανθού έγιναν στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και κινήθηκαν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των νοσοκομείων και γενικότερα της δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης, που σήμερα - αναμφισβήτητα - «νοσεί βαθύτατα»!

Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Ξανθός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει ένα πολύ καλά δρομολογημένο σχέδιο ενίσχυσης με ανθρώπινο δυναμικό, με μόνιμες προσλήψεις μετά από 6 χρόνια, το οποίο θα υλοποιηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. Και αυτό το οποίο χρειάζεται είναι να αντιμετωπίσουμε κρίσιμες παθογένειες και προβλήματα, τα οποία έχουν διογκωθεί, στο επόμενο διάστημα, όπως είναι η σταδιακή αποψίλωση των νοσοκομείων και ιδιαίτερα της επαρχίας από ειδικευόμενους γιατρούς».

«Ένεση ηθικού»

Ο Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο στη συνέχεια για την ανάγκη «ένεσης ηθικού», όπως είπε, «στο ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος, που σήμερα κινδυνεύει με σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης καθημερινά. Πρέπει να πιστεύεις στην ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, για να αντιμετωπίσεις τις υγειονομικές ανισότητες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός από το βήμα της ελληνικής Βουλής, κατά τις προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να καταδείξει την ιδεολογική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη Ν.Δ., είπε ότι «πρέπει να πιστεύεις στη δημόσια περίθαλψη για να ενισχύσεις κατά προτεραιότητα το σύστημα υγείας σε αυτήν την περίοδο. Πρέπει να έχεις μεροληψία υπέρ των κοινωνικών αγαθών για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις την κοινωνική φτώχια στην πατρίδα μας».

Οι εξαγγελίες

Μεταξύ των άλλων, ο Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε αύξηση των δημόσιων δαπανών κατά 150 εκατομμύρια ευρώ και μειώσεις στις συμμετοχές, πρόγραμμα 100 σημείων, μονάδες υγείας της γειτονιάς και οικογενειακούς γιατρούς, δευτεροβάθμια Αστικά Κέντρα Υγείας από τα ΠΕΔΥ, δημιουργία αυτόνομων ΠΕΚ και δημιουργία νέων μονάδων ΟΚΑΝΑ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «πέρα από την ανάγκη να διαχειριστούμε ένα σύστημα σε κρίση, ένα σύστημα σε τροχιά λειτουργικής κατάρρευσης, νομίζω ότι η μεγάλη πρόκληση είναι να υπάρξει ένα συλλεκτικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Έχουμε εκπονήσει ένα τέτοιο σχέδιο, με την τεχνική βοήθειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «το δημοσιονομικό πλαίσιο συντηρεί τη λιτότητα», ενώ αναφερόμενος στο σύστημα υγείας της χώρας παραδέχτηκε ότι η καθημερινότητα όχι μόνο δε βελτιώθηκε, αλλά αντίθετα σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξε επιδείνωση των διαχρονικών προβλημάτων.

Χανιά-Ρέθυμνο

Στο μεταξύ, πολύ δύσκολες είναι οι καταστάσεις της δημόσιας υγείας στη δυτική Κρήτη. Στην εντατική... μπαίνει η δημόσια υγεία σε Χανιά και Ρέθυμνο, που ασθενεί πολύ σοβαρά λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό στα νοσοκομεία των δύο πόλεων.

Την ώρα που η κίνηση ασθενών αυξάνεται ραγδαία, οι ελλείψεις προσωπικού αποτελούν πονοκέφαλο... χωρίς ασπιρίνη. Τόσο το Νοσοκομείο Ρεθύμνου όσο και αυτό των Χανίων ασθενούν από τον... ιό της υποστελέχωσης, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να είναι πολλά.

Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα δύο ιδρύματα, που χάνουν κρεβάτια στις ΜΕΘ. Στο Ρέθυμνο, από τις 7 κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, λειτουργούν μόνο οι τέσσερις, ενώ στα Χανιά από τις 7 λειτουργούν μόνο οι 5.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης γιατρών ΕΣΥ Χανίων, τα κενά στο ίδρυμα είναι πολλά. Οι οργανικές θέσεις γιατρών στο Νοσοκομείο Χανίων είναι 236 και από αυτές είναι κενές οι 111. Των ειδικευόμενων είναι 114 και από αυτές είναι κενές οι 36.

Μέσα σε αυτό το κλίμα προέκυψε και μια καλή είδηση, καθώς στα ταμεία των νοσοκομείων της Κρήτης πιστώνονται σήμερα Παρασκευή 11.231.000 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο Ηρακλείου πιστώνονται 7.454.000 ευρώ. Στο Νοσοκομείο Χανίων 2.332.000 ευρώ. Στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου θα πιστωθούν 649.000 ευρώ. Στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου 527.000 ευρώ. Στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας 129.000 ευρώ, της Σητείας 176.000 ευρώ και της Νεάπολης 14.000 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί για τις πιστώσεις αυτές, τα νοσοκομεία μπορούν με την πίστωση των λογαριασμών τους να προβούν άμεσα στην εξόφληση σημαντικού μέρους των πολύ μεγάλων οφειλών που έχουν, ως γνωστόν.

Ωστόσο, βέβαια, τα ποσά αυτά είναι μικρά, δεδομένου ότι μόνο οι οφειλές του Νοσοκομείου Χανίων ξεπερνούν σήμερα τα 23 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς περιμένουν με μεγάλη αγωνία να συνεχιστούν οι πιστώσεις και να καλυφθούν ακόμα περισσότερες και μεγαλύτερες ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία του νησιού μας και ασφαλώς και ολόκληρης της χώρας.

Χριστόφορος Παπαδάκης, Αντώνης Νομικός

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια